Uutiset

Yleinen

EU:n päätös heikentää metsäteollisuuden kilpailukykyä

Parlamentti ja neuvosto päättivät eilen, että EU:n päästökaupan pelisääntöjä muutetaan jo toistamiseen meneillään olevan päästökauppakauden 2013 – 2020 aikana. Päätös nostaa päästöoikeuden hintaa ja heikentää metsäteollisuuden kilpailukykyä. Haitan lieventämiseksi tulevan hallituksen on otettava käyttöön päästökauppakompensaatio vuoden 2016 alusta.

EU:n parlamentti ja neuvosto saavuttivat alustavan yhteisymmärryksen, että päästökaupassa otetaan käyttöön vuonna 2019 päästöoikeuden hintaa nostava mekanismi eli markkinavarausvaranto. Komission alkuperäisen esityksen mukaan järjestelmä olisi otettu käyttöön vasta seuraavaan päästökauppakauden alussa 2021. Päästökaupan pelisääntöjä muutettiin jo toistamiseen kuluvan päästökauppakauden alkutaipaleella.

Nämä päätökset nostavat päästöoikeuden hintaa ja sen myötä myös energiakustannukset kohoavat. Metsäteollisuuden kilpailukyky heikkenee entisestään verrattuna EU:n ulkopuolisiin toimijoihin. Seuraavan hallituksen on tehtävä päätös päästökauppakompensaatiosta, jolla lievennetään kustannusnousua. Päästökauppakompensaatio on jo käytössä useassa EU-maassa ja se on otettava myös Suomessa käyttöön viipymättä.

Lue seuraavaksi