Uutiset

Yleinen

Faresinin kurottaja tilan monitoimikoneeksi

– Menihän tuossa hankinta­prosessissa useampi vuosi, kun pohdimme, että onko kurottaja ylipäätään tarpeellinen ja mitä töitä sillä tehdään toisin kuin etukuormaajatraktorilla. Koeajo omissa töissä helpottaa kuitenkin ostopäätöstä melkoisesti, Riku vakuuttaa.

Rakentaminen ratkaisi

Lopulta hankintapäätös syntyi nopeasti, kun aloitettiin emolehmäpihaton rakentaminen. Hankintaa kiirehdittiin silloin keväällä 2007, kun todettiin, että tarvitaan työlaite, jolla on riittävästi nostokorkeutta rakennustyömaalla. Rakennustöissä kurottaja osoittautuikin näppäräksi laitteeksi, koska sillä voitiin nostaa tavaraa katolle ja se tienasi hintaansa heti alkuun.

– Sen jälkeen kun keväällä 2007 kurottaja tuotiin tänne, se on ollut tarpeellinen muissakin töissä. Vaikka meilläkin on kolme etukuormaajatraktoria ja jokaisella on kyllä sesonkina töitä, kun poikiakin on viisi, puolustaa kurottaja paikkaansa kotieläintilalla, jossa siirtoja talouskeskuksessa tehdään päivittäin.

– Eikä kurottajalla tarvitse päästä aivan viereen, kun ulottuvuutta on kuitenkin riittävästi nostoissa ja kuormauksessa, Riku kertoo.

900 tuntia

Äijälän käytössä Faresinin kurottajaan on tullut vajaassa kahdessa vuodessa 900 tuntia. Tunteina se ei ole valtavasti, mutta jos saman työn tekee lyhyemmässä ajassa kuin jollain muulla välineellä, on etu jo merkittävämpi.

– Olihan koneessa hieman pohjalla tunteja, kun se oli ollut esittelykäytössä ja mutta hintakin oli hieman edullisempi kuin uuden vastaavan, Riku huomaa.

Monipuoliseen käyttöön

– Tämä on meillä tällainen yleiskone, jolla tehdään kaikkea mahdollista. Kurottajaan hankittiin ensin alkuperäinen kauha, mutta nyt voidaan käyttää mitä työlaitteita vain. Kaikki etukuormainten kauhat saadaan kurottajan käyttöön, kun tein itse adapterin. Paalipihdit, piikit ja rehukahmarit olen tehnyt itse ja ainahan sitä voi uusia työlaitteita omaan käyttöön rakennella, Riku pohtii.

Kurottajalla kauhan kanssa siivotaan lannat pihaton pohjalta. Kesäisin kurottaja on säilörehunkorjuussa rehusiilolla levittämässä ja polkemassa.
– Siihen siilotyöhön pitäisi painoa enkä vielä hieman lisätä, jotta kone tiivistää paremmin. Traktorin takapaino ei vain suoraan sopinut kurottajassa käytettäväksi. Kurottaja on kätevä, kun sillä pääsee tamppaamaan rehun aivan siilon reunalta, Riku kehuu.

Kesällä kurottajaa käytetään myös paalien siirtelyyn, jolloin paalipiikkeihin saadaan kolme paalia kerralla. Myös nostolaitteisiin on tehty paalipiikit, jolloin niillä saadaan myös kolme paalia kulkemaan kerralla. Yleensä kurottaja on kuitenkin ollut kuormaamistöissä pellolla tai talouskeskuksessa. Kurottajalla saadaan paalit nostettua korkeaan pinoon varastossa, jolloin tilaa lattialla säästyy.

Kun kurottajaan on mahdollisuus kiinnittää perävaunu, perävaunun vetoon kurottajaa on myös käytetty. Useimmiten pellolta on tuotu sadonkorjuuaikana paaliperävaunua.

Myös nostolaitteet

Kurottajallahan voisi jakaa myös rehut ruokintapöydälle, mutta renkaat ovat lannassa muulloin paitsi rehuntekoaikana. Mieluummin ruokintapöydälle seosrehuvaunun kanssa menee kuitenkin traktorilla, jossa renkaat ovat puhtaat.

– Kun kurottajan hankinta tuli ajankohtaiseksi, varusteista nostolaitteita en ehkä olisi halunnut. Eikä sitä ole oikein vielä käytettykään, Riku pohtii. Hän jatkaa, että jollei nostolaitteita olisi ollut, niiden puuttumista olisi ehkä myöhemmin katunut.

– Nostolaitteet saattavat kuitenkin tulla nopeastikin tarpeeseen, kun kurottajaan työlaitteen ensimmäisen kerran kiinnittää. Nostolaitteisiinhan voi kiinnittää vaikka kylvökoneen. Tällöin kiertosuunta pellolla kannattaa valita kuitenkin niin, että ohjaamosta näkee edellisen jäljen vasemmalla puolellaan.

Kurottajaa käytetään myös kotieläinten ruokintaan. Kuivaamolla on kaksi siiloa, joissa toisessa on murskattua viljaa ja toisessa rypsirouhetta. Kurottajalla haetaan erä kerrallaan vasikoille murskattua viljaa. Muuten seosrehuvaunussa lypsy- ja emolehmille tehtävään seosrehuun säilörehun lisäksi sekoitetaan murskattua viljaa ja rypsirouhetta.

Harjoittelua

– Pientä harjoittelua kurottajassa vaatii ainakin kauhan kääntökulman näkeminen. Ehkä kauha saisi kiertyä vieläkin alemmaksi, jotta kauha tyhjenisi paremmin, Riku pohtii.

– Ja kun on tottunut liikkumaan traktorilla, jossa koko ajan näkee, missä ovat ääripisteet, kurottaja on hieman outo alkuun. Ohjaamo kun on vasemmalla, ja oikealla puolella on puomi, puomin taakse on joskus vaikea arvioida etäisyyttä. Seinän viereen ei heti uskalla ajaa niin lähelle kuin voisi, mutta senkin oppii vähitellen katsomaan peilistä, Riku lupaa. Etenkin leveydestään tiukoissa paikoissa pitää katsoa, että tuleeko ahdasta vai ei.

– Se kurottajassa on kätevä normaaliin etukuormaajatraktoriin verrattuna, että kuormatessa ei tarvitse luistattaa kytkintä, kun veto on hydrostaattinen. Ja kurottaja kääntyy ahtaassa tilassa, kun renkaat kääntyvät molemmilla akseleilla. Tämä on erityisen hyvä ahtaissa sisätiloissa.

Hinta/laatu

Riku muistuttaa, että kurottajan hankinnan jälkeen etukuormaintraktoreista ei olla luopumassa. Kokonaan niitä ei kurottaja siis korvaa. Esimerkiksi pehmeällä alustalla kurottajan pienet pyörät eivät ole parhaat mahdolliset ja silloin etukuormaajatraktori on kätevämpi.

– Kurottaja on meillä kuitenkin haluttu työkalu. Pojat tykkäävät ajaa kurottajalla ja nostohommissa se otetaan helpommin käyttöön kuin traktori. Kun mennään töihin rakennuksen sisälle, se on ehdottomasti halutumpi, Riku vertaa.

– Kurottaja maksaa, mutta toisaalta onko kurottaja suhteessa kallis, jos tarkastellaan vaikka nostokykyä. Iso ja samalla kallis traktori etukuormaajalla pitää hankkia, jotta saa saman nostokyvyn kuin hankkimalla kurottajan, Riku laskeskelee.

Kurottajien lukumäärä maataloudessa on lisääntynyt Suomessa. Keski-Euroopassa ja Britanniassa kurottaja saattaa olla kotieläintilan päätraktori, jolla tehdään lähes kaikki tilan työt talouskeskuksessa. Tällöinhän esimerkiksi lannanlevitys, rehunkorjuu ja muut kasvinviljelytyöt on pitkälti ostettu urakoituna, jolloin raskaan vetokaluston tarve on vähäinen.

Lue seuraavaksi