Uutiset

Yleinen

Enemmän täsmää – Agritechnica 2019

Isot tapahtumat herättävät vierailijoiden kiinnostuksen etenkin, kun kalustoa on tarjolla paljon. Ehkä sitä jälleen osoittaa Agritechnican järjestäjien ilmoittama kävijämäärä 450000, joista 130000 olivat ulkomailta. Halleja oli käytössä enemmän kuin aikaisemmin, samoin näytteilleasettajia. Itse näyttely ei ollut erityisemmin muuttunut. 

Olin näyttelyssä kolme päivää, jona aikana kahlasin hallit läpi. Jos jotain suuria linjoja pitäisi pohtia, niin sähköllä toimivat työlaitteet eivät ole esillä oikeastaan enää ollenkaan, mutta sähköllä ohjaaminen ja täsmäviljely sitäkin enemmän. Traktorivalmistuksessa markkina polarisoituu; yhtäällä on isot ja teknisesti monipuoliset koneet, mutta rinnalla on pienet ja yksinkertaisemmat traktorit. Molemmille pääryhmille valmistetaan työlaitteita ja se näkyi myös osastoilla. 

Kotimaan valmistajien suurimmasta yllätyksestä vastasi Sampo Rosenlew, joka esitteli hybridipuimurin. Kohlimet on korvattu kahdella rummulla, jolloin puintitehoa voidaan kasvattaa. Irtipuintia voidaan tehdä rummuissa loppuun saakka. 

Suomalaisia näyttelyssä oli runsaasti etenkin ensimmäisinä päivinä. Silloin käytävillä mahtuu vielä kulkemaan. Loppuviikosta tunnelma yleensä tiivistyy, kun väkimäärä kasvaa ja samalla kasvaa paikallisten osuus. Jos vastaisuudessakin haluaa aavistaa, mihin kalustopuolella ollaan menossa, niin Agritechnica tapahtumana on hyvä vaihtoehto. Aikaa näyttelyn kiertämiseen toki kannattaa varata useampi päivä. 

Muutama havaintoja näyttelystä ainakin itseäni pisti silmään, joissa tarjonta on lisääntynyt huomattavasti; mekaaniseen rikkatorjuntaan, erilaiset perävaunun takalaitaan kiinnitettävät purkuruuvit, kesanto- ja piennarmurskat. Toisaalta järjestelmäpuolella huomiota kiinnitetään traktorin ja työkoneen mahdollisimman saumattomaan yhteistyöhön ja maan rakenteen ylläpitoon.

Neljä suomalaista yritystä oli jälleen logistisesti hyvässä paikassa. Dometal, Tume-Agri ja Junkkari, joilla oli esillä kylvökoneet sekä PEL-tuote, jolla oli näytillä Kivi-Pekka kivenkeräyskone. Dometalin uusi harmaasävy ja Forte-kylvökoneet esiteltiin jo aiemmin, mutta Agritechnicassa laite oli uutuus. Tume-Agrin ISOBUS-yhteensopivuus saataneen esiteltyä jouluun mennessä.

Riippumatta valmistajasta ISOBUS antaa mahdollisuudet säätää kasvinsuojeluaineiden levitystä, siemenmäärä, karjanlannan ja väkilannoitteiden levitystä tarpeen mukaan, jolloin resursseja säästyy ja ympäristöön ei päädy turhaan huuhtoutuvaa materiaalia. Kuvassa Topconin laitteistoja.

Avantin mallisto on uudistunut yhdeltä osin, kun uudeksi malliksi on tullut 735. Siinä nostovoimat ovat kuten 700-sarjassa, mutta rungossa on pienempi 600-sarjan moottori ja ajonopeus on hitaampi. Malli on sopiva esimerkiksi maatiloille, missä siirtomatkat ovat lyhyemmät kuin esimerkiksi viherurakoinnissa. Avant oli ainoa, jolla pienkuomainvalmistajista oli työnäytös. Pääpaino oli kiertymättömän runkonivelen etujen esittelyssä kuorman kanssa normaalissa työssä. Kiertymättömällä runkonivelellä koko koneen peräpään massakin pitää konetta pystyssä. www.avant.fi

Lue myös: Kaeserilla juhlavuosi – 100 vuotta täyteen

Lue seuraavaksi