Uutiset

Yleinen

DLG:n peltopäivät Saksassa

DLG-Feldtage 2014 järjestettiin 17.-19. heinäkuuta noin 150 kilometriä Berliinistä lounaaseen Bernburg-Strenzfeldissä lähellä Hallea. Kolmipäiväisessä tapahtumassa kävi järjestäjien mukaan 23000 vierasta, joista joka kymmenes oli ulkomaalainen. Näytteilleasettajia oli 325. www.dlg-feldtage.de

DLG:n peltopäivät ovat monipuolinen tapahtuma, jossa esitellään esimerkiksi lajikekokeiden tuloksia koelohkoilla, menetelmiä ja järjestetään koeajoja. Koeajot järjestettiin lannoitteenlevityksen tarkkuudesta, ajo-opastinten tarkkuudesta ja kasvinsuojeluruiskujen toiminnasta.

Peltopäivillä ollut kalusto oli sopivaa paikallisiin olosuhteisiin, mutta pääosiltaan keskiverto Suomen maatilalle hieman ylijäreää. Toki urakoitsijakäyttöön tehokkaat koneet sopivat, jolloin kaikki asiakkaat hyötyvät nykyaikaisesta tekniikasta, vaikka omia hehtaareita olisi vähänkin. Ajouraopastimella saadaan kattavasti levitettyä epämääräisenkin pellon koko pinta-ala. Tehokas ajettava kasvinsuojeluruisku taas esimerkiksi peruna-alueella voisi ruiskuttaa koko aukean pellot peräjälkeen, jolloin perunaruttoitiöt eivät pääsisi leviämään pellolta toiselle.

Esillä ollut kasvinsuojeluruiskukalusto oli esimerkiksi pelkästään hinattavaa ja ajettavaa. Esittelyt pellolla ovat toki kiinnostavia, mutta kun väkeä on paikalla enemmän, on näkeminen monesti hankalaa.

Hardin hinattava Commander-7000i -kasvinsuojeluruisku selvisi testistä silminnähden hyvin ja oli yksi parhaimmista.

Agrifacin alusta on toimivan oloinen. Näyttelyissä alustaa esitellään usein pienoismallien avulla. Agrifac selvisi mallikkaasti väistötestistä, jossa puomin toisen puoliskon piti väistää korkeampaa töppärää. Osalla kasvinsuojeluruiskuista puomin puolisko ei nouse kerrallaan, vaan koko puomia pitää kallistaa ja nostaa telineessään. Tässä tapauksessa ruiskutustasaisuus kärsii enemmän puomistoa nostettaessa kuin pelkkää puomin puoliskoa nostettaessa.

Vaikka kuljettajina oli ammattilaisia, saattaa yleisön silmien edessä hermot olla koetuksella. Oikeat asetukset saattavat jäädä tekemättä. Ainakaan Agrifacin ajettavan ruiskun kohdalla töyssytesti ei mennyt aivan nappiin, vaikka alustasta lähtien StabiloPlus-järjestelmä on muuten toimivan oloinen. Automatiikka vain jäi kuulemma kytkemättä päälle. Samaa alustaa käytetään Amazonen ajettavissa kasvinsuojeluruiskuissa.

Challengerin RoGator 655C selvisi töyssytestistä hyvin. Kyseinen ajettava kasvinsuojeluruisku on tehtaan isoin malli. Kone on varustettu 242 -hevosvoimaisella moottorilla ja säiliökoko on 3800, 5000 tai 6000 litraa.

Keski-eurooppalainen tapa toteuttaa työnäytöksiä on se, että asiakkaat voivat käytännössä olla lähes kyntövaossa. Suomessa turvallisuudesta huolehditaan lippusiimoin ja katselijat pidetään kauempana. Kuvassa Lemkenin Diamand 12 sälesiivillä. www.k-maatalous.fi

Maantiivistymistä pääsi tutustumaan montusta. Vaurioita oli toki havaittavissa, mutta sellaisia kuin Suomen savikoilla ei ollut havaittavissa.

Müthing on järeämmän oloinen murska nostolaitteisiin. Voimansiirto on mekaaninen ja taittuvassa nivelessä on myös voimansiirron kulmavaihde, joka seuraa kulman muutosta.

Kylvökoneissa kehitys on nopeaa ja markkinat muuttuvat. Suomen kohtalaisen pienetkin kylvökonemarkkinat kiinnostavat Keski-Euroopan valmistajia, vaikka vaatimukset siementen ja lannoitteiden syöttömäärille ovat suuremmat kuin Keski-Euroopassa. Suomessa lannoitteista sijoitetaan edelleen merkittävä osa keväällä, mikä on perusteltua lyhyemmän kasvukauden vuoksi. Kylvösiementä myös käytetään runsaammin, koska kasvusto ei penso kuten etelämpänä. Pöttingerin Terrasem C6 on Suomea ajatellen mielenkiintoinen kone. Säiliön tilavuus Suomeen tuotavissa koneissa on 5,1 kuutiota ja se jakaantuu suhteessa 40:60. Ensimmäiset Pöttingerin pneumaattiset kylvölannoituskoneet on jo myyty Suomeen. Syöttömäärät eivät olisi ongelma, jos ajonopeus olisi hidas. Pöttingerin Terrasemin lannoitepuolen syöttömäärä on nyt lisätty siten, että 14 km/h kylvönopeudella saadaan apulantaa sijoitettua 420 kiloa hehtaarille.

Pöttingerin kylvövantaat ovat nivelöity neljästä pisteestä. Tällöin vantaan osuminen maata kovempaan, ei nosta jyräpyörää kuten vantaissa, joissa on yhden nivelen järjestelmä. Nelipistetuenta on kalliimpi rakentaa kuin yksipistekiinnitys, mutta se toimii myös paremmin.

Kylvörivin väli Pöttingerissä on 12,5 senttiä, kun riviväli monissa kylvökoneissa on 15 senttiä. Kaksoiskiekkovantaan kapeampi riviväli ja sitä kautta saatava tiheä kasvusto hyödyntää paremmin valon, ravinnon ja veden, eikä tiheä kasvusto anna rikkakasveille tilaa. Pienempi vannasväli aiheuttaa toki herkemmin oljen kerääntymistä normaalisti, mutta se vältetään Pöttingerissä etumuokkarilla. Leikkaava kaksoiskiekko pitää kylvösyvyyden. Kun tavoitteena on kattava kasvusto, pienemmällä rivivälillä se saavutetaan paremmin. Mittalaite ei sovi vantaiden väliin. www.konefarmi.fi

Suomessa tuntematon mutta uutuutena oli esittelyssä Farmetin Falcon 6 -yhdistelmäkylvökone. Tämä kone edellyttää esimuokkauksen. Kuvan koneessa kylvövantaat esimerkiksi ovat nivelöity vain yhdestä pisteestä. Vantaiden painatus on kollektiivinen.

Horschin Leeb 6 GS on Horschin uusi kasvinsuojeluruisku. Ruiskun takapyörät ovat reilusti säiliön edessä. Säiliö on ruostumatonta terästä. Puomisto on vakautettu paineilmalla ja järjestelmä toimi koeajossa. Suuttimia myös avataan ja suljetaan pneumaattisesti.

Claasin kanssa kasvuston analysoinnissa on tiiviisti yhteydessä Isaria, joka toimittaa tekniikan analysointiin. Kasvuton tilatiedosta ei ole hyötyä, jollei tiedolla saada jotain konkreettista aikaiseksi. Isarian järjestelmän tietoa hyödynnetään lannoitteen levittimen ohjaamisessa.

Pikkupotkurilla iso lietesäiliö ei sekoitu pohjia myöten. Tässä hydraulitoiminen potkuri on laitettu nosturiauton puomin nokkaan. Kun lietesäiliön pohjalla olevaa tiivistynyttä kasaa lähestytään useammalta puolelta, saadaan liete koko säiliössä nopeammin sekoittumaan.

Erilaisia eitoivottuja lintuja on liikkeellä monin paikoin. Yksi vaihtoehto on hankkia oma petolintu, joka keräilee haittalinnut pois. Kuvassa on koulutettu kotka, jotka esiintyivät kouluttajansa johdolla näyttävästi.

Lue seuraavaksi