Uutiset
Finnmammutilta Lascon lämmittimet
Finnmammut on aloittanut itävaltalaisten Lascon lämminilmakehittimien maahantuonnin.
Lämmintä ilmaa tarvitaan kuivaamoissa, kasvihuoneissa, erilaisissa varastoissa ja teollisuushalleissa. Pieneen käyttöön biokäyttöinen lämminilmakehitin ei ole välttämättä taloudellinen. Itse laskemme, että käyttöä pitäisi löytyä 400-600 tuntia vuodessa tai enemmän, Thomas Hettegger Lascolta kertoo. Thomas kasvot kameraan.
Lascon biolämmittimet tuottavat lämmintä ilmaa. Niitä valmistetaan vuodessa noin 150 kappaletta ja teholuokat vaihtelevat välillä 150 ja 750 kW. Tuotantokapasiteettia lämmittimissä ollaan nostamassa 500 kappaleeseen vuodessa, kun markkina on ollut kasvava.
Lascon biouunit voidaan sijoittaa myös ulos, mielellään kuitenkin katon alle. Lascon omassa käytössä on kolme biolämmitintä ja niiden kunkin tehot ovat 750 kW. Lämpö tuotetaan automaattisesti ja se ohjataan tuotantotiloihin kanavia pitkin. Joustava kanavarakenne voidaan muuttaa tarpeen mukaan puhaltamaan ilmaa haaroitusten ja sivukanavien kautta vaikka kasvihuoneeseen, kuivaamoon tai pyöröpaaleja kuivattamaan. Ilma ohjataan tällöin paaliin päästä.
Juhani Leipälä ja lämpöyrittäjä Olli Tuominen tutkimassa Lascon biokattilan näyttöä. Näyttö on visuaalinen. Muutokset haluttuihin arvoihin tehdään ohjainnäppäimillä.
Mallistossa on lämpimän ilman tuottajia 150 kW, 250 kW ja 750 kW tehoille. Kaksi pienintä ovat malleja, joissa on hakesiilo mukana. Isoimmassa mallissa edellytetään ulkopuolista hakesiiloa. Lascon lämminilmakehittimet ovat suunniteltu niin, että niillä voidaan tuottaa tarvittaessa kokoluokan mukaan maksimissaan 85, 110 ja 130 asteista lämmintä ilmaa. Ilma ohjataan joustavasti esimerkiksi kanavaa pitkin oikeaan osoitteeseen.
Vaihdinelementti on kompakti kokonaisuus. Kerääjäelementit ovat kokonaisuuksia, joissa ilma kulkee ilman pyörteitä. Kanavan muoto on puristettu levystä ja hitsattu laserilla yhteen, jolloin ilma kulkee tasaisesti kanavistossa.
Lämmön luovutus- ja vastaanottopintaa on maksimaalinen määrä. Tällöin lämpö saadaan siirrettyä mahdollisimman tarkkaan puhallettavaan ilmaan.
Kuvassa Lascon antureilla varustettu koebiokattila. Koetoimintaa pitää koko ajan jatkaa, jotta hyötysuhdetta saadaan paremmaksi.
Lasco on toteuttanut asiakkailleen runsaasti erilaisia kuivaamoita. Niissä voidaan käyttää erilaisia rakenneratkaisuja tilanteen mukaan.