Uutiset

Yleinen

Aurinkoenergian ennätyshyötysuhde: 41 %

Kennon erikoisrakenteen avulla lähes koko auringonvalon spektri voidaan käyttää energiantuotantoon. Huippuluokan hyötysuhteeseen päästään, kun useita korkealaatuisia aurinkokennoja asetetaan päällekkäin.

– Kennossamme on yli kaksikymmentä itsenäistä kerrosta. Olemme optimoineet puolijohteiden rakenteen ja käytettävien materiaalien laadun. Alun perin tämänkaltaiset kennot on suunniteltu käytettäväksi avaruudessa satelliittien virtalähteenä. Suhteellisen suurten valmistuskustannusten takia vastaavia kennoja ei ole tätä ennen käytetty maassa, tutkija Frank Dimroth Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems:stä sanoi.

Uutuuskennossa käytetään myös linssivahvistimia tehostamaan auringonsäteilyn talteenottoa. Tämän ansiosta tarvittava puolijohteiden pinta-ala on vain yksi viidessadasosa verrattuna perinteisiin aurinkokennoihin. Kennossa on erityinen keskitinmoduuli, jonka pinta-ala on vain kolme neliömillimetriä. Noin kymmenen senttimetrin päässä kennojen päällä on vahvistinlinssi, joka keskittää kennoon tulevan auringonvalon 400-500 -kertaiseksi.

Vuodesta 2007 lähtien markkinoilla olevilla kennoilla päästään jo 29 prosentin hyötysuhteeseen. Uusien, yli 40 prosentin hyötysuhteella toimivien kennojen odotetaan pääsevän markkinoille vuoden 2011 aikana.

Co2 raportti

Lue seuraavaksi