Uutiset

Yleinen

Pääkirjoitus – Haasteellista aikaa

Seppo Pentti

Päätoimittaja
Urakointi Uutiset

Jos asiasta pitäisi kääntää positiivinen lehti, niin kyse on selviämisestä mahdollisimman taloudellisesti. Kun kotieläintilalla tarvitaan eläimille ruokaa, pitäisi sitä hanakkaasti hakea markkinoilta, toiselta tilalta, jolla rehuksi kelpaavaa tavaraa on olemassa. Suorat rahdit tilalta toiselle ovat kaikista edullisimmat, kun turhia purkuja ja lastauksia tehdään ja kilometrejä ajetaan mahdollisimman vähän. Nyt mielestäni etenkin neuvontajärjestöjen pitäisi aktivoitua, olkoon sitten kyseessä asiakastila, joka myy tai ostaa rehua. Sitä markkinoitua kattavuutta ja ammattimaista palveluhenkisyyttä pitäisi nyt ottaa käyttöön, jotta taloudelliset menetykset olisivat mahdollisimman pienet. Näytteitä korjatusta sadosta pitäisi alkaa ottaa heti korjuun jälkeen, jotta markkinat käynnistyisivät. 

Turpeen nosto ei onnistunut tänä vuonna kuin osittain. Kuivikkeeksi tai polttoon hyvä hyötysuhteista turvetta ei ensi ole käytössä kuin osatalveksi. Jotta kotimaista energiaa olisi saatavilla, katseet pitäisi kääntää metsään, vaikka metsähakkeen kosteus on suuri nyt korjattuna ja talvella poltettuna. Seossuhdetta monissa laitoksissa on kuitenkin mahdollista muuttaa, jotta kotimaista energiaa saadaan riittävästi. 

Niillä yrittäjillä, joilla on metsää, hakkuutulot ovat yksi mahdollisuus. Harvennushakkuita saattavat metsäyhtiöt olla toki vähemmän hanakkaita ostamaan, kun parin huonon korjuutalven jäljiltä hakkaamatonta kassaa metsissä on melko paljon. Tien varteen toimitettua harvennuspuuta lienee helpompi saada myytyä, joten sen tekoa on syytä harkita vakavasti. 

Verkostojen rakentaminen

Jotta kiinteät kustannukset eivät kasva, pitäisi verkostoja rakentaa entistä kattavammiksi urakointitöissä. Jos vettä sataa, työt keskeytyvät kaikilla, mutta yhtään ylimääräistä kuljettajaa ei normaalisti ole, kun töitä pitäisi sesonkina tehdä. Työn edistyminen on lähes poikkeuksetta kiinni sopivien ja mielellään ammattitaitoisten kuljettajien saamisesta. 

Kun työkoneet ovat riittävän luotettavia ja toimintavarmoja, niillä työ saadaan tehtyä. Vanha esimerkki on isännästä, joka oli perunansa vuosikausia korjannut traktorilla ja hinattavalla yksirivisellä nostokoneella. Märkänä vuonna sillä ei päässyt pellolla mihinkään. Lopulta hän suostui, että ajettava kaksirivinen nostokone saa vihdoin tulla koittamaan nostoa. Niin perunat nousivat, kun joka pyörä veti. Peltoon jäi raiteet, mutta perunat piti saada pois maasta. Pellolle toki aiheutetaan vaurioita raskailla koneilla, mutta kumpi sitten on huonona vuonna parempi, että pellolla ryvötään koneilla, jotka eivät pääse eteenpäin vai tehdäänkö työt koneilla, jotka pääsevät eteenpäin.

Syksyn korjuukausi alkaa vähitellen ja mikäli säätila ei radikaalisti muutu, ovat puimureiden variaattorit ja epäilemättä muutkin hihnat koetuksella syksyn aikana. Huonokuntoiset hihnat kannattaa laittaa kuntoon jo nyt. Samoin kuluneet korjuukoneiden renkaat, joilla ei märässä päästä mihinkään, on syytä vaihtaa uusiin. Saattaapi olla, että vetoliinoillekin on syksyn mittaan edelleen kysyntää. Niitä hankkiessa vinkkinä voisi miettiä vaikka että vetoliinojen sijaan hankkii nostoliinat, niiden varmuuskertoimet ovat suuremmat.

Lue seuraavaksi