Uutiset

Yleinen

Fors MW – Generation 2 -perävaunut ja -nosturit

Tenkanen Fors

Salossa toimiva koneliike Yrjö Tenkanen Oy on maahantuonut ja markkinoinut virolaisen As Fors MW:n valmistamia Farma-metsäperävaunuja ja -nostureita, Niab-traktoriprosessoreita sekä Bigab-koukkulavaperävaunuja jo usean vuoden ajan. Viimeisten neljän vuoden aikana näistä kaikista on lanseerattu toisen sukupolven G2-versiot. Yrjö Tenkanen Oy on vuonna 1986 perustettu salolainen yritys, joka maahantuo ja myy laadukkaita ja hinnaltaan kilpailukykyisiä eurooppalaisia maatalouskoneita. Yrityksessä työskentelevät isä Yrjön lisäksi hänen poikansa Pauli ja Pasi sekä kolme vierasta työntekijää. Yrityksellä on 2100 m² hallitilat hyvien liikenneyhteyksien varrella Salossa, missä työkoneille tehdään maahantulohuollot sekä tarvittavat kokoonpanotyöt, jonka jälkeen koneet toimitetaan suoraan asiakkaille – ilman välikäsiä.

Tenkanen Bigap

Yrjö Tenkanen Oy:n ja As Fors MW:n yhteistyö alkoi vuonna 2006, jonka jälkeen on Suomeen toimitettu melkoinen määrä Farma laadukkaita puutavaraperävaunuja ja -nostureita sekä Bigab-koukkulavaperävaunuja. Myös Niab-traktoriprosessoreita sekä -energiapuukouria on toimitettu jonkin verran. Forsilla on oma tuotekehitysosasto, jolla työskentelee kymmenen henkilöä. Suunnittelun perustana on ”ikea-ajattelu” eli tavoitteena on tuottaa luotettavia ja edullisia tuotteita. Myös käytettäviltä komponenteilta vaaditaan samoja ominaisuuksia. Tämän vuoden alusta Fors on käyttänyt tuotannossaan suomalaisen Hytarin hydrauliikkakomponentteja. Tuotantolinjalta valmistuu viitisensataa Bigab-koukkuvaunua, noin tuhat metsäkärryä ja parisen tuhatta nosturia. Toimitusaika esimerkiksi perävaunuille meille Suomeen on 5–6 viikkoa.

Farma

Farma-tuotteiden uusi sukupolvi, Generation 2 perustuu asiakkailta saatuun palautteeseen.   Innovatiivinen suunnittelu ja tekninen kehitys ovat tuoneet uutta niin tekniikkaan kuin ulkonäköön, mutta myös uusia tuotteita. Tarkkoja laskelmia ja testauksia on tehty rajumman kautta, jotta mitoitukset on saatu optimaalisiksi – kestäviksi, mutta mahdollisimman kevyiksi. Esimerkiksi teräslaatujen ja paksuuksien suhdetta on puntaroitu tarkasti ja kriittisimmissä paikoissa on käytössä suurlujuusteräkset. Viime silaus tuotteille tehdään pintakäsittelyssä. Fors on viime vuosina investoinut puhallus- ja maalauslaitokseen, jonka yritys mainitsee olevan Pohjoismaiden nykyaikaisin. Kaikki tehtaalta lähtevät tuotteet hiekkapuhalletaan ja maalataan kaksikomponenttimaalilla. Sen ansiosta tuotteilla on kestävä ja kiiltävä maalipinta.

Farma G2

Farma G2:n puutavaravaunusarjassa huomio kiinnittyy omalaatuisesti muotoiltuun runkorakenteeseen ja pankkoihin. Kahdeksankulmainen keskiprofiili on mallisuojattu. Muodon ansiosta se kestää iskuja ja esimerkiksi kantojen yli ajamista paremmin kuin normaali suorakaideprofiili, kun tasaiset pinnat jäävät pienemmiksi. Letkutukset on viety runkoprofiilin sisällä suojassa. G2-perävaunut ovat metsäperävaunusarjan neljä suurinta mallia. Mallimerkinnän numero kertoo mallin maksimiakselipainon tonneina. Ilman vetoa ovat mallit T10 ja T12. Mallit poikkeavat toisistaan suunnitellun puutavaramäärän vaatimusten mukaan. T12 G2 on varustettu jatkokarikoilla ja keskiputki on vahvempaa materiaalia, jotta se kestää suurempien nostureiden tuottamien momenttien aiheuttamat voimat.

Farma T14 4WD G2

T14 4WD -mallissa on hydraulinen veto ja levyjarrut kahdessa pyörässä vakiona. Siinä on neljä pankkoa, joista kaksi on siirrettäviä. Tämä vaunu soveltuu Farma C 8,5 -kuormaimen, joka on malliston pisin ja ammattimaisin, kanssa käytettäväksi. Perävaunumalliston lippulaivana on T16 4WD. Se on kuormatraktoriluokan perävaunu ja tarkoitettu metsäurakoitsijoille. Hydraulisessa vedossa on sekä eteenpäinajo että peruutus ja veto on säädettävissä 0-4 km/h nopeuksiin. Jarrut tässä mallissa ovat joka pyörässä ja rumpumallia. Vakiovarustukseen kuuluu hydraulisesti siirrettävä teli, jolla saadaan teliä siirrettyä 80 senttimetriä. Sen avulla voidaan säätää kuorman tasapaino sopivaksi eri pituisten puutavaralajien mukaan ja siitä on muutakin etua hankalassa maastossa.

Farma C 8,5

Ominaisuuksiin on haettu ajatuksia myös kuormatraktoreista, kuten taittuva etusermi suurimmissa malleissa. Sen ansiosta saadaan näkyvyys taaksepäin paremmaksi ja kuormaimen ulottuvuutta vaunun taakse paremmaksi kuormakoosta tinkimättä.Jos Farman vaunut ovat olleet ennenkin notkeita metsässä liikuttaessa, mennään G2-malleissa vielä askel pidemmälle. Aisassa on kaksi ohjaussylinteriä, joilla saadaan entistä tasaisempi vääntövoima vetoaisaan.

Yksityiskohtana takavalot ovat upotettuna takimmaisiin vaakapalkkeihin ja suojattu metsätöiden altistamilta vaurioilta.

Farma koura

G2-vaikoimaan kuuluu edullinen kourasarja. Siinä ovat useat eri koot ja käyttötarkoitukset katettuna kahmareista risukouriin. Kouran käyttötarkoitusta voidaan laajentaa esimerkiksi hankkimalla suosittu sisäkekauha, jolloin kouralla voidaan käsitellä irtomateriaaleja kuten soraa tai maata.Mielenkiintoinen uutuus tarjontaan on BC 18 -kaatopää, joka soveltuu sekä kuormaimiin että pieniin kaivukoneisiin. Farma-kuormaimista tämä soveltuu mallista C 4,6 ylöspäin.Katkaisu perustuu puristukseen terää vasten, joten koura on helppo asentaa kuormaimen kouran tilalle. Mitään lisäohjaimia tai letkuja ratkaisu ei tarvitse. Säädettävän kallistuspaineen avulla kaatopää kallistuu automaattisesti kaadon yhteydessä ja nousee taas vaakasuoraan uutta kaatoa varten. Kaatopää on suunniteltu pienehköjen puiden ja puskien katkaisuun, 18 senttimetriin asti.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi