Uutiset

Yleinen

Dewulf Rs3060 – Ammattilaisen sipulipuimuri

Dewulf Rs3060 on kaksirivisestä perunannostokoneesta sipulin korjuuseen varusteltu kone. Erona on lähinnä nostopää, joka soveltuu sipulin poimintaan karheelta.

Tietokonealalla työskennellyt Pekka Vehviläinen hankki Airi –vaimonsa kanssa Siilinjärveltä pienen rappiotilan vuonna 1978 ja kovalla työnteolla tila kasvoi ja tuotantosuunnaksi valittu sipulin viljely alkoi sujua. Vuoteen 1990 mennessä tilan toiminta oli laajentunut jo sen verran, että Pekka jäi pois Nokia Datan ohjelmistoasiantuntijan työstään ja siirtyi kokopäivätoimiseksi sipulinviljelijäksi.

Vehviläisten tila sai Kotimaiset Kasvikset ry:n Vuoden Laatutuottaja –palkinnon 2003 ja Vuoden maatila –kunniapalkinto tilalle tuli 2004. Yrityksen toiminnasta lisää nettisivuilla www.pekkavehvilainen.fi
Luonteestaan ja taustastaan johtuen Vehviläisten maatilayrityksestä puhuttaessa paino on sanalla yritys. Suurin osa sipulista markkinoidaan sipuleina, mutta merkittävä osuus jalostetaan tilalla käyttövalmiiksi tuotteiksi, kuten renkaiksi, kuutioiksi ja pakasteiksi. Investointitahti sipulin käsittelylaitoksiin on ollut huima.
15 henkeä työllistävää tilaa on johdettava yrityksenä ja hankintojen on oltava investointeja, ei ostoksia. Viljely- ja korjuukalustolla on omaa arvoaan suurempi merkitys yrityksen toiminnalle, koska jatkojalostuksen raaka-aine tulee omilta pelloilta. Jalostukseen tehdyt investoinnit maksavat itseään vain kun koko ketju toimii.
Uusin investointi sipulin korjuuseen on tänä syksynä käyttöön otettu Dewulf Rs3060 –nostokone. Ensimmäisten kahden viikon aikana koneelle oli kertynyt työtunteja reilut 80, mutta varsinaisen nostoajan alkaessa tulee mittari pyörimään toista tahtia. Alun rauhallinen tahti antaa sopivasti aikaa koneen tekniikan opiskeluun ennen sesongin alkua.

Dewulf -nostokone

Dewulf R3060 –sarjan nostokoneet ovat juuresten ja erityisesti perunan nostoon suunniteltuja koneita. Näitä perunakoneina kaksirivisiä koneita on saatavissa neljää, koneistoltaan erilaista perusmallia, joista voidaan lisävarusteilla räätälöidä sopiva nostokone erilaisiin olosuhteisiin ja eri kasveille.
Rs –versio on koneistoltaan sarjan yksinkertaisin malli ja se soveltuu sipulille. Nostopäänä sipulilla käytetään karheelta keräämiseen sopivaa mallia, joka ei juurikaan nosta maata mukanaan.
Muiden R3060 –koneiden tapaan, myös sipulin nostopäässä on vakiona automaattinen paineen säätö (APC) joka pitää työsyvyyden haluttuna maanpinnan pehmeyden vaihdellessa. DSC järjestelmä puolestaan sovittaa nostomaton pyörimisnopeuden ajonopeuteen ja vähentää kolhiintumista erityisesti rivien päissä. Epätasaisille lohkoille on saatavissa lisävarusteena automaattinen syvyyden säätö ADC, joka seuraa pellon pinnan vaihteluita.
Koska mukana kulkeva multamäärä ja perunaan verrattuna myös sipulin naattimäärä on pieni, riittää puhdistuskoneistoksi yksinkertainen rakenne, joka myös läpäisee sitkeänaattisen sipulimassan nopeasti. Seulamattoja on kaksi ja varsirulla poistaa naatit ennen koneen perässä olevaa alempaa siilimattoa.
Alempi siilimatto poistaa pääosan tänne saakka päässeestä mullasta ja matolta sipulit laskeutuvat perän ympäri kiertävälle kehäelevaattorille, joka nostaa ne välikuljettimen kautta ylemmälle siilimatolle. Matolta sipulit siirtyvät käsinlajittelupöydän kuljettimella säiliöön ja sen pohjakuljettimella edelleen vaunuun tai laatikkoon.

Monipuolinen alusta

Dewulf R3060 –koneiden alusta on suunniteltu tarkoitusta varten ja se näkyy korjuutyötä katsellessa. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy pitkän hanhenkaulan päässä olevaan etupyörään, joka on vielä sijoitettu tuntuvasti koneen keskilinjan oikealle puolelle. Tämän ansiosta nostopää on saatu koneen keskilinjalle suoraan seulamattojen jatkeelle ja kuljettajan näkökenttään.
Hanhenkaula on nivelöity juurestaan ja yhdessä reilusti kääntyvän etupyörän kanssa se mahdollistaa suuret kääntökulmat etupyörälle. Kaulan nivelellä voidaan siirtää koneen etupäätä sivusuunnassa, millä helpotetaan päisteissä uuden rivin aloitusta ja esimerkiksi laatikoihin tyhjennettäessä elevaattorin päätä voidaan ohjata oikealle etäisyydelle.
Takapyörät on sijoitettu painonjaon kannalta oikeisiin kohtiin ja vasen takapyörä on tuotu lähes koneen keskelle. Myös takapyörät ovat ohjaavia, mikä mahdollistaa pienen kääntösäteen ja koneen siirtämisen sivusuunnassa rapuohjauksen avulla. Perunakoneissa edessä ja oikeassa takakulmassa voidaan käyttää riviväliin sovitettuja paripyöriä.
Kaikissa pyörissä on portaattomasti säädettävä hydrostaattinen veto. Nopeusalueita on kaksi, pelto- ja tiealue. Voimanlähteenä on 333 hevosvoimainen Deutzin TCD 2013 Common Rail kuutoskone.

Kuljettaja kuningas

Claasin valmistama ohjaamo on sijoitettu näkyvyyden kannalta parhaalle paikalle nostopään taakse. Suurten ikkunapintojen ja kaarevan etulasin ansiosta kuljettajalla on esteetön näkyvyys koko työalueelle. Näkyvyyttä tehostetaan vielä kameroilla ja suurikokoisilla peileillä.
Ohjaamo on luonnollisesti ilmastoitu ja sen äänieristys on hyvää henkilöautotasoa. Ilmajousitettu istuin ja säädettävä ohjauspilari mahdollistavat oikean ajoasennon löytymisen.
Koneen tärkeimpien toimintojen hallinta on keskitetty oikean kyynärnojan jatkeelle sijoitettuun monitoimiohjaimeen. Lähes koko nostokoneiston toiminta on mahdollista antaa automatiikan hoitoon ja ohjaimen vieressä olevalla tietokonepäätteellä hallitaan automatiikan toimintaa.
Dewulfin järjestelmä mahdollistaa säätöjen tekemisen sujuvasti vaikka ajon aikana ja halutessaan kuljettaja voi ajaa osaa tai kaikkia koneen toimintoja käsiajolla. Automatiikkaa palvelevat koneen toimintoja valvovat anturit, jotka varoittavat poikkeamista myös käsiajolla ajettaessa. Kameroiden monitoreista on helppo tarkistaa häiriön aiheuttaja.
Dewulfin järjestelmään liittyy myös perusteellinen vikadiagnostiikka. Poikkeuksellista järjestelmässä on avoimuus, joka mahdollistaa kuljettajallekin pääsyn suuren osaan tiedostoista. Tämän ansiosta voidaan mahdollisissa ongelmatilanteissa antaa tehtaalta apua puhelimessakin, vaikka telemetriaa ei Dewulfin koneissa toistaiseksi käytössä olekaan.
Lisätietoja Dewulf -koneista saat lataamalla suomenkielisen esitteen maahantuojan nettisivuilta www.rlaaksonenoy.fi

Lue seuraavaksi