Uutiset

Yleinen

Bednarilla työnäytös

AgriToukola Machinery järjesti näytöspäivän Lammilla Bednarin 6000 L Ferti-kylvölannoittimella työnäytöksen. Bednar on melko uusi kylvökonevalmistaja, mutta kylvökoneeseen on rakennettu monia ominaisuuksia, jotka parantavat sadon laatua ja määrää.

Bednar on saatavilla kahdella eri vannasvälillä. Perinteinen on 12,5 senttiä, mikä sopii kaikille kasveille, mutta etenkin kevätvehnällä riviväli pitäisi olla 12,5, koska kevätvehnä ei penso. Vantaiden väli voi vaihtoehtoisesti olla myös 16,5 senttiä, jos asiakas siihen päätyy. Vähemmillä vantailla kone on kevyempi ja hieman edullisempi kuin 12,5 sentin vannasvälillä.

Kylvösyvyys on tarkka ja maksimisyvyys on ”klipsuilla” mekaanisesti lukittu. Vannaspainatusta hoidetaan hydraulisylintereillä ja tarvittaessa voidaan hydrauliikalla järjestää lisää painatusta ja maksimissaan päästään 130 kiloon. Vantaan ja tukirakenteen geometria vaikuttaa paljon ja Bednarissa on vantaan tukirakenne tehty niin, että monisuunnikkaan ansiosta vannas pysyy maassa, eikä värise eikä pompi. Siemen puhalletaan vantaan akselin etupuolelle. Kuten puhallinkoneissa ylipäätään liikaa ilmaa ei saisi käyttää, koska silloin siemen sinkoaa uran pohjalta ylemmäs.

Bednarissa on porrastettu tukipyörästä ja kone on neljällä pyörällä siirtoajossa, jolloin kone on vakaa ajettava.

Kiertokoe on kätevä tehdä, eikä siinä oikein voi epäonnistua, kun kolopyörä täytetään aina ensimmäisellä painalluksella. Kiertokoe tehdään sitten aidossa olosuhteessa, kuten oltaisiin kylvössä. Varaosia on Sahalahdessa ja tällä hetkellä on kolme sopimushuoltoa oman huollon lisäksi.

Lue lisää: Ensimmäinen Bednarin kylvökone Suomessa oli vuonna 2016.

Lue seuraavaksi