Uutiset

Yleinen

Biopolttoaineiden koelaitos aloittaa Varkaudessa

Stora Enson Varkauden tehtaille rakennetulla koelaitoksella on 12 megawatin kaasutin, jota käytetään kaupalliseen tuotantoon tarkoitetun laitoksen teknologian testaamiseen ja suunnittelun perustana. Koeprosessin yksiköt kattavat kaikki vaiheet biomassan kuivauksesta, kaasutuksesta ja kaasun puhdistuksesta Fischer-Tropsch katalyyttien testaamiseen.

– Varkauden laitoksen vihkiäiset on tärkeä kehitysaskel meille uusien uusiutuvien raaka-aineiden löytämisessä liikenteen polttoaineiksi. Samalla se on olennainen osa panoksestamme auttaa EU:n liikenteelle asettamien ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, sanoo Matti Lievonen, Neste Oilin toimitusjohtaja.

– Biomassaan perustuvat uusiutuvat polttoaineet ovat merkittävä tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuus. Sen toteuttaminen vaatii sekä lisäkehittämistä että kilpailukykyisiä metsäteollisuuden integraatteja, joiden yhteyteen tulevaisuuden kaupalliseen tuotantoon tarkoitetut laitokset voidaan rakentaa. Tämä jatkuvakäyntinen koelaitos vie meidät askeleen lähemmäksi tätä päämäärää, sanoo Jouko Karvinen, Stora Enson toimitusjohtaja.

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus (Tekes) on rahoittanut NSE Biofuels Oy:n tutkimusta ja kehitystä BioRefine – Uudet biomassatuotteet -ohjelmansa kautta. Työ- ja elinkeinoministeriö on puolestaan rahoittanut koelaitosinvestointia. Nämä ovat mahdollistaneet kehityshankkeen laajentamisen ja nopeamman aikataulun.

Lue seuraavaksi