Uutiset

Yleinen

Elmia Wood 2017-4

Farma on panostanut uusien kuormainten rakentamiseen ja nyt mallistoon tuli 6,3 kuormaimen tilalle 6,7 metrinen, CT6,7 mikä sovitetaan yleensä 9-tonniseen vaunuun. Vaunuun on saatavilla sammakko- ja teleskooppijalat. Vaunu on saatavilla myös hydraulivedolla aikaisemman rullavedon lisäksi. Lisävarusteena on tarjolla sisäpellitys ympäristöurakoitsijoille.

Yksi uutuus Farman osastolla oli ketjumurska metsäautoteiden perkaamiseen. Murska on mahdollista kiinnittää tukevampaan puutavarakuormaimen päähän ja sillä voi tehdä myös pystykarsintaa.

Koukkulava on kätevä ja toimiva peli moneen työhön myös maatilalle, mutta erityisesti ympäristöurakointiin. Bigabin12-15 koukkulava-alusta sai alleen jousituksen, jolloin isokin kuorma kulkee mukavammin perille. Teliin saa lisävarusteena siirron ja aisaan käännön, jolloin vaunusta saa tarvittaessa todella ketterän.

Kuvassa Bigabin 12-15. Pari vuotta sitten esitelty uudempi G2-alusta on varustettu aikaisemmista poiketen kahdella yksitoimisella sylinterillä. Aiemmin vaunussa oli yksi kaksitoiminen sylinteri, mikä rajoitti lavan nostovoimaa, mutta uudistuksen jälkeen rakenne on vahventunut ja kippauskulma on nyt 60 astetta. Malli 20-24 esiteltiin vuosi sitten ja se on varustettu pitkällä akselivälillä ja ohjaavalla taka-akselilla, millä saadaan lisää kantavuutta. Tarjolla on myös teleskooppipuomi, jolloin ulottuvuus riittää ottamaan vanhoja 4,6-metrisiä lavoja kyytiin. Bigabilla on lavoja tarjolla myös suurlujuusteräksisenä, jolloin se sopii paremmin esimerkiksi louhoksen ajoon. Lavan kulmat ovat suorat, jolloin kyytiin on kätevämpi ajaa myös kaivukone ja kahmarilla lava saadaan tyhjäksi kätevästi myös kahmarilla. www.forsmv.se

Kuorma-autojen lastaaminen nosturilla edellyttää kuljettajan siirtymistä nosturin ohjaimiin. Nätillä ilmalla siirtyminen ei ole ongelma, mutta sitten on lukuisia kylmiä, sateisia ja aurinkoisia päiviä ja öitä, jolloin kuormauskoppia pitää jäähdyttää, lämmittää tai poistaa kosteutta tai kuraa laseista. HiVision on järjestelmä, missä kuljettajan ei tarvitse poistua ohjaamosta kuormaamisen aikana. Kuljettajalle välitetään kameran kautta laseille kuvaa, josta näkyy kuormaustilanne kolmiulotteisena. Hiabin uutuus on asiakkaalla käytössä jo Suomessa ja Ruotsissa Laitteen käyttöä pääsi kokeilemaan myös simulaattorissa, missä 3D ei ollut kuitenkaan selkeä. Joka tapauksessa HiVision tekee työstä turvallisempaa, kasvattaa hyötykuormaa, kun koppia ei tarvita ja vähentää myös osaltaan tuplalaitteistoja.

Pentin Pajalla osastolla oli kouravalikoima. Kuvassa energiakoura pikkupäästä eli E24 keräilykäpälillä, jotka nopeuttavat etenkin korjuuta pikkupuun kanssa.

Tämä on keksitty jo reilu kymmenen vuotta sitten, mutta nyt se on taas esillä eli prosessori, jossa on sekä syke että rullat karsintaan. Painoa ja monimutkaisuutta kahdesta järjestelmästä kouraan tulee joka tapauksessa, joten pienellä varauksella uutuuteen pitää suhtautua. Kouraa esitteliSyketec.

Nisula Forest on aloittanut yhteistyön Volvon kanssa Flexin alustatoimituksissa. PKP Flex kehitti aikoinaan nivelöidyn telaston, mikä helpottaa liikkumista epätasaisessa maastossa.

Pitääkö siirtää kuormaa maastoon? Tällaiselle päästään kuorma viemään pahaankin paikkaan ja kippaamaan se vielä uralta sivuun, kun kuormatila kääntyy ohjaamon kanssa runkoon nähden. www.contexo.no

Suokoneen osastolla oli esillä sekä murskausjyrsimet ja Suocco –telatraktori, joka oli ollut Keski-Euroopan kiertueella. Suoccon pintapaine on pieni ja pintapaine pienenee, kun rinnalle laitetaan toiset telat.