Uutiset

Yleinen

Fendtiltä uusi 1000-sarja

Fendt otti käyttöön jo neljännen numeron nimetessään uuden mallisarjansa. Ehkä se osaltaan kuvastaa tahtotilaa tehdä asioita paremmin. Valmistajien kilpailu isoissa traktoreissa kiristyy, kun Fendt esitteli uuden 1000-sarjansa. Fendtin malliston aikaisemmat huippumallit ovat päätyneet teholuokassaan 390 hevosvoimaan. Uutuuden myötä mallisto täydentyy kokoluokkaa suurempaan traktoriin, kun 1000-sarja alkaa tuosta.

 Uusi Fendt alkaa 390 hevosvoimasta ja suurempi malli on 500-heppainen. Mallimerkintä uudelle lippulaivalle on 1050 ja samalla se on ensimmäinen perinteinen etuakseliohjattava traktori maailmassa, joka ylittää 500 hevosvoiman rajan. Traktoriin on sovitettu MANin 500 -heppainen moottori.

Kyseinen malli ja kaksi muuta päivitettyä traktorimallia esiteltiin Saksassa Neuschwansteinin linnassa. Kyseinen linna ei ole aikaisemmin ole ollut tuote-esittelykäytössä eikä se sitä tule olemaan vastaisuudessakaan. Puitteet olivat historiallisen vaikuttavat.

Uusi Fendt Vario 1000-sarja

Uusi mallisarja on rakennettu nimenomaan raskaaseen vetotyöhön, mutta samalla säilyttäen perinteiset traktorin ominaisuudet kuten taaksepäinajomahdollisuus. Moottorina on MANin Tier 4 Final-päästöluokan vaatimukset täyttävä 6-sylinteinen 12,4-litrainen moottori. Uusi teholuokka edellyttää myös vahvempaa Vario-vaihteistoa. Hydrauliikkajärjestelmä rakennetaan kahdella kierrolla ja toimimaan kahdella säätyvätilavuuspumpulla, jolloin normaalikäytössä hydraulijärjestelmä ei lisää tarpeettomasti kulutusta, mutta kun litratuottoa tarvitaan, on resursseja käytettävissä.

Fendtin 1000 sarjaa valmistetaan tuotannollisesti tehokkaasti komponenteista, jotka yhdistetään kokoonpanolinjalla. Uutuustraktorin kokonaispaino on noin 14 tonnia.

Markkinatilanne näyttää Fendtin tehtaan näkökulmasta hyvältä. Asiakkaat ostavat isompaa ja parempaa. Se sopii Fendtille, joka on traktorivarustelussaan päätynyt sisällyttää perusvarustukseen monia muissa traktoreissa lisävarusteena hankittavia ominaisuuksia. Portaaton Vario-vaihteisto on siitä esimerkkinä.

Fendtin toimitusjohtaja Peter-Josef Paffen kertoi lehdistötilaisuudessa markkinoiden tilasta. Saksassa odotukset asiakkailla ovat positiiviset. Ranskassa taas tilastot näyttävät huonompaa. Vuonna 2013 Fendtejä valmistettiin vajaa 18000 kappaletta ja niistä meni vientiin 62 %. Fendtin markkinaosuus kotimaassa Saksassa on vahva, hieman reilu 21 %. Kun AGCOn traktorimerkkien kokonaismarkkinaosuus on reilu 28 %, kun laskennan pohjana ovat 51 hevosvoimaiset ja sitä suuremmat traktorit. Ranskassa Fendtin markkina osuus oli hieman alle 10 %. Tavoitteena on saada Fendtille koko Keski- ja Länsi-Euroopassa 10 % markkinaosuus, kertoo Paffen.

Uutta informaatiopuolelle

AGCO panostaa tuotekehityksen puolella myös tiedon keräämiseen töiden eri vaiheissa ja sen hyödyntämiseen. Fendt on osaltaan traktoreihin, puimureihin ja ajosilppureihin sijoitettavilla järjestelmillä; VarioGuide (paikkatieto ja automaattiohjaus), VarioDOC (kerätään tietoa pellolta tai muulta työmaalta) Kun työmaalla liikutaan, ollaan koko ajan tiedon kanssa tekemisissä. Tietoa ei vain välttämättä kerätä systemaattisesti eikä sitä varastoida tulevaa käyttöä varten. AGCOn yhteistyöyrityksissä on potentiaalia tiedon keräämiseen ja hyödyntämiseen.

Mobiililaitteet ovat työkoneissa tiedonkeruussa tärkeässä roolissa. AGCOn lanseeraama järjestelmä on FUSE™ -teknologia, joka yhdistää VarioGuiden, VarioDOCin ja muut syötetyt tiedot kokonaisuudeksi ja jonka sovellutuksia tuodaan asiakkaiden käyttöön. FUSE™:n avaulla on mahdollista tehostaa tuotantoa ja samalla vähentää hävikkiä ja kustannuksia. AGCOn tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista tietojenhallinnoinnissa kertoi EAMA varatoimitusjohtaja Rob Smith.

Uutta 300 ja 700-sarjoihin

Uutuutena esiteltiin malleja 300 ja 700 sarjoihin, joissa on uutuudet Tier 4 Final -päästöluokkaan. 300-sarjan neljän mallin moottoreina ovat uutuutena AGCO Powerin 4,4-litraiset moottorit 110-138-hevosvoimaisiin traktoreihin. Uutuutena näihin malleihin tulee myös runkoon integroitu etunostolaite ja hydrauliikka Power Beyond muuttuvatilavuuksisella pumpulla. 300-sarja saa myös VisioPlus -ohjaamon, jolloin näkyväisyys paranee entisestään etenkin etukuormaimen kanssa.

700-sarjaan on tulossa uutuutena Deutzin 6-sylinteriset moottorit, jotka täyttävät Tier 4 Final -päästöluokan vaatimukset. Uudistuneita malleja on kuusi ja niiden teholuokat ovat 140 hevosvoimasta 240:een. Uutuutena on neliportainen voiman ulosotto. Jarruttamisesta huolehditaan uudella tehokkaalla paineilmatoimisella järjestelmällä, jota tarvitaan etenkin liikennekäytössä raskailla kuormilla.

www.fendt.fi

www.neuschwanstein.de

Lue seuraavaksi