Uutiset

Yleinen

FinnMetko 2016 1/4

FinnMetkosta jäi päällimmäisenä mieleen runsas kävijämäärä. Kävijöitä oli järjestäjien mukaan 35600. Metkoon ei tulla pelkästään potkimaan kiviä hetken mielijohteesta, vaan Jämsänkoskelle saapumiseen on joku syy. Metsäpuolella on tulevaisuutta, jos ei menestyksen avaimia hukata. Metsäteollisuuden investoinnit ovat merkittäviä ja ne tulevat lisäämään puun kysyntää. Toisaalta teollisuudelle huonosti sopivalle ja pienille erille pitäisi olla yhä lisääntyvää polttokäyttöä. Kattila ei valita lenkouksista, vaan tuottaa lämpöarvonsa verran lämpöä. Hakekattilainvestointi vaikka öljykattilan tai maalämmön sijaan ylläpitää paikallistaloutta ja saa metsät pysymään tuottavina.

Kotimaisella energialla toimivalla hake- tai turvelämmityksellä on energiataloutta tasoittava vaikutus. Sähkölämmitys olkoon vaikka maalämmityskin edellyttää kovilla pakkasilla 1/3 osuutta sähköenergiaa. Kun pakkanen on kova, sähköä syötetään johdot punaisina verkkoon ja yksikköhinta nousee; sähköstä tulee pula. Kun lämmitysmuotona on kiinteällä kotimaisella raaka-aineella toimiva laitos, voidaan lämmityspiikki hoitaa syöttöä isontamalla. Monesti mahdollisuus on vielä ennakoiden parantaa poltettavan materiaalin laatua, jolloin lämpöä saadaan kattilasta enemmän irti.
Suomessa on paljon yksityisomisteista metsää, joiden hoito oikeaan aikaan varmistaa teollisuudelle laadukkaan puuvirran tulevaisuudessa. Nyt metsien hoito on takapainotteista ja tilanne pitäisi saada muuttumaan. Etenkin nyt harvennuksissa on ongelmana, ettei metsänomistajalle jää kantohintaa oikein mitään. Harvennus aiheuttaa joka tapauksessa kustannuksia, jotka pitää tavalla tai toisella saada maksuun ja mielellään metsänomistajakin haluaa osansa, kun ainakin luovuttaa puun jonkun käyttöön.

Kalustoa ja myös uudistunutta kalustoa Metkossa oli etenkin traktoripuolen urakointiin metsässä. Traktorilla ja ylipäätään kevyemmällä kalustolla saadaan monin paikoin harvennuksia hoidettua isoa kalustoa kätevämmin.

Maailma myös muuttuu ja yritykset tekevät omia päätöksiään katsoen tulevaisuuteen. Jo ennen Metkoa tehdyistä päätöksistä yksi hieno oli Farmi Forestin päätös siirtää metsäperävaunutuotantoansa takaisin Suomeen.

Pentin Pajan osastolla oli tarjolla maastokulkuneuvo, jossa kääntösäde on pienempi kuin monkijässä ja moottori on oikeassa paikassa renkaiden päällä ja jokaisella pyörällä on oma veto. Ajoneuvon teoreettinen kallituskulma on 45 astetta, mutta rajoitin on 22 asteessa. Komponenttien vaihto tai säätäminen on helppoa kenelle vain. Laitetta voi ajaa neli- tai etuvedolla. Pelkästään etuvedolla huippunopeus on 10 km/h kun nelivedolla se on 5 km/hMetsätyö on ottanut valikoimiinsa ruotsalaisen XTAPPin, jolla voidaan korjata väljiä niveliä. Toisaalta samaa tappia voidaan käyttää myös ensiasennuksiin, jos halutaan, ettei väljistymistä nivelissä pääse tapahtumaan alkuunkaan.

Metsätyön osastolla oli polyuretaaniterät, joita käytetään esimerkiksi lentokenttien kiitoradoilla. Terät sopivat hyvin epätasaisille pinnoille, kuten mukulakivikaduille, missä ne tekevät siistin jälken meluttomasti. www.metsatyo.fi

Suokoneen osastolla oli esillä MJS-malli, jossa oli seula. Tämä kone toimitettiin asiakkaalle Baltiaan näyttelyn jälkeen. KoneAgriassa tehtiin kaupat Suomeen kahdesta vastaavasta laitteesta. Aiemmin seulaa on tarjottu MJH-malleihin, joka on järeämpi ja tarkoitettu ensisijassa raivaustöihin. Seula on kätevä esimerkiksi peltoa jyrsiessä, jolloin raivausjälki on risuton ja tasainen. www.suokone.com

PowerForest Oy on aloittanut Itävaltalaisen Weimerin metsäperävaunujen tuonnin. Valikoimissa on perävaunuja 5 tonnin kokonaispainosta 12 tonnin vedolla varustettuihin ammattilaiskoneisiin. Pikkuvaunuissa aisan kääntö on toteutettu nivelellä vaunurungon alla ja kaarituella edessä. www.powerforest.fi

Lue seuraavaksi