Uutiset

Yleinen

Auringon tilalle uusi Fendt 828 Vario

Kiinnostus uuteen 800-sarjalaiseen heräsi viime syksyn Fendtin peltopäivillä, kun Niko-Pekka Kyllönen kertoi uudesta 800-sarjalaisesta. Se oli ilmetty pikkuveli isommasta 900 -sarjalaisesta. 

– Koneen uudet innovatiiviset ominaisuudet sekä ketteryys herättivät kiinnostuksen ja kone pantiin vappuaattona tilaukseen, kertoo Juha.

Uusi Fendt luovutettiin Nivalassa Mehtälän tilalle. Tapahtumaan oli kokoontunut runsaasti alueen Fendt omistajia ”Vario-kerholaisia”. Tämä vuosi on myös 25:des vuosi, kun Mehtälällä on Fendt. Ensimmäinen Fendt 310 Farmer hankittiin taloon vuonna 1985 ja nyt käytössä on myös pari vuotta vanha isompi Fendt, 936 Vario.

Vario-kerho

Vario-kerhon jäsenet ovat Vario-vaihteistolla varustettujen Fendt traktoreiden omistajia. Huvin lisäksi kerholaiset keskustelevat vakavasti traktoreiden ominaisuuksista ja käyttömahdollisuuksista. Uusia Fendt Vario kuljettajia myös opastetaan Varion käytössä ja sen hyvistä ominaisuuksista.

– Fendtin hankkivat saavat käyttöönsä pitkään kestävät kaluston, joka on myös taloudellinen käyttää, Wolfgang Möhrer Fendtin markkinoinnista lupaa. Tämän traktorin kanssa on odotettavissa tuhansia taloudellisia käyttötunteja. Uusi 800-sarja parempine ominaisuuksineen tuo työhön uutta terhakkuutta.

Myyntijohtaja Pertti Laak­sonen kertoi, miten Fendtin markkinaosuus on tuplaantunut muutamassa vuodessa. Lopulliset markkinaosuustavoitteet ovat kor­keammalla, mutta tavoitteisiin päästään porras portaalta, Pertti lupaa. Fendtin ominaisuudet, kuten taloudellisuus ja portaaton Vario-vaihteisto ovat osaltaan menestyksen takana.

Selvä valinta

– Kun traktoria oltiin hankkimassa, ei vaihtoehtoja ollut montaakaan, Juha kertoo. Kokemukset Fendtistä olivat olleet erinomaisia. Onhan uudessa 800-sarjalaisessa paljon tuttua 900-sarjalaisen tekniikkaa mm. tuttu Porschen suunnittelema X5-ohjaamo, joka lepää ilmapalkeiden päällä. Etuakselisto on jäykkä ja sen jousitus toimii molemmin puolin runkoon tukeutuvien sylinterien avulla. Uusi 800-sarjalainen soveltuu hyvin mm. kuljetusajoon Vario-vaihteiston ansiosta, 53 km tuntinopeus saavutetaan jo 1450 moottori kierroksella.

Polttoainetaloudellisuus on hyvä, kun päästään ajamaan pintakaasulla, Juha perustelee.
Ajonvakautusjärjestelmä on jo 200-sarjan Fendteissä, joissa on jousitettu etuakseli ja 900-sarjalaisissa, joissa on erillisjousitus. Käytännössä ulkokurvin puoleista jousta aletaan kaarteessa jäykistämään, jolloin traktori on vakaampi ajaa.

AdBlue

Uusi 800-sarja on lähempänä nykyistä 900-sarjaa kuin vanhaa 800-sarjaa. Uusi sarja painaa noin 2000 kiloa vanhaa enemmän.

Uusi 800-sarjalainen on ensimmäinen Fendt-traktori, jossa on SCR-ureamoottori. 828-mallissa on Deutzin 6 -litrainen, 280 hevosvoimainen, jonka maksimivääntö on 1210 Nm. Urea-moottori tuo moottoreihin takaisin aiemmin rajoitetut tehot sekä pienemmän polttoaineen kulutuksen. Moottori siis säädetään jälleen tehokkaimpaan asentoon, joka moottorin toiminnan kannalta on optimaalinen ja urealla puhdistetaan pakokaasut.
Korjaamohallin nurkkaan on hankittu kuution ureakontti. Ureaa kuluu 4 % suhteessa polttoaineeseen, eli 1000 polttoainelitraa kohti menee 40 litraa ureaa. Urean litrahinta on noin 0,60 euroa.

Uutta säädettävyyttä ja suomenkielinen kosketusnäyttö

– Uuden Fendtin terminaali on nyt saatavilla suurempana 10,4 tuumaisena, jolloin näyttöön saadaan oikeastaan kaikki tieto, jota kuljettaja tarvitsee ohjatakseen traktorin toimintoja, Niko-Pekka Kyllönen esittelee.

Hydrauliikkalohkojen lukitukset ja ajoitukset voidaan säätää taululta lohko kerrallaan. Terminaalista voidaan myös antaa ohjeet, mitkä säätimet ohjaavat mitäkin hydrauliikkalohkoa. Kaikista säätimistä voidaan vaikka ohjata samaa lohkoa. Tällöin ei ainakaan tarvitse miettiä, mikä lohko toimii mistäkin.

Lohkojen päälle kytkeytymistä ja aukeamisen herkkyyttä voidaan myös säätää. Mehtälän Fendtissä hydrauliikka voidaan esimerkiksi asettaa ohjaamaan ulkopuolista ohjausakselia, vaikkapa nopeuden mukaan. Tekniikka toimii erinomaisesti esimerkiksi 3-akselisissa perävaunuissa jossa viimeinen akseli halutaan lukita.

Kamerat ja vaikka ISOBUS-noukinvaunun toiminnat saadaan samaan nelikenttä näyttöön. Samaan aikaan voidaan katsoa koneen toimintoja. Näkymää voidaan muokata vapaasti. Halutut näkymät, vaikka peruutuskameran näyttö voidaan laajentaa koko näytölle. Näytölle voidaan ottaa myös VarioGuide, GPS-pohjainen automaattiohjausjärjestelmä.

Toimiva huolto tärkeää

– Vaikkei meillä  kasvinviljelytilalla kerry tunteja erityisen paljon vuodessa, traktoreita on vaihdettu suht´ säännöllisesti ”sopivilla” välirahoilla. Näillä Fendeillä on tarkoitus ajaa vuosia pidempään kuin aiemmin ja uskoisin Fendin pitävän arvonsa parhaiten. Onhan se tekniikan edelläkävijä, Juha laskeskelee.

– Yksi painava syy  Fendin valintaa oli myös hyvän huollon ansiota. Juha kehuu. Otto Liuska, joka on alueen Fendt -huoltomies, on hieman kuten perheenjäsen, jolta saa apua aina tarvittaessa.

– Olihan minullakin toinen traktori tässä rinnalla, mutta se oli hieman ”lastutettu” ja konstailu alkoi hieman mietityttämään. Kun 828 on tehtaalla saakka suunniteltu kokonaisuudeksi, on voimansiirtokin rakennettu riittävät jämeräksi moottorin perään.  

Päisteautomatiikkaa

Juha osti keväällä hinattavan 8 -siipisen Kvernelandin PG kääntöauran. Sen etuna on etenkin ketteryys, kun takapyörä on sivussa, auran rungolla. Tällöin päästään kyntämään myös pellon reunat samalla auralla.

– Kyntäminen on ainakin meillä perusteltua, koska haluamme ottaa Nivalan olosuhteissa hyviä satoja. Peltojen pH:sta pidetään myös huolta.
Fendtissä voima piisaa ja painoakin on riittävästi, että kyntö ja muokkaus onnistuvat., Juha kehuu. ”Uuden 828 päisteautomatiikkakin on loistava”. Voin paikallaankin editoida toimintoja. Esimerkiksi voin säätää matkaa ja aikaa toimintoihin erikseen, eikä tarvitse enää ”nauhoittaa uudelleen”.

– Jossain vaiheessa hankitaan GPS-automaattiohjaus. Venttiilit automaattiohjaukseen ovat jo paikallaan, joten kynnys on matala automaattiohjauksen hankintaan, Juha pohtii.

Tehokalustolla tulosta

– Kalustomme on tehokas, koska teemme työt kahdestaan veljeni kanssa. Aikaa ei jää tällä hetkellä urakoinnille, kertoo Juha. Yhteistyö naapuritilojen kanssa on Auringon tilalle tärkeää. Kaalitilan kanssa vaihdetaan maita ja yhteistyötä tehdään muutenkin. Karjanomistaja paalaa oljet, josta vastineeksi saadaan lietelantaa.

Raskas lapiorullaäes

Vaikka monesti kuvitellaan, että lapiorullaäes on kevyt vetää, niin se ei aina pidä paikkansa. Juhan esittelylohkolla uuden Fendtin perässä on Kronoksen kuusimetrinen lapiorullaäes. Kun lapiorulla­äkeen pudottaa työasentoon, alakierroksilta vääntävä moottori nostaa nopeuden vakionopeudensäädöllä asetettuun reiluun 18 kilometriin tunnissa.    

www.fendt.fi

 

Lue seuraavaksi