Uutiset

Yleinen

Bednar perunamaan kevätmuokkauksessa

Perunamaat ovat tavallisesti kynnetty keväällä, jotta maa ilmottuu ja lämpiää nopeammin. Jyrki Hasila kokeili ensimmäistä kertaa muokata Terraland Bednarilla perunamaan keväällä säästääkseen aikaa ja polttoainetta. Menetelmä on nopea ja muokkaus tehdään syvälle. Bednarit myy AgriToukola Machinery. Katso video pellolta.

Kevättyöt ovat alkaneet. Etenkin perunamaita on laitettu kuntoon. Hieta läpäisee hyvin kosteutta, mutta maa pitäisi saada lämpiämään. Yksin kevättyöt hoitava Jyrki on aiemmin kyntänyt perunamaat, jotta maa lämpiäisi nopeammin. Tänä vuonna käytössä on kolmemetrinen Bednarin Terraland, jolla muokataan maa 35 senttiin kynnön 25 sentin sijaan.

Bednarin syvämuokkaimella päästää maksimissaan 55 senttiin. Kevätmuokkaus Terralandilla katkaisee kosteuden haihtumisen toisin kuin kynnössä. Lisäksi kynnön jälkeen pelto pitää vielä tasoittaa äkeellä. Seuraava työ on yhdellä ajokerralla jyrsiä ja muotoilla penkki etukoneella ja takakoneella istuttaa perunat, lisätä starttifosfori, normilannoite ja peitata. Keväällä istutan 70 hehtaaria itse 716 Fendtillä.

– Istutusnopeus on noin 5-6 km/h, mikä on aivan maksimi tälle yhdistelmälle, kun jyrsin vie niin paljon voimaa ja maa pitää saada muokattua, Jyrki kertoo.

– Vaikka traktori on jo iällä, sen ominaisuudet vastaavat tarpeita. Aivan ehdoton on automaattiohjaus, jolla varmistetaan mahdollisimman vähäinen pellon tallaaminen ja saadaan kaikki ajolinjat juuri oikeaan paikkaan, Jyrki toteaa. Käytössä Jyrkillä on Trimblen järjestelmä RTK-korjauksella. Aikoinaan automaattiohjaus hankittiin, kun rivit istutettiin työleveyssaumassa liian taajaan ja vihreää perunaa alkoi tulla liikaa ahtaissa penkeissä. Automaattiohjaus kytketään päälle vasemman jalan painikkeella, koska normaalisti vasen jalka on ajossa vapaana. Kultivoinnissa ajetaan sarka-ajomenetelmällä, jolloin joka kolmanteen jaettu pelto voidaan muokata ilman peruuttelua päisteessä.

Perunaa on kolme vuotta peräkkäin. Tämän jälkeen on kolme vuotta väliä. Kyseinen pelto on ollut perunalle viime vuonna ja syksyllä maa on kevyesti kultivoitu. Tarkoituksena on ollut vain muokata varsistoa maahan, saada nostamattomia perunoita pintaa ja tasoittaa pellon pintaa, jotta eroosio ei veisi vaon pohjaa maata mukanaan. Menetelmää on tarkoitus kokeilla sänkimaahankin, kun vaihdetaan kasvi perunaan.

Terralandissa ei ole murtopultteja vaan jousitus hoidetaan hydrauliikalla ja esipaine on säädettävä tilanteen mukaan. Työsyvyys säädetän hydrauliikalla.

Työsyvyys näkyy selvästi kuljettajan paikalle.

Kevätmuokkaus Terralandilla katkaisee kosteuden haihtumisen toisin kuin kyntö. Seuraava työ on yhdellä ajokerralla jyrsiä ja muotoilla penkki etukoneella ja takakoneella istuttaa perunat.

Maata syvältä muokkaavat kärjet ja siivet. Maan pinta nousee noin viisi senttiä.

Katso video koneesta töissä

Lue seuraavaksi