Uutiset

Yleinen

Härmänpellolta huoltoa ja renkaita

Samassa pihapiirissä Alahärmän Tuomisentiellä toimii kaksi yritystä Härmänpelto Oy, joka on rengasliike ja Härmän Traktorihuolto Oy, joka huoltaa ja korjaa koneita. Härmänpelto on Ismo ja Virva Ylisen yritys, jossa työ on alettu jo vuonna 1976, jolloin tontille on perustettu rengasliike. Ismo perusti viereen myöhemmin huoltoyrityksen. Yritykset toimivat toisiaan tukien vuosia, kunnes Ismo ja Virva ostivat myös rengasliikkeen vuonna 2011.

Työnjako on sellainen, että Ismo hoitaa töitä huollossa ja rengastöitä ja Virva hoitaa yrityksen toimistopuolen. Yrityksessä ei ole muita työntekijöitä, mutta yksi maatilayrittäjä käy huoltamassa omissa nimissään koneita ja laskuttaa asiakkaita itse.

-Koko ajan tässä on hommaa ja sesonkina hieman liikaakin, mutta yhdenkin työntekijän palkkaaminen edellyttäisi, että olisi tiedossa etukäteen, jotta töitä olisi jatkuvasti enemmän. Niin tällä alalla ei kuitenkaan ole, Ismo pohtii.

Härmän Konehuoltoa

Koneiden huollot ja korjaukset työllistävät Ismoa. Varaosia odotellessa halli täyttyy monesti kalustosta.

-Jos aloitan hieman aikaisemmin aamulla ja lopettelen illalla hieman myöhemmin, niin luultavasti paremmin saan pidettyä yrityksen asiat järjestyksessä ja saan asiakkaiden koneet kuntoon varmemmin, Ismo jatkaa. Itse kun lupaa ja itse kun tekee, niin ei ole epäselvää, kuka vastaa, jos kaikki ei mene kuten on luvannut, Ismo kuittaa.

Asiakaskunta Härmänpellolla on vakiintunut huolto- ja korjaamopuolella. Asiakkaana on lähiseudun traktoriyrittäjiä, jotka joko korjauttavat kalustoansa tai jopa monet tuovat traktorit säännöllisesti huoltoon.

-Ainakin meillä on sellainen piirre havaittavissa, että traktoreita tuodaan huoltoon, jotta asiakas voi sen huoltoajan käyttää johonkin muuhun työhönsä. Samalla varmistetaan, että traktori on kunnossa sesonkina. Suuri osa asiakkaista on maataloustaustaisia, mutta monella on muutakin yritystoimintaa kuten kunnossapito- ja suourakointia.

Pihassa on myös käytettyä traktorikalustoa, jota myydään ja vuokrataan. Jos remontti kestää pidempään kuin asiakkaalla on aikaa odottaa, monesti vuokrataan pihasta kone asiakkaalle, koska asiakas esimerkiksi kotieläintilalla tarvitsee traktoria joka päivä.

Renkaita myynnissä

Härmänpelto Oy on tunnettu rengaskauppias ja asennusliike. Hallissa on välineet laittaa paikalleen isompikin rengas vanteelle. Tarjolla on sekä uutta, siirtoajettua että käytettyä rengasta. Yhteistyötä tehdään runsaasti etenkin NDI:n kanssa ja tarjolla onkin Alliancen renkaita. Härmänpelto Oy kuuluu NDI:n 12 pääyhteistyökumppanin joukkoon. Toisaalta monen muunkin kanssa tehdään paljon yhteistyötä.

-Asiakkailla on monesti jo etukäteen selvillä, mitkä renkaat alle halutaan ja sellaiset sitten hankitaan jostain. Merkittävä osa asiakkaista hakee peltorengasta, mutta siirtomatkat ovat monilla pitkät, joten ominaisuuksia haetaan myös tielle. Yleensä rengastöitä tehdään normaalina työaikana, mutta renkaita särkyy viikonloppuisin, iltaisin ja öisinkin. Nämäkin hätätapaukset yritetään saada hoidettua, Virva kertoo.

Erikseen ovat sitten metsärenkaita tarvitsevat ja ne, jotka tekevät kiinteistötöitä. Palarenkaat ovat kiinteistötöissä yleiset ja niihinkin valikoimaa on melkoisesti, Ismo kertoo.

Vähän kaikkea pitää tehdä, jotta töitä riittää ja siksi yksin Ismo hoitelee myös koneiden tuontia maahan. Pääasiassa haetaan asiakkaan toivomukset täyttäviä koneita, joita käydään katsomassa paikan päällä Euroopassa. Koneita tuodaan myös omaan myyntiin. Yleensä tuomisina on traktori ja harvemmin puimuri. Toki valikoimaa on runsaasti merkeissä ja malleissa.

-Sokkona koneita ei osteta vaan, jos asiakas on ostamassa konetta, niin se käydään katsomassa ja koeajamassa. Vuosien varrella on tullut toki paljon tuttuja myyjäpuolella, mutta edelleenkään rahaa ei liikutella ilman varmuutta myyjästä, Ismo toteaa. Britanniassa on käyty kymmeniä kertoja ja siellä konemyyjät ovat hajallaan maaseudulla ja koneita myydään monesti maatilojen yhteydessä olevista koneliikkeistä. Se on jo elämys sinänsä, jotta näkee paikallista menoa konekaupan yhteydessä samalla kerralla, Ismo kertoo.

Moni koneasiakas on tästä lähiseudulta, mutta asiakkaita on toki ympäri Suomea. Joku asiakas on hankkinut jo useamman koneen, mutta aiemmin tuntemattomat asiakkaat ovat tulleet puskaradion kautta.

Kone kuntoon

Huolto on selkeää työtä, jossa ylläpidetään koneen käyttökuntoa ja sen kustannukset asiakkaat ymmärtävät.

-Etenkin voimansiirtopuolella tulee asiakkaille monesti yllätyksiä korjausten hinnasta. Toisaalta jokunen asiakas on tullut meille rikkinäisen koneen kanssa, mitä ei ole muualla saatu kuntoon, Ismo toteaa. Joskus viat ovat vain viheliäisiä löytää etenkin sähköpuolella. Asiakkaalle on edelleen kuitenkin tärkeintä, että kone tulee kuntoon.

Härmässä järjestettiin penkityspäivä perjantaina 15.3, jossa paikalla oli Ylivoimalan dynamometri Oy. Ylivoima Ab on penkittänyt raskasta kalustoa kymmenkunta vuotta, joten monen kuorma-auton ja traktorin tehot on saatu paperille.

Traktori on kiinnitetty dynamometriin ja tuloksena saadaan tehokäyrä. Dynamometriä pyörittämässä traktorissa Ville Pehkonen. Ismo Ylinen on kasvot kameraan.

Virva Ylinen hoitaa yritysten paperityöt.

LUE LISÄÄ SIMAssa esiteltiin uusia Alliance-renkaita

Lue seuraavaksi