Uutiset

Autot

Ensimmäiset hybridibussit liikenteeseen

Volvo 7700 hybridibussi.

Turun Kaupunkiliikenne Oy:n tilaamissa Volvo 7700-hybridibusseissa voimansiirto koostuu sähkömoottorista ja normaalia pienemmästä ja kevyemmästä dieselmoottorista. Sähkömoottori toimii myös käynnistinmoottorina ja latausgeneraattorina.

Auton katolle sijoitettu lämmitettävä litiumioniakku latautuu jarrutuksen aikana sähkömoottorin/generaattorin avulla. Sähköllä toimivat useat lisälaitteet kuten paineilmakompressori, matkustamon ilmastointi sekä ohjaustehostin.

Hybridibussi liikkuu joko sähkö- tai dieselmoottorilla toisistaan riippumatta tai molempia moottoreita samanaikaisesti käyttäen. Tämän vuoksi linja-autoihin riittää kevyempi 5 litran dieselmoottori, kun busseissa käytetään normaalisti noin 10 litraisia moottoreita

Dieselmoottori sammutetaan pysäkeillä ja liikennevaloissa. Liikkeelle lähdössä linja-auto käyttää vain sähkömoottoria. Näin matkustajat ja jalankulkijat säästyvät melulta ja pakokaasuilta. Linja-auton saavuttaessa noin 15-20 km/h nopeuden, dieselmoottori käynnistyy automaattisesti alkaen syöttää voimaa sähkömoottorin rinnalle, kunnes lopulta vain dieselmoottori huolehtii liikuttamisesta.

Hybriditeknologia soveltuu parhaiten keskustaliikenteeseen, jossa on paljon matkustajia ja lyhyet pysäkkivälit sekä alhainen keskinopeus. Hybridilinja-autolla voidaan valmistajan ajaa myös taajaman ulkopuolella, normaalilla matkanopeudella, tällöin käytössä on vain dieselmoottori.

Co2 raportti

Lue seuraavaksi