Uutiset

Yleinen

Ecodriving-koulutusta maanlaajuisesti

Turvallisen ja vastuullisen ajotavan koulutusta on nyt saatavilla maanlaajuisesti EcoDriving-kouluttajilta. Koulutusta on tarjolla viitenä erihintaisena peruspakettina: Teoria, Demo, Eco 1, Eco 2 ja Eco 3.  Koulutus kattaa sekä turvallisuusosion riskianalyyseineen että ympäristöosion, johon sisältyy myös polttoaineen kulutusmittaus.

”Uskon vankasti koulutukseen, johon riskianalyysi on hyvä lisäys. Motivan mukanaolo varmistaa koulutuksen uskottavuuden ja sillä on erinomaiset edellytykset lyödä läpi. Taloudelliseen ajotapaan on nyt saatu yksi yhteinen konsepti, jonka markkinointi ja esilletuonti ovat niin ikään entistä paremmat”, toteaa EcoDriving-kouluttaja Markku Rintala Seinäjoelta.

EcoDriving-koulutuksessa saatu polttoaineenkulutuksen muutos todennetaan ajotietokoneella. Kahden ajokierroksen koulutuksessa ensimmäisen ja toisen ajokierroksen polttoaineenkulutuksista lasketaan muutos (litraa/100 km). Lisäksi mitataan kierrosten keskinopeus ja kulunut aika, jotta voidaan ottaa huomioon liikenteen ruuhkaisuuden vaikutus. Mittaamiseen käytetään joko auton omaa ajotietokonetta tai erillistä ajotietokonetta. Polttoaineen kulutuksen vähentyminen tarkoittaa myös entistä pienempiä päästöjä.

Kursseissa on sopiva vaihtoehto kaikille henkilö- tai pakettiautoa ajaville, olipa alla sitten bensiini-, diesel-, flexfuel-, kaasu-, hybridi- tai sähköauto. Maanlaajuinen ja osaava kouluttajaverkko tarjoaa koulutuspaketteja alkaen luennosta tai demonstraatiosta aina kahden tunnin laajaan, ajoharjoittelua sisältävään kurssiin. Koulutus voidaan järjestää joko peruspakettina yksittäiselle kuljettajalle tai räätälöimällä ryhmälle koulutuspäiväksi.

Tilaus yhdeltä luukulta

”Koulutuksen tilaus on nyt tosi helppoa, kun käytössä on yhden luukun periaate. Tarjouspyynnön voi tehdä verkkopalvelun kautta EcoDriving-yhteyshenkilölle Pasilaan. Palvelun hyötylaskurin avulla kuka tahansa voi laskea, kuinka pian kurssi maksaa itsensä takaisin”, kertoo puheenjohtaja Jarmo Jokilampi Autokoululiitosta.

Koulutus yhdistää sekä turvallisuuden että polttoainetalouden järkevästi ilman osaoptimointia. Kuka tahansa voi käydä verkkopalvelussa tekemässä itsearviointitestin, josta saa jo suuntaa antavaa tietoa omasta ajotavasta.

”Koulutus parantaa ajotapaa, mutta samalla se antaa myös realistisemman käsityksen omasta ajotavasta”, muistuttaa Motivan ryhmäpäällikkö Vesa Peltola, jonka mukaan turhan moni pitää itseään teiden kuninkaana tai vastavuoroisesti aiheuttaa vaaratilanteita epävarmuudesta kumpuavalla liian hitaalla ajonopeudella.

Kannattava sijoitus

Työnantajalle henkilöstön Ecodriving-koulutus on kannattava sijoitus, sillä ajoharjoittelua sisältävällä kurssilla saavutetaan yleensä 10–20 prosentin polttoaineensäästö. Niin ikään koulutuksen ansiosta vahinkokustannusten on todettu alentuvan jopa 15–30 prosenttia.

Koulutus täyttää tarkat laatuvaatimukset ja kouluttajat päivittävät osaamistaan vuosittain alan huippuasiantuntijoiden kanssa. Valvonta takaa, että kursseilla liikenneturvallisuus, ympäristö ja taloudellisuus ovat juuri oikeassa tasapainossa.

EcoDriving-toimintaa ja -koulutuksen kehittämistä on rahoittamassa Autokoululiiton lisäksi öljyalalta St1, ABC ja Neste Oil. Motiva vastaa koordinoinnista, viestinnästä ja konseptin kehittämisestä yhteistyössä autokoulualan kanssa.

Lue seuraavaksi