Uutiset

Yleinen

EnergiaOivallus-palkinto Viljakas-kuivurille

Vuoden EnergiaOivallus –kilpailussa palkittiin parhaat kilpailuun osallistuvat energiatehokkuuteen ja energiansäästön tähtäävät oivallukset, joita ovat voineet tehdä niin yritykset kuin yksityishenkilötkin. Tänä vuonna kilpailuun osallistui yli 30 henkilöä tai yritystä, jotkut useammalla kuin yhdellä oivalluksella. Raadin arvion mukaan esitysten joukosta erottuivat muita parempina kaksi oivallusta, jotka molemmat palkitaan 5000 € palkinnolla.

Jorma Marttila Kestilästä on oivaltanut ja myös pitkälle kehittänyt ratkaisun aurinkoenergian hyödyntämiseen viljan kuivauksessa. Hänen esityksensä ei perustu pelkkään oivallukseen ja toiveeseen, että se olisi käyttökelpoinen, vaan hänen ensimmäisestä Viljakas-kuivuristaan on jo muutaman vuoden kokemus. Siitä edelleen kehitetty ja vuosi sitten valmistunut pilottilaitos on jo lähes sarjatuotantokelpoinen. Viljakas-kuivurin vahvuus on, että sitä käyttäen voidaan saavuttaa polttoaineella lämmitettävään kuivuriin laadultaan verrattava kuivaustulos kylmäkuivurin luokkaa olevalla energiankulutuksella. Energiansäästö verrattuna polttoaineella lämmitettävään kuivuriin on kymmeniä prosentteja, edullisena vuotena enemmänkin.

Rakennukset kuluttavat merkittävän osan Suomen energiasta ja rakennusten suunnittelussa tehdään lukuisia ratkaisuja, joilla on vaikutusta energiankulutukseen. Rakennushankkeen alkuvaiheessa lukitaan monia ratkaisuja ja tyypillisesti ilman, että kaikkia vaihtoehtoja ehditään vertailla riittävästi. Granlund Oy:n kehittämä uusi menetelmä tehostaa vertailua olennaisesti sallien paljon lukuisampien yhdistelmien vertailun ja tukee siten entistä energiatehokkaampien ja mm. sisäilman laadun suhteen parempien ratkaisujen löytämistä. Menetelmän käyttöä on tutkittu myös Grandlund Oy:n teettämässä opinnäytetyössä.

Vuoden EnergiaOivallus -kilpailun järjestivät Expomark Oy ja Energiafoorumi ry. Joka toinen vuosi järjestettävä, kilpailu on avoin yrityksille, henkilöille tai henkilöryhmille avoin kilpailu toteutettiin  järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Voittajat valitsi kilpailun raati, johon kuuluivat puheenjohtajana professori Pekka Pirilä, johtaja Pertti Salminen (Energiateollisuus ry), johtava asiantuntija Mikael Ohlström (Elinkeinoelämän Keskusliitto) ja pääsihteeri Lauri Muranen (Energiafoorumi ry).

TP

Lue seuraavaksi