Uutiset

Yleinen

BMF-metsävaunuja Suomen markkinoille

Salossa toimiva traktorin perä- ja metsävaunuja markkinoiva Yrjö Tenkanen Oy on aloittanut BMF-metsävaunujen maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Viime syksyn KoneAgria-messuilla Jyväskylässä Tenkasen osastolla ensi kertaa esillä olleet BMF-metsävaunut lisävarusteineen valmistetaan Virossa, Tallinnan ja Narvan puolessa välissä olevalla, OÜ Lisakon tehtaalla.

Yrjö Tenkanen Oy on aloittanut virolaisvalmisteisten BMF-metsävaunujen maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Kuvassa 13 tonnin kantavuudella oleva BMF 132 Pro -malli. Kuormaimena saman valmistajan tuplateleskoopilla varustettu 835-malli. Ulottuvuutta sillä on 8,35 metriä.

Lisakon toiminta on alkanut vuonna 2001. Metsäperävaunujen sekä niiden varusteiden ja lisälaitteiden valmistus käynnistyi toden teolla 2006, kun yritys päätti erikoistua niihin. BMF-tuotemerkki otettiin käyttöön myöhemmin vuonna 2013. Metsävaunumallisto sisältää vaunuja mönkijäkäyttöisestä reilun 1,5 tonnin vaunusta aina 16 tonnin kantavuuksiseen traktorivetoiseen vaunuun. Yhteensä perusvaunurunkoja on kaksitoista erilaista kahdeksalla eri kantavuudella; 5, 7, 8, 9, 11 ja 13 tonnia edellä mainittujen ohella. Vaunujen

Kaksoispalkkirakenteisissa rungoissa tukijalat ovat kiinnitetty äärimmäisen leveälle rungon sivulle. Se tukevoittaa traktori/perävaunu-yhdistelmää kuormaustilanteissa.

valmistuksen lisäksi yritys tekee itse myös nosturit kouria myöden sekä erilaisia teräsrakenteisia lisävarusteisia vaunuihin. Alalle tyypillisesti kaikki hydrauliikka-, jarru- ja elektroniikkaosat tulevat niihin erikoistuneilta valmistajilta. Pyörännapoina BMF-vaunuissa käytetään italialaisia TVZ:n komponentteja.
Tuotanto on pitkälti teräsrakenteiden valmistusta. Hitsausta tehdään jonkun verran roboteilla, mutta manuaalihitsausta on edelleen paljon. Kaikki hitsatut rakenteet puhdistetaan kauttaaltaan kuulapuhalluksella, jonka jälkeen ne saavat pintaansa Teknoksen 2-komponenttimaalauksen. Seuraavaksi varustelussa runkoon sovitetaan mukaan muuta metsävaunun oleellista ja lisävalinnaista varustetta, kuten kuormaaja erilaisine omavalmisteisine kourineen, hydrauliikkaa pumppuineen ja venttiilistöineen. Lisävarustelistalta voi mukaan valita myös erilaisia jarrujärjestelmiä, tukijalkoja sekä vaunun pidennysosia. Rengastuksena pyörii pääasiassa hyväksi todettuja BKT:n kumeja. Vanteina käytetään reunavahvistettuja metsävanteita. BMF-vaunu voidaan varustaa myös napamoottorivedolla tai apuvetolaitteella (Robson). Vaunu valmistetaan asiakkaan toiveiden mukaiseksi kokoonpanoksi tarjolla olevista varusteista ja optioista pohjautuen edellä mainittujen kokoluokkien runkoihin.

Kolmen vuoden takuu
Viitisensataa metsävaunua ja kuutisensataa puutavaranosturia vuodessa valmistava Lisako lupaa tuotteilleen kolmen vuoden takuun rungon, kuormaimen ja kääntöpesän osalta. Yritykselle myönnettiin ISO 9001:2008 -laatusertifikaatti muutama vuosi sitten. Lisako työllistää nelisenkymmentä henkeä Viron tehtaassaan. Yrityksen tuotteita myydään kaikkien Baltian ja Pohjolan maiden lisäksi myös Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Sveitsissä, Itävallassa, Puolassa, Tšekissä ja Sloveniassa.

OÜ Lisakon tehdas Virossa Tallinnan ja Narvan puolessa välissä työllistää nelisenkymmentä henkeä. Tehtaasta valmistuu vuosittain puolen tuhatta metsävaunua ja hieman enemmän kuormaimia.

Pankkorakenne on noudattelee ajokoneista tyypillistä tukevaa konstruktiota. Pulttiliitoksen myötä pankkoja on helppo siirtää pituussuunnassa.

Sopivasti kaikkea
BMF:n valmistusohjelmasta löytyy kaksitoista eri runkorakennetta kahdeksalla jo aikaisemmin mainituilla kantavuuksilla. Niihin voidaan liittää kymmenen eri ulottuvuuksista kuormainta, jotka nekin voidaan varustaa kuudella erilaisella kouralla. Näistä moduuleista voidaan kasata useita eri kokoonpanoja tarpeiden mukaan. Kaikkiin runkokokoonpanoihin on liitettävissä runsaasti erilaisia varusteita vetävästä traktorista ja kuskin mielihaluista riippuen. BMF-vaunu voidaan varustaa omalla hydrauliikkapumpulla, jolloin käyttövoimaksi riittää pelkkä traktorin mekaaninen voimanulosotto. Kuormaimen käyttöön on tarjolla hydraulisesti tai sähköisesti esiohjattua hallintaa kiinteillä vivuilla sekä myös langatonta kaukokäyttöä. Vaunuihin on saatavana jarruja kaipaaville joko paineilma- tai nestejarrut. Muita valinnaisia varusteita ovat vinssi, erikokoiset tukijalat, pidennysosat, valot sekä kaksi

BMF-metsävaunuissa käytetään BKT:n renkaita. Vanteet ovat reunavahvistettuja metsävanteita. Pyörännapoina italialaiset TVZ-keskiöt.

erityyppistä vetotapaa; apuvetolaite tai napamoottoriveto.
Osa vaunumalliston runkokonstruktioista on kaksoispalkkirakenteisia, mikä tukevoittaa rakennetta huomattavasti. Vaunuja on saatavana kaksoispalkkirunkoisena kahdeksan tonnin kantavuudesta alkaen ylöspäin. Edellä mainitun kaksoispalkkirakenteisen rungon lisäksi niissä on ajokonetyyppinen pankkorakenne. Nämä kotelorakenteiset poikittaispankot tukevoittavat runkoa edelleen. Ne ovat kiinni runkopalkeissa pulttiliitoksilla ja näin niitä voidaan helposti siirtää pituussuunnassa. Suurimmissa malleissa tukijalkojen kiinnityspisteet ovat mahdollisimman leveällä. Se tukevoittaa osaltaan metsävaunua kuormaustilanteessa.
Pienin metsävaunumalli kuormaimineen soveltuu mönkijän perässä käytettäväksi. Se on varustettu omalla bensiinikäyttöisellä polttomoottorilla kuormaimen käyttöä varten. Toki se on saatavissa myös ilman tätä polttomoottoria, jos hydrauliikkaa on muutoin tarjolla. Suuremmissa malleissa hydrauliikka otetaan suoraan traktorista tai perävaunun omasta koneikosta, jota pyöritetään traktorin voimanulosottoakselilla.

Uusia metsävaunuja odottamassa toimitusta BMF:n tehtaalla Virossa. Renkaat vielä alle ja sitten hommiin.

Pauli Tenkanen lupaa uudelle asiakkaan erittelyn mukaisesti valmistetulle BMF-metsävaunulle neljän viikon toimitusajan tilauksesta isännän pihamaalle.

Tenkasen ohjelmaan
Pauli Tenkanen sanoo BMF-metsävaunujen heidän maahantuomanaan tapahtuneen viime syksyn KoneAgria-messuilla. Yritys siis tuo vaunut maahan ja jälleenmyy niitä ympäri valtakunnan. Tenkasella on myös jälleenmyyjiä, jotka myyvät yrityksen tuotteita. Nyt heiltä saa myös näitä BMF-metsävaunuja.
”Kauppojakin meillä on ehditty jo solmia ja muutamia kärryjä on jo toimitettu asiakkaille”, toteaa Pauli Tenkanen. Varaosat ja huoltopalvelu näille uusille tuotteille löytyvät Tenkasen toimipisteestä Salosta. BMF-metsävaunut valmistetaan räätälintyönä asiakkaan määrittelemän erittelyn mukaisesti. Toimitusajaksi tilauksesta asiakkaan pihalle toimitettuna Pauli lupaa neljä viikkoa. Seuraavan kerran BMF:n metsävaunuja ja muita tuotteita nähdään esillä kesällä Seinäjoen Farmari 2017 -messuilla.

Lue seuraavaksi