Uutiset

Yleinen

Farmikolle konekenttä Kuopiooon

Jotta asiakkaat pääsisivät tutustumaan koneisiin rauhassa ja koneita voitaisiin myös koekäyttää, pitää niille järjestää sopiva paikka. Farmikon kalustolle sellainen löytyi. Farmikon konekenttä on Kuopiossa, osoitteessa Ritisenlahti 827, kun paikallinen urheiluseura vuokrasi vanhan tontin, missä oli aikoinaan ollut tanssilava ja myöhemmin lentopallokenttä. Kentällä kasvoi jo terhakka koivikko, mutta pohjat olivat jo kunnossa konekentälle.

-Myös vaihtokalustoamme otetaan tähän tontille esittelyyn, kertoo Mikko Junttila. Yhteistyötä uusien BMF-metsäperävaunujen maahantuonnissa Farmikko tekee Jatkone Oy:n kanssa. Samalla konekentällä esitellään myös Bilke Oy:n pilkekoneita.

Konekentän avajaisissa oli nähtävillä Farmikon uusi maahantuoma ALTO-pilkekone, mikä on edullinen peruskone laippakatkaisulla pilkkeiden värkkäämiseen. Alto-koneita saa myös Jatkoneelta. Kuvassa Mikko Junttila Farmikko Oy:stä.

Bilke valmistaa S3-pilkekoneita, joiden käyttöön ei tarvita kuin pyöritystä voimanulosotosta, jolloin vanhempikin kalusto käy. Laite on yksinkertainen ja toimiva, kun matto työntää rankaa sisään ja rummussa on terä, millä ranka katkaistaan ja halkaistaan. Sama rumpu siivoaa pesän ja heittää katkaistut ja halkaistut puut kuljettimelle. Aikoinaan todettiin, jotta erittäin toimiva laite halkojen pilkkomiseen, kun ei ehdi kuin mättää uutta halkoa matolle.

Kinetic on Metsä-Säämäsen myynnissä ja kokoonsa nähden laite on todella maastokelpoinen kuormatraktori. Tällä pääsee paikkoihin, mihin normaalilla maataloustraktorilla ei olisi asiaa. Toki tässäkin koneessa rajoitteet ovat. Puutavara saadaan kuitenkin siirrettyä metsästä tien varteen, kun ketterällä koneella sopii liikkumaan puiden välissä. Painavampikin pölli saadaan kyytiin, kun nostoetäisyys on pieni.

Farmikon valikoimiin tuli viime syksynä isompi, 220-170-HT2P-energiapuukoura. Kyseinen koura on voimakkaampi kuin aiemmat mallit. Vahvimman mallin paino on noussut muutaman kilon 170:een, mutta nyt koura on varustettu sylinterityyppisellä Kratoksen valmistamalla paineenkorottajalla, jolloin terällä katkeaa järeämpi puu. Katkaistavan puun halkaisija voi olla 220 milliä ja katkaisuvoimaa on 17 tonnia 200 barin paineella. Kuten aikaisempikin malli, uudempi malli on sähkötön, jolloin koura kiinnitetään kuormaimen päähän ja yhdistetään kaksi letkua. Sylinterien liikkeet tai liikesarja perustuu sylinterien aseman tunnistavaan järjestelmään, jossa ei ole säätöjä eikä herkkyyteen vaikuta öljyjen lämpötila. Myöskään peruskoneen paineet tai virtaus eivät vaikuta toimintaan muuten kuin liikkeitä nopeuttavasti tai hidastavasti. Kuvassa vasemmalla kahmari, jolla saadaan kuormattua kaikkea irtotavaraa; maata, polttopuita, hiekkaa

Farmikon valikoimiin kuuluvat työkalut, kuten otsareikäavaimet, joita on saatavilla kolmea eri kokoa. Pienin avain on tappivälillä 20-77 mm. Avaimen mukana on vakiona M8-kiinnityksellä tapit 5, 6 ja 8 millin reikiin ja saatavilla on muitakin tappikokoja

Lue seuraavaksi