Uutiset

Yleinen

EU:n maitorahat Suomelle eivät anna aihetta juhlaan

Kovan lobbaustyön tuloksena saatu 10,7 miljoonan euron EU-kriisituki suomalaisille maitotiloille ei anna aihetta laittaa ripaskaksi. Tilanne suomalaisilla maatiloilla vaikeutuu päivä päivältä Venäjän asettaman elintarviketuontikiellon johdosta. Ongelmat eivät rajoitu vain maidontuotantoon.

EU:n maatalouskomissaari Phil Hoganin tänään Suomelle myöntämä kriisituki on oikeansuuntainen viesti siitä, että tilanteemme on ymmärretty. Tuki on kuitenkin täysin riittämätön korjaamaan Venäjän tuontikiellon maitosektorillemme aiheuttamia ongelmia.

− Tilanne ei näytä olevan helpottumassa vaan päinvastoin. Siksi kaikki mahdolliset keinot tulee nyt ottaa käyttöön ruuantuotantomme suojelemiseksi. Ei ole oikein, että maataloustuottajat joutuvat yksin vastaamaan Venäjän vastapakotteiden seurauksista, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

EU:n budjettineuvotteluista tarvitaan merkittävä lisäys Venäjä-toimenpiteisiin varattaviin maatalousbudjettirahoihin. Kriisitukea kaivataan myös muille maatalouden tuotantosektoreille, joita Venäjän tuontikielto koskettaa joko suoraan tai välillisesti. Venäjän toimista kärsineet sianlihan ja perunan tuottajat ovat jääneet ilman minkäänlaisia tukitoimia. EU:n tulee myös tarkastella uudestaan kaikkia mahdollisia markkinatoimia, joita voitaisiin käyttää maatalouden ja elintarviketuotannon markkinahäiriöiden korjaamiseksi.

Maatalouden vaikea tilanne on huomioitava myös Suomen kansallisissa budjettineuvotteluissa luopumalla kaikista aiemmin vuodelle 2015 kaavailluista tukileikkauksista. Maataloutemme joutuu kärsimään rankasti laskevien tuottajahintojen kautta.

− Oman ruuantuotantomme tulevaisuus on suomalaisille tutkitusti tärkeä asia. Tämän pitää nyt näkyä myös poliittisessa päätöksenteossamme, Marttila summaa

Lue seuraavaksi