Uutiset

Yleinen

BiteMaster ja Doosan raivaavat tehokkaasti ja luotettavasti

Routa repeää ja kanto nousee

Tammikuun paukkupakkaset tarjosivat mainiot puitteet Uudenmaan Askolassa järjestetylle työnäytökselle, jossa Doosan DX160HLC-3 -kaivukone ja BiteMaster Monster Mini -kantopilkkuri osoittivat mitä ammattilaiset saavat huippuluokan työvälineillä aikaan.

Katso video – BiteMaster ja Doosan raivaavat tehokkaasti ja luotettavasti

BiteMaster Monster Mini -kantopilkkuri on Ilmajoella sijaitsevan Nummelan Steelmetalin uutuustuote, joka saapui markkinoille muutamia kuukausia sitten. Koneurakoitsija Teemu Anttila (vas.) osoitti käytännössä Doosanin ja Monster Minin toimivuutta ja Doosanin edustaja Tapio Lampinen (oik.) Dae-Tek Oy:stä kertoi koneen ominaisuuksista.Paikalla asiakkaiden kysymyksiin vastaamassa oli myös Monster Minin kehittäjä Jukka Nummela. Raikkaasta aurinkoisesta pakkaskelistä ja nuotion lämmöstä oli paikalle saapunut nauttimaan monikymmenpäinen joukko alan ammattilaisia, joiden kommenteista päätellen tilaisuus oli onnistunut mainiosti.

Monster Mini on täysipäiväiseen urakointiin kehitetty työväline, jossa on onnistuttu harvinaisen hyvin yhdistämään keveys kestävyyteen sekä tehokkuuteen. Pilkkurin kokonaispaino on ainoastaan 630 kiloa, mikä on noin puolet kilpailevien tuotteiden painosta. Kaksipiikkisen Monster Minin keveys on aikaansaatu älykkään muotoilun ja laadukkaiden materiaalien avulla. Piikeissä käytetään Ruukin Raex 450 -terästä ja koneistettu runko on KT 400 -terästä. Näillä materiaaleilla kestävyys saadaan yhdistettyä kantotöissä vaadittaviin jousto-ominaisuuksiin toimivalla tavalla. Pilkkurin leikkuuteho on komeat 40 tonnia ja koneeksi riittää mainiosti reilun kymppitonnin kokoluokan kaivukone. Myöskään hydrauliikalta ei vaadita liikoja, vaikkakin tuplahydrauliikka lisää tietenkin työnopeutta. Piikit on tehty helposti vaihdettaviksi ja laite on saatavissa kaikilla kiinnikemalleilla.

Yksinkertaista toimivuutta

Jukka Nummela kertoo, että Monster Mini on kehitetty tiiviissä yhteistyössä metsäurakoinnin huippuammattilaisen kanssa. ”Päätimme, että pilkkurista täytyy rakentaa suoraviivaisen yksinkertainen, mutta samalla kestävä ja tehokas laite. Toimivuus perustuu piikkien, terän ja sylinterin työasentoihin, jossa voima välittyy suoraan kohteeseen eikä ylimääräisiä, herkästi rikkoutuvia väliakseleita tarvita”, tiivistää Nummela. Rakenteensa ansiosta pilkkuri kestää jäisissäkin olosuhteissa ja erittäin rankasta pitkäkestoisesta koekäytöstäkin se selvisi pelkillä pienillä kulumisilla

Huippuvälineillätyö tehostuu

Askolassa ammattitaidon sekä laadukkaan kaluston yhdistelmää oli ilo seurata, sillä Monster Minillä urakoinut kovan luokan ammattimies Teemu Anttila näytti miten kantotyössä homma sujuu kun sen osaa. Teemulla oli nyt takana noin sata tuntia Monster Minillä ja kokemukset ovat olleet poikkeuksellisen positiivisia. ”Vielä ei sellaista kantoa ole tullut vastaan, joka olisi jäänyt nousematta. Yksinkertainen mekanismi yhdistettynä helppoon käytettävyyteen aikaansaa tehokkaan työtuloksen ja sitä kautta tyytyväiset asiakkaat”, kiittelee Anttila

”Monster Minillä ei myöskään tarvitse kaivukonetta suuremmin huudattaa ja pieni kierrosluku näkyykin miellyttävästi polttoaineen kulutuslukemissa. Yhdistelmää on minun lisäkseni käyttänyt muutama muu kuljettaja ja työn jälki on miellyttänyt myös vaativia ammattimiehiä”, kiittelee Anttila. ”Kyseessä on selvästi monipuolisuutta tarjoava työlaite, joka soveltuu sekä ammattimaiseen kannonnostoon että osa-aikaisille metsänhoitajille. Soveltuvuutensa ansiosta sitä voi varmasti käyttää niin kymppitonnin kuin vaikkapa 30 tonnin koneella sujuvasti”, tiivistää Anttila.

Kovaan työhön Doosan

Teemu Anttila osaa ammattimiehenä vaatia myös kaivukoneeltaan paljon ja nyt vuorossa on järjestyksessään toinen Doosan. DX160HLC-3 saapui Anttilalle joulukuussa ja kone on vastannut sille asetettuihin koviin vaatimuksiin ilman moitteen sanaa. ”Uutuuskoneella on nyt takanaan noin 300 tuntia ja sitä on käytetty kantotöiden lisäksi muokkausurakoissa. Erityiskiitoksen kone ansaitsee hydrauliikan nopeuden sekä kuusisylinterisen moottorin tehokkuuden ansiosta. Näiden ominaisuuksien ansiosta työn tehokkuus on kasvanut yli 30 prosenttia edelliseen koneeseen verrattuna”, korostaa Anttila.

Anttila on myös tyytyväinen koneen myyneen Dae-Tekin palveluun, sillä esimerkiksi kattava metsävarustepaketti asennettiin Suomessa nopealla aikataululla. Anttila viettää vuorokauden mittaan hyvin runsaasti aikaa Doosanin ohjaamosssa, joten myös sen mukavuus ja toimivuus ovat hyvin tärkeitä ominaisuuksia. ”Doosanissa työergonomia ja äänimaailma ovat alan huippuluokkaa, millä on merkittävä vaikutus työssä jaksamiseen sekä suoraan työn laatuun”, tiivistää Anttila.

Sammoon-työvaloilla maailma kirkastuu

Askolassa huomio kiinnittyi nopeasti myös Doosanissa olleeseen kattavaan työvalaistuksen määrään. Koneessa oli joka suuntaan huippuluokan ledivalaistus ja niin katto, konepeitto ja puomi olivat varusteltuja Sammoon-valoilla. Valaistuksen määrän takana on itse Teemu Anttila, sillä muiden toimiensa ohella hän tuo toiminimellään maahan Sammoonin työvaloja. ”Suomen erittäin pimeä alkutalvi näytti jälleen valaistuksen merkityksen haastavissa työolosuhteissa ja Sammoonin ledityövalovalikoimassa onkin sopivia kustannustehokkaita ratkaisuja miltei jokaiseen työkoneeseen ja -kohteeseen”, lupaa Anttila.


Lue seuraavaksi