Uutiset

Yleinen

Biokaasua käytetty liikenteessä jo 70 vuotta

Suomen toinen liikennebiokaasujalostamo ja tankkauspaikka käynnistyivät Rajasaaren jätevedenpuhdistamolla Helsingissä vuonna 1943. Tuotanto Helsingissä oli varattu vain Helsingin kaupungin ja sen yhtiöiden noin 150 erityyppisen auton käyttöön eli Helsinki toimi 1940-luvulla kuten lukuisat Ruotsin kunnat nykyään: kunnat voivat päättää sekä liikennebiokaasun tuotannosta omista jätteistään että merkittävästä määrästä niitä käyttävistä ajoneuvoista, joten teknologian käyttöönotto on puhtaasti kunnallisen päätöksenteon asia.

Vuosina 1941-1946 biokaasua käytettiin liikenteessä yhteensä 49 TJ eli yli 10 miljoonan kilometrin verran. Lisätietoa on saatavissa s. 175-177 Ari Lampisen kirjassa ”Uusiutuvan liikenne-energian tiekartta”, joka on ladattavissa sivulta:
http://www.pkamk.fi/julkaisut/sahkoinenjulkaisu/B17_verkkojulkaisu.pdf.

Tällä hetkellä Suomessa on toiminnassa 2 kaupallista biokaasujalostamoa: Kalmarin maatilalla Laukaassa (vuodesta 2002) ja kunnallinen jalostamo Kouvolan Mäkikylän jätevedenpuhdistamon yhteydessä (vuodesta 2011).

Lokakuusta alkaen liikennebiokaasu palaa Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle, jossa Kouvolasta peräisin olevaa kaasua voi tankata viideltä Gasumin asemalta, sekä moniin muihin kuntiin, joissa sijaitsee yksi Gasumin 14:stä aiemmin maakaasun tankkaukseen käytetyistä tankkausasemista.

Bioweb/Autotoday.fi

Lue seuraavaksi