Uutiset

Yleinen

Expanderilla aurat välyksettömiksi

Tamperelainen HH-kiinteistöpalvelut Oy kokeili vuosi sitten nivelaurojen tapitusten kunnostusta Expander-tappien avulla. Tänä vuonna kaikki tappikorjaukset tehtiin Expandereilla, sillä edut ovat selkeät monessa suhteessa perinteiseen korjaamiseen verrattuna.

HH-kiinteistöpalveluiden korjaamolla Tampereella valmistauduttiin lokakuun alkupäivinä tulevaan talvikauteen aurauskalustoa kunnostaen. Kaupungissa aurauksen tarkkuus on tärkeää ja sitä kautta aurojen nivelten välyksillä on iso merkitys. Aurakunnostusta tekemässä ollut Pertti Mikkola esittelee miten välys kertautuu auran päähän. ”Kun tappi on kulunut kovasti, voi auran siiven vapaa liike päässä olla jopa 15 senttiä. Tarkoissa paikoissa työ menee sellaisilla välyksillä melkoisen haastavaksi.”

Perinteisesti aurojen väljistyneet tappiliitokset on korjattu koko korvake uusimalla. Samalla on vaihtoon mennyt monesti myös sylinterin pää ”häränsilmineen”. ”Korvakkeen vaihto on pian puolen päivän homma, kun ensin rälläköidään vanha pois ja sitten hitsataan uusi tilalle. Lisäksi työ on varsin tarkkaa, sillä korvake on saatava tarkasti oikealle kohdalleen”, selittää Mikkola.

”Expander-tapilla homma käy aivan toiseen tahtiin. Jos vanha pultti lähtee helposti pois, ei remonttiin mene muutamaa minuuttia kauempaa”, sanoo Mikkola ja näyttää kuinka homma menee. Vanha väljä tappi lähtee helposti pois, joten Expanderin asentamiseen ei tosiaan kulu paria minuuttia kauempaa. Hetkessä homma on hoidettu ja välys on pienentynyt oleellisesti. ”Tuo pieni välys on tuossa häränsilmässä. Kun siihen tuupataan vaseliini, on sekin taas tiukempi.”

Expander-tappiin on erilaisia holkkeja, joista voi valita reiän kuluneisuuden mukaan sopivan. Auroissa ohuin on ollut riittävä, sillä välys on tähän käyttöön liian suuri jo tuon kokoluokan välyksillä.

Mutta saako Expanderilla korjattua tappiliitosta enää auki? ”Kyllä, se aukeaa varsin helpostikin. Mutterin avaamisen jälkeen sopiva terävä isku vapauttaa kiilamekanismin ja liitos avautuu vaivatta”, vastaa Mikkola ja näyttää että asia on näin. Mitään estettä liitoksen avaamiseen vaikka useaankin kertaan ei ole.

Nivelauroissa tapit ovat lujilla. Mitä pidempi siipi on, sitä suuremmat voimat iskut aiheuttavat tappiliitoksellekin. Jo pieni kuluminen alkaa vaikuttaa työn tarkkuuteen, joten juuri auroissa tappien tiiviys on erityisen tärkeää. Toisaalta väljistyminen alkaa itsessään lisätä kulumista liitoksen sisäisen liikkeen vaikutuksesta, joten kiristämisellä on suuri merkitys kestävyyteen tätäkin kautta.

Viime vuonna asennettujen Expander-tappien momentit on HH-kiinteistöpalveluilla kesän aikana tarkistettu. ”Mitään vikoja ei noissa ollut havaittavissa. Aurat ovat nyt paljon tiiviimpiä kuin aikaisemmin”, sanoo Mikkola. Laajenevan mekanisminsa ansiosta pultti voidaan kiristää aina kulumisen myötä ja siten liitos pysyy tiukkana koko pultin elinkaaren ajan. ”Luulisi, että aurojen valmistajien kannattaisi asentaa nämä Expander-tapit jo alkuperäisenä”, miettii Mikkola.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi