Uutiset

Yleinen

Hakeurakointia Vaasan seudulla

Kurt Häggmanilta kysyttiin tammikuussa 2003, josko hän olisi kiinnostunut hakettamaan puuta Vöyrissä sijaitsevan lämpölaitoksen tarpeisiin. Häggmanilla oli tuolloin vielä maidontuotantoa ja lietelannan levitysurakointia. Tuolloin oli edessä päätös laajentaa navettaa tai laajentaa toimintaa muualle. Hän oli sattumalta käynyt edellisenä syksynä lämpöyrittäjäkurssin, joka osaltaan helpotti päätöstä lähteä uudelle alalle. Maaliskuussa 2007 Häggman hankki ensimmäisen Kesla C645T-rumpuhakkurin ja noin vuotta myöhemmin lehmät saivat lähteä.

Kaksi vuotta sitten Häggman hankki toisen, pitkälle samanlaisen hakkurin kuin ensin hankittukin. ”Erona on lähinnä se, että tässä uudessa nosturihydrauliikka on oma, kun vanhemmassa nosturia käyttää traktorin hydrauliikka”, kertoo Häggman.

Talvella molemmilla

”Talviaikana töitä on molemmillekin hakkureille. Kesäajan toimin yksinäni, mutta talvella toista hakkuria on ajamassa myös toinen kuljettaja 2-3 päivänä viikossa. Toisaalta varakone on tärkeä olla olemassa, sillä lämpökeskusten varastot ovat pieniä ja haketukset eivät voi viivästyä.”

Häggman hakettaa sekä suurille lämpökeskuksille, että pieniin yksityisiin tarpeisiin ja kaikkea tältä väliltä. ”Erityisesti maatilojen ja muiden pienten hakelämmittäjien sekä kasvihuoneiden talvivarastojen teko työllistää näin syyskautena. Päivittäin käyn keskimäärin kolmesta viiteen paikassa hakettamassa ja usein useammassakin. Tällä alueella on paljon haketta lämmitykseensä käyttäviä.”

Urakointialue on parikymmentä kilometriä Oravaisista pohjoiseen ja saman verran Vaasasta etelään käsittävä alue. Asiakkaita on noin 130, joten siirtoajoa tulee paljon, vaikka kohteita pystyykin ketjuttamaan.

Vöyrin energiaosuuskunta on suurin yksittäinen työllistäjä neljällä lämpölaitoksellaan. Häggman on itsekin mukana energiaosuuskunnassa Oravaisissa, jolla on kaksi lämpölaitosta. Lisäksi hän hakettaa muutamalle muullekin lämpökeskukselle. Pienasiakkaita on valtaosa asiakasmäärästä, vaikka valtaosa hakkeesta meneekin lämpölaitoksiin.

Kalustolla on mahdollisuus suurempaankin kapasiteettiin. ”Määrä on kasvanut vuosittain, vaikkakin nyt aikaisempaa hitaammin.”

Taloudellisesti laadukasta haketta

Keslan hakkureiden valintaa Häggman perustelee parhaalla hinta/laatu -suhteella. ”Etuna on myös, että nämä saadaan mittatilaustyönä, eli varustelun saa myös varsin perustasoisena, kuten nämä hakkurit. Nämä on tehty Suomessa ja huolto sekä varaosatoimitukset ovat toimivia. Esimerkiksi ennen kolmea tilatut osat ovat seuraavana päivänä meillä.”

Polttoainetalous saa Häggmanilta kiitosta. ”Nämä vievät vähän polttoainetta verrattuna muihin vastaaviin. Yksi syy tähän on onnistunut teräsysteemi. Rummussa on kuusi terää, jotka ovat viistopäisinä leikkaavia. Terät ovat myös nopeasti vaihdettavissa ja tarvittaessa yksittäin.”

”Terien ansiosta hakkeen laatu on hyvää. Erilaisia laatuja voi tehdä vaihtamalla erilaisia seulaverkkoja. Verkkojen vaihto on nopeaa ja helppoa; kaksi ruuvia auki ja verkon vaihto. Nämä ovat hyviä yksityiskohtia, kun on erilaisia työmaita. Isoille kattiloille haketetaan suurta palakokoa, kun pienet tarvitsevat pienikokoista ja tasalaatuista haketta.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi