Uutiset

Yleinen

Faresinin kurottajat Agrimarketin valikoimiin

– Agrimarketin konemyyjien avulla saamme aivan toisenlaisen näkyvyyden markkinoilla ja konemyyjien tuotteeksi kurottaja sopii hyvin, toteavat maahantuoja Tapio Pirttinen ja Agrimarketin Tampereen konekeskuksesta Esa Matikainen.

Tapio Pirttinen Oy on perheyhtiö, jonka markkinointitöissä ovat Tapio, Maisa ja Jukka Pirttinen. Uusin työntekijä on Jarmo Syrjälä, jonka vastuualueeseen kurottajat pitkälti kuuluvat.

Uusista Faresinin malleista oli ensimmäinen tullut maahan ja se oli nähtävillä Tampereella. Tämän jälkeen kurottaja jatkaa konekiertueella ympäri Suomea.

– Kalenteri on nyt pitkälle täysi, toteaa Jarmo Syrjälä. Konetta esitellään konepäivillä ja asiakkaiden töissä. Kiinnostus on kiitettävästi lisääntynyt.

– Vaikka meillä Ylihärmässä koneita hallissa onkin ollut, harva niitä on tullut meidän halliin katsomaan, Tapio kuittaa. Kurottajan yleistyminen edellyttää käyttäjäkokemuksia.

Hyödyt käyttäjälle

Kurottajia myydään toista sataa vuodessa, mutta maatilayrityksiin tai yleensä taajamien ulkopuolelle niitä hankitaan edelleen harvoin.

Faresinin kurottajille on Agrimarketin asiakkailla selkeä tilaus, koska asiakkaille pitää olla tarjota sopivat koneet. Agrimarketin valikoimissa ovat jo pienkuormaimet ja traktorit, joista noin joka toiseen laitetaan etukuormain.

– Pienkuormainten ja traktorien ominaisuudet eivät vain aina riitä, ja siksi tarvitaan kurottajaa, Esa huomaa. Kurottajien kysyntä lisääntyy muutaman seuraavan vuoden aikana luultavasti runsaasti, kun kurottajan edut havaitaan maataloudessa.

Ominaisuuksia töissä

– Kurottajan ominaisuudet paperilla eivät kerro kuin osatotuuden. Pieni pyörähdys asfalttipihalla kertoo jotain, mutta vasta oikeissa töissä pääsee näkemään, mitä koneella saa aikaiseksi. Useimmiten kurottajan edut huomataan, jos sellaista pääsee kotona töissä koittamaan koeajossa, Jarmo huomaa.

Kun paalit pitää saada nousemaan, raskaat tavarat pukattua kyytiin, säilörehu tampattua tiiviisti siiloon, lannat siirrettyä tai rakennustyömaalla tavarat nostettua ylös, on kurottaja verraton. Korkealaitaiset seosrehuvaunut esimerkiksi on hankala täyttää traktorin etukuormaimen kanssa. Ja kun täytetään seosrehuvaunua, on tonnin painoiset pyöröpaalit kätevä laskea seosrehuvaunuun eikä vain pudottaa korkealta.

Kurottajan ominaisuudet ovat kätevät myös lumitöissä, jolloin lumipenkka voidaan vaikka pysäköintialueella pukata metrejä pidemmälle ilman, että koneella poistutaan tukevalta alustalta.

Raskaisiin nostoihin korkealle

– Jos kurottajaan ottaa Euro -sovitteen, saadaan kurottajaan kiinnitettyä normaalit etukuormaajan lisälaitteet. Pitää kuitenkin muistaa, että traktorin trukkihaarukat kestävät yleensä 2000 kiloa, Jukka huomaa.

– Kurottajan nostokyky on kuitenkin aivan toista, joten raskaammissa nostoissa pitää valita työvälineet oikein, Jukka muistuttaa. Faresinilla on esimerkiksi noin 60 eri työkonetta.

Kurottajan painelinjoihin on saatavilla tunnistimet, jolloin kuormat voidaan myös punnita. Tällöin omaan käyttöön tai asiakkaalle saadaan lisää informaatiota.

Paranneltuja malleja

Tampereella esittelyssä ollut Faresinin 6.28 malli oli uutta mallisarjaa.

– Uusien mallien myötä Faresinin ajo-ominaisuudet ovat parantuneet. Aiemmin nopeassa ajossa kone tuppasi hieman nyökkimään, Tapio kertoo. Etenkin urakoitsijat, jotka tekivät siirtoajoa, huomasivat sen.

– Nyt kun akseliväliä on pidennetty 25 senttiä kone ei enää nyöki. Samalla kurottajan omapaino on saatu hieman putoamaan, kun taakse tarvitaan vähemmän vastapainoa, Tapio perustelee.

Ohjaamoita on tarjolla nyt kahdenlaisia, matalaa ja korotettua. Näkyvyyttä oikealle on saatu paremmaksi korotetulla ohjaamolla ja noin 15 senttiä matalammalla konepeitolla.

Vetolaitteeseen voidaan kytkeä perävaunu. Saatavilla on myös nostolaitteet, jolloin kurottajaa voidaan käyttää kuten traktoria.

Kurottajien hydrauliikan toimintaan on myös panostettu, kun uusissa malleissa 6.28 ja 7.30C sarjassa käytössä on säätyvätilavuuksinen 120 litraa minuutissa tuottava hydraulipumppu. Hydrauliikan toimintojen ohjaamiseen käytetään nyt myös uutta joystickia. Käytössä on kuormantunteva, sähköisesti esiohjattu hydrauliikka, jolloin koneen ohjaus on tarkempaa.

Huoltoa rakennetaan

Tärkeää on opettaa uusi organisaatio ja varsinkin huolto uuteen laitteeseen. Faresinin omistajien käytettävissä pitää olla aina myös toimiva huolto ja numero mihin soittaa.

– Yhdessä Argimarketin väen kanssa kävimme läpi huoltokenttää ja sitä, kuka lähtee Faresinin huoltoon mukaan, Jarmo kertoo.

– Agrimarketin huoltomiehiä koulutetaan nyt kevään aikana tehtaalla Italiassa ja joka konekeskuksessa on sitten ainakin yksi nimetty huoltomies, joka hoitaa Faresinin huollot, Jukka lupaa. Käytettävissä on myöhemmin keväällä 10 huoltomiestä ja Pirttisen omat miehet päälle.

Varaosista huolehditaan yhdessä, jotta kriittiset osat löytyvät aina Suomesta. Tällöin asiakkaalle ei tule pysähdyspäiviä.

– Me tulemme maahantuojana puoleenväliin vastaan ja olemme myynnin ja huollon tukena. Myös takuuasiat hoidetaan meidän kautta. Tämä ratkaisu oli molemmille osapuolille järkevä, Jarmo tiivistää.

– Faresinin kurottaja on turvallinen ostaa myös käytettynä, kun se on huollettu ajallaan, Jukka muistuttaa.

Agri-mallit edellä

– Agrimarketin kanssa lähdetään liikkeelle Faresinin agri-malleista, koska siellä ovat myös Agrimarketin pääasiakkaat, Jarmo kertoo.

Tarjolla on myös isomman kokoluokan koneita teollisuuteen ja rakennuksille. Faresinilla on myös mallistossa henkilönostinkäyttöön tarkoitettuja malleja, joiden kysyntä lisääntyy myös vähitellen, kun monissa töissä edellytetään henkilönostimia.

– Saatavilla on myös radio-ohjattava hydrauliikka, Tapio mainitsee.

Perustekniikkaa

Kurottaja ei ole monimutkaisempi huoltaa kuin traktori. Komponentit ovat tunnettujen valmistajien tekemiä ja huoltokohteet ovat kätevämmin käsillä kuin yleensä traktoreissa.

– Faresinin tehtaalla kurottajia tehdään isoina sarjoina pääasiassa vakiovarustuksella, mutta kyllähän näihinkin koneisiin Suomeen tulleessa tehdään asiakkaan toivomia muutoksia Ylihärmässä, Jukka muistuttaa.

Lisätietoja

Lue seuraavaksi