Uutiset

Yleinen

Bioetanolin valmistus alkaa Hämeenlinnassa

Kuvassa St1 Närpiön Etanolix-tehdas

Bionolix™-laitos kykenee käyttämään prosessissaan sekalaista biojätettä. Menetelmä tuo markkinoille täysin uuden tavan käsitellä mm. kotitalouksista, suurkeittiöistä ja kaupoista erilliskerättävää biojätettä. Lisäksi laitoksen yhteydessä tuotetaan Karanojan kaatopaikkakaasusta biosähköä. Laitoksen suunniteltu kapasiteetti on 15.000 t/v biojätettä.

Kiertokapula Oy on etsinyt biojätteen käsittelylle jo muutaman vuoden ajan korvaavaa ratkaisua, sillä Hyvinkään Kapulan kompostointilaitos on tullut teknisesti tiensä päähän. Lisäksi laitoksen kapasiteetti on käynyt liian pieneksi lisääntyneiden jätemäärien johdosta. ”Olemme tutkineet useita eri käsittelyvaihtoehtoja biojätteelle. Tavoitteenamme oli löytää ratkaisu, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen ja joka on mahdollisimman tehokas teknisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta”, kertoo toimitusjohtaja Kari Mäkinen.

St1 aloitti bioetanolin tuotannon elintarviketeollisuuden jätteistä ja sivuvirroista vuonna 2007. Tällä hetkellä on tuotannossa kolme Etanolix®-laitosta sekä erillinen etanolin absolutointilaitos, jossa väkevöity 99,8 % bioetanoli on valmista bensiiniin sekoitettavaksi.

Seuraavat Etanolix®-yksiköt valmistuvat Vantaalle ja Lahteen. Seuraavan sukupolven ensimmäinen laitostyyppi Bionolix™ sijoitetaan Karanojan alueella jo olevaan Kiertokapulan omistamaan entiseen optiseen erottelulaitokseen. Rakennustyöt alkavat vielä tämän vuoden aikana. St1 vuokraa tarvittavat tilat Kiertokapula Oy:ltä. Laitoksen suunniteltu kapasiteetti on 15.000 t/v biojätettä. Kiertokapula Oy:n Hyvinkäällä sijaitseva Kapulan kompostointilaitos jatkaa toimintaansa biojätteen käsittelylaitoksen valmistumiseen saakka.

Sopimuksen syntyminen on St1:lle tärkeä pelinavaus uuden laitostyypin tuomisessa markkinoille. Erilliskerätyn biojätteen käyttäminen biopolttoainetuotannossa laajentaa St1:n jätteestä etanolia –konseptia. Uusi hanke on herättänyt jo nyt kansainvälistä kiinnostusta. Bionolix™-laitoksia on suunnitelmissa rakentaa Suomeen 10 -15 kappaletta.

”Meidän tiedossamme maailmalla ei ole vastaavaa toimivaa ratkaisua, jossa etanolia valmistetaan erilliskerätystä biojätteestä. Näemme ratkaisulle todella merkittävän kaupallisen potentiaalin sekä koti- että ulkomailla” sanoo St1 Biofuels Oy:n toimitusjohtaja Mika Aho.

Lähde: Finbio ry.

Lisätietoja:
www.st1.fi
www.kiertokapula.fi

Lue seuraavaksi