Uutiset

Yleinen

Energia talteen auringosta

Riihimäellä tapasivat toisensa jälleen kerran muutama Koppelintien asukas ja muutama muu. Kokemuksia jakoivat Harri Pitkämäki, Kari Jyrkinen, Hannu Kohonen, Roy Toivonoja, Jussi Päivike ja Rauno Heino.

Aurinkokeräin omakotitaloon

Monessa omakotitalossa, maatiloilla, mutta myös isommissa kiinteistöissä veden lämmittäminen vie paljon energiaa. Lämmintä vettä tarvitaan ainakin käyttövetenä, mutta usein myös kiinteistön lämmittämiseen. Yksi pitkällä aikajänteellä hyvä vaihtoehto ovat aurinkokeräin, koska käyttökulut ovat pienet. Aurinkokeräinten käyttö Suomessa on lisääntymässä postitiivisten kokemusten myötä. Riihimäellä yhden kadun varrella ensin yhteen ja sitten neljään muuhun omakotitaloon hankittiin kertarysäyksellä aurinkokeräimet pienen harkinnan jälkeen.

Pieni pilvisyys ei haittaa

Aurinkokeräimet toimivat periaatteessa auringonnoususta auringonlaskuun. Optimi on, kun taivas on kirkas. Pieni pilvisyyskään ei haittaa, vaikka parasta tehoa ei saada irti. Sateisella tai sumuisella ”nuhjukelillä” tuottoa ei juuri ole. Kun valot voi ottaa sisällä pois, tuottaa aurinkokeräin jo energiaa lämpöverkkoon.

Kun joka päivä ei paista, pelkästään aurinkokeräimellä lämmittäminen ei onnistu. Aurinkokeräin sopii kuitenkin hyvin täydentämään oikeastaan mitä tahansa muuta lämmitysjärjestelmää. Edellytys on kuitenkin, että lämpöenergia saadaan siirrettyä nesteen avulla käyttöön.

Varaaja ehdoton

Koppelintien viisi taloa ovat valmistuneet 60 -luvulla. Tuolloin lähes poikkeuksetta lämmitysenergia tuotettiin öljyllä. Pelkästään öljylämmityksen varassa ei haluta enää kuitenkaan olla.

Vanhoissa öljylämmitteisissä taloissa on myös haasteita suunnittelulle. Öljykattilan perään ei aikoinaan yleensä laitettu varaajia. Tämä aiheuttaa sen, että aurinkokeräimen koko tehoa ei saada kunnolla hyödynnettyä. Varaaja oli valmiina vain yhdessä näistä taloissa. Muilla varaajana on vain lämmityskattilan vesitila, mutta varaajainvestoinnit ovat mielessä. Kun järjestelmiä suunnitellaan vanhaan rakennukseen, varaaja pitäisi vain saada johonkin sopimaan.

Päätösprosessi

–Pyysin tarjouksen paikallisesta lvi-yrityksestä kaksi vuotta sitten tasokeräimistä. Tein Riihimäen kaupungille tukianomuksen energiainvestoinnista ja kaupunki lupasi 15 % tukea. En kuitenkaan saanut asentajaa, vaikka yksi kävi ja lupasi palata asiaan. Eipä ole kaveria näkynyt, kommentoi Kari.

Tasokeräintä en kuitenkaan hankkinut. Naapurin Harri oli sitten saanut yhdeltä asiakkaaltaan esitteen KSM:n aurinkokeräimistä. Niitä sitten lähdettiin katsomaan Hauholle paikkaan, jossa ne olivat jo asennettu.

–10. lokakuuta, kun ulkona oli lämmintä 11 astetta ja keräin tuotti 40 asteista lämmintä vettä, ei laite kuulostanut hassummalta, jatkaa Kari.

Innostus

Kun kadulla muutkin innostuivat, alettiin järjestämään yhteishankintaa. Kaikillahan oli sama ongelma, että öljyllä lämmitettiin kesät talvet ja polttimelle käynnistyskertoja haluttiin vähemmän. Nyt yhteishankinnan jälkeen kadulla on viisi taloa, joissa on aurinkokeräimet.
Yksi hankkeeseen osallistuneista päätti tarjoutua myös asiamieheksi KSM-Lämpötekniikalle, jolloin omia kokemuksia pääsee nyt hyödyntämään uudella tavalla.

–Ja onhan tässä lähiseudulla nyt ollut kiinnostusta ja moni jää katsomaan kadulla kulkiessaan että, mitä muut ovat katolleen nostaneet, kertoo asiamies Harri.

Hyviä kokemuksia

–Kyllähän jo nyt keväältä on sellaiset kokemukset, että kun aurinko on paistanut, niin poltin on ollut hiljaa. Aiemmin, jos on ollut hieman viileämpää ja lämmitys on päällä, poltin on ollut päällä kolmen vartin välein. Aurinkokeräimen kanssa käynnistykset ovat harventuneet puoleen, kertoo Kari.

–Jos keräin on mitoitettu oikein, kesällä ei tarvita kattilaa ollenkaan veden lämmitykseen. Oikea mitoitus takaa riittävään tuoton, muistuttaa Harri. Auringosta otettava energia on ilmaista, mutta sen määrä ei riitä valitettavasti talvella. Silloin tarvitaan lisälämpöä.

Myös tukilämpöä

Mielenkiintoisia ovat myös kohteet, joissa on kaukolämpö tai vedenkulutus on muuten iso, vaikka teollisuus. Aurinkokeräimiltä energiaa tuova lämmönvaihdin voidaan laittaa vaikka kerrostalon lämmitysverkkoon ennen kaukolämmön lämmönvaihdinta. Silloin aurinkolämpö leikkaa kaukolämmön kulutusta ja vaikka kesän lämpimän veden lämmöntarve, 18000 kWh saadaan aikaan kuudella keräimellä.

Itsenäinen yksikkö

Jussi kertoo, että periaatteessa näistä voidaan rakentaa myös aivan itsenäinen lämmitysyksikkö, jos pumpun tarvitsema sähkö tuotetaan erillisellä kennostolla. Nestettä pyörittämään on saatavilla myös tarvittaessa 12 volttisia pumppuja vaikka erämaamökille, jossa ei ole verkkovirtaa.

 

Lue seuraavaksi