Uutiset

Yleinen

Bigab 15–19 –koukkulavavaunut Helsingin kaupungin käytössä

Helsingin kaupungin liikuntaviraston ulkoliikuntaosaston pääpaikka on Pirkkolan liikuntapuiston yhteydessä, mutta traktoreiden ja koukkulavavaunujen tukikohdat ovat Mustikkamaalla ja Myllypuron energialaitoksella ajomatkojen lyhentämiseksi. Kauimmaiset hoitoalueet ovat Luukin, Salmen ja Pirttimäen ulkoilualueet, joihin on lähes tunnin ajomatka traktorilla. Kaikkiaan kaupungin ulkoliikuntaosastolla on hoidettavana noin 750 kilometriä ulkoilureittejä.

Koukkulavavaunujen monipuolinen käyttö edellyttää tietenkin erilaisia lavoja, joita ulkoliikuntaosastolla onkin käytössä 11 kappaletta. Lumilavoja on neljä kappaletta ja niiden pohjat on käsitelty uretaanilakalla tai muovipinnoitteella, jotta tykkilumi irtoaa hyvin lavanpohjasta. Roskalavoja on neljä, nosturilavoja yksi ja koneenkuljetuslavoja kaksi. Niillä kuljetetaan pienempiä kiinteistönhuoltokoneita, kuten Willeä ja Kubotaa eri työkohteisiin.

 

Bigab 15–19 –koukkulavavaunut

Laadukkaat ruotsalaista alkuperää olevat Bigab-koukkulavavaunut valmistetaan Virossa As Fors Mv:n tehtaalla Sauessa lähellä Tallinnaa. Bigab-koukkulavavaunuja on valmistettu yli 30 vuotta ja se on yksi Euroopassa eniten myyty koukkulavavaunumerkki.

Helsingin kaupunki on hankkinut Bigabin koukkulavavaunuja Salossa toimivalta maahantuojalta, Yrjö Tenkanen Oy:ltä, joka on tuonut Bigabin koukkulavavaunuja Suomeen vuodesta 2005 alkaen.

Ulkoliikuntaosaston lisäksi Helsingin kaupungilla on kaksi muuta 10–14 Bigab-koukkulavavaunua, joista toinen on varustettu nosturilla. Näistä viime vuoden lopulla käyttöön otettu Bigab on STARAN Ympäristönhoidon käytössä Haltialan tilalla (maatalouskäytössä) ja toinen STARAN Itäisen kaupunkitekniikan viheralueiden hoidon käytössä.

Bigabin koukkulavavaunuja on yhdeksää eri kokonaispainoluokkaa, 7 tonnista aina 27 tonniin.

Nämä Helsingin kaupungin vaunut ovat tyypiltään 15–19 eli kokonaispainoltaan 20 tonnia ja ne ovat vakiona mekaanisella tukevalla keinutelillä. Lavapituus tällä mallilla voi olla 5500 mm-6500 mm. Vaunut on varustettu 10-reikäisillä vanteilla ja 500/60–22,5 ristikudosrenkailla. Bigab-perävaunuissa on myös vakiovarusteena hydraulinen, teholtaan perävaunun painoon sovitettu rumpujarrujärjestelmä.

Traktorin nouseminen lavan vaihdon aikana voidaan Bigabin vaunuissa estää kahdella eri tavalla. Nämä ovat hydraulinen telin lukitus, jota käytetään mekaanisissa keinuteleissä ja hydraulinen rungon lukitus, jota käytetään erillisjousitettujen akselistojen yhteydessä.

Kaksitoiminen hydrauliikkalähtö tornissa on käytännöllinen varustus yhdessä hydraulisella takalaidalla varustetun lavan kanssa, kun haluaa käyttää takalaitaa silloin, kun lava on laskettu alas perävaunusta. Letkut laskeutuvat maahan lavan mukana ja mahdollistavat esimerkiksi pienoiskaivurin ajamisen lavalle, takalaidan sulkemisen ja lavan nostamisen perävaunulle.

Bigab 15–19 -mallissa on vakiovarusteena mekaaninen kippauksen ja lavanvaihdon valinta. Kippaus ja lavan vaihto valitaan kevytkäyttöisellä vivulla, joka on sijoitettu koukun viereen rungon etuosaan. Vivussa on myös jousitettu lukko, joka lukittuu, kun vipu on oikeassa asennossa.  

Mekaaninen, eri korkeuksille säädettävä tukijalka on perusratkaisu traktorissa, jossa on nostimella varustettu vetolaite.

Bigab 15–19 – mallissa koukkutorni on nivelöity, mikä puolestaan tarjoaa kaksi etua kiinteään torniin nähden. Ensiksi nostokapasiteetti kiinnityshetkellä on suurempi ja toiseksi vetokulma on pienempi. Kiinnitys on vaativampi toimenpide ja on erittäin tärkeää, että se suoritetaan oikein.

Bigab-perävaunuissa on vakiona käyttömaan tielainsäädännön edellyttämät valovarusteet, kuten takavalot. Jos määräykset sallivat, perävaunuun voidaan asentaa lisätakavalot, rekisterikilven valot ja peruutushälytin. Tässä Helsingin kaupungin perävaunussa oli lisäksi peruutuskamera, koska usein liikunta-alueilla on paljon ihmisiä ja etenkin lapsia. Vaunun takana oli myös Y. Tenkasella asennetut tehokkaat ksenon-työvalot, koska töitä tehdään myös pimeän aikaan.

 
 
Bigab 15–19 -koukkulavavaunu
Telityyppi                                                   mekaaninen keinuteli
Vakiorenkaat                                             500/60 22,5
Vaadittu traktorihydrauliikka 3 kpl 2-toimisia lohkoja
(1 jarruliitäntä)
Öljymäärä minimi                                       18 l
Alustan paino                       4100 kg
Alustan pituus                       7300 mm
Leveys pyörien kohdalla                             2450 mm
Kokonaispaino                                          20100 kg
Maksimi kuorma lavan kanssa                    16000 kg
Maksimi kuorma lavan vaihdossa               16000 kg
Maksimi kippauskapasiteetti 16000 kg
Vetosilmukan paine                                    2600-3500 kg
 
 
 Miika Nyrö
 
 
 
 
 
 
 

Lue seuraavaksi