Uutiset

Yleinen

Farmi-metsävaunuyhdistelmä vakuuttanut

Farmin voimalla puutavara liikkuu

Ari Vainio hoitaa Artjärven Hietanan kylässä sukutilaa, jonka pääelinkeinot ovat emolehmien kasvatus, viljatalous, erilaiset urakoinnit sekä metsänhoito. Metsää Vainiolla on noin 75 hehtaaria ja koska hän vastaa sen hoitamisesta itse, on metsäkonekannan oltava luotettavaa ja tehokasta. Vainio on jo aikaisemmin luottanut Farmi Forestin tuotteisiin ja viime vuoden kevättalvella riviin saapui jämerä Farmi Vario 121 -metsäperävaunun ja Farmi 6185 -kuormausnosturin yhdistelmä.

Ari Vainion pakettiratkaisuun vaikuttivat eniten hyvät kokemukset Farmi-perävaunuista ja kun Lahden Agri-Haka teki hyvän tarjouksen, oli ostopäätös helppo tehdä. Metsäperävaunuksi valikoitui Farmi Vario 121, sillä Vainio luottaa yksirunkoisen telivaunun etenemiskykyyn. Vainio halusi myös, että kantavuutta on riittävästi ja Variossa sitä onkin komeat 13 tonnia.

Vainio kiinnitti huomiota myös kunnon renkaisiin ja Farmissa lunta halkovat 550/45-22,5 nokialaiset, jotka pitävät vaunun hyvin liikkeessä raskaallakin kuormalla.  Erityiskiitosta Vainio antaa myös Farmi Varion pankkojen helppoon ja nopeaan siirreltävyyteen, mikä on hyvin oleellista puutavaralaadun muuttuessa tilanteiden mukaan. Lisäksi oman hydrauliyksikön tuottama 1,9 tonnin vetovoima antoi vielä lisäturvaa vaikeissakin tilanteissa. ”Tällä yhdistelmällä eteneminen jää lähinnä traktorista kiinni, sillä Farmi Vario kyllä hoitaa oman osansa”, kiittelee Vainio. Hänen mukaansa yhdistelmän eteen vaaditaan vähintään 120 hevosvoiman traktori ja myös pumpuista täytyy olla riittävästä tehoa työn sujuvuuden mahdollistamiseksi.

Nosturissa voimaa ja ulottuvuutta

Nosturiksi Varion päälle Vainio valitsi Farmi 6185 -kuormaimen, joka onkin suunniteltu sopimaan juuri isoihin metsäperävaunuihin. Vainio on ollut hyvin tyytyväinen kuormaimen voimakkuuteen, sillä sitä ei hänen mukaansa voi metsätöissä olla koskaan liikaa. Matalarunkoisen kuormaimen nostokykyä riittää vielä 8,5 metrin ulottuvuuteen mainiosti ja myös kouran oikea koko sekä helppo ja nopea kiinnitys takaavat työn tehokkuuden. Myös ohjausjärjestelmä miellyttää Vainiota, sillä hallintalaitteet toimivat loogisesti ja kuormaimen liikeradat soveltuvat riittävän laajoina hänen työskentelytapoihinsa mainiosti.  ”Turvallisuutta antavat vankkatekoiset tukijalat pureutuvat jäisiinkin alustoihin hyvin, eikä vääntymisiä ole ilmaantunut. Muutenkin vaunun viimeistely on vakuuttavaa tasoa, eikä hitsauspilliin ole tarvinnut turvautua”, toteaa Vainio.

Käytäntö osoittanut toimivuuden

Artjärven seudulla viimeaikaiset talvet ovat olleet runsaslumisia ja Farmi Forestin yhdistelmä on laitettu tositestiin Vainion metsien haastavissakin olosuhteissa. Tunteja on kertynyt reippaasti ja yhdistelmä on vakuuttanut Vainion tehokkuudellaan ja toimivuudellaan. Eniten Vainiota ovat työllistäneet energiapuun keruu sekä myrskytuhojen korjaus. ”Yhdistelmä on suoriutunut tehtävistä mainiosti ja se on jo nyt osoittautunut hinta-laatusuhteeltaan kannattavaksi hankinnaksi” toteaa Vainio.Lue seuraavaksi