Uutiset

Yleinen

ATI- ja Hieta-Heikki-hiekoittimet liukkauden torjuntaan

Vuonna 1988 perustettu ATI-Teräs on metallialan perheyritys, jonka perustaja ja toimitusjohtaja on Timo Juvankoski. Mukana toiminnassa ovat myös hänen vaimonsa Anja sekä poikansa Mika, joka omistaa osan yrityksestä. Oman väen lisäksi ATI-Teräs työllistää kolme muuta metallialan ammattilaista.

ATI-Teräs Oy:n reilun 1 700 neliön toimitilat sijaitsevat Pellilän teollisuusalueella noin 2,5 hehtaarin tontilla Jokioisilla Kanta-Hämeessä. Varsinaista tuotantotilaa on 1510 neliötä ja se on varustettu kahdella 10 tonnin siltanosturilla. Toimisto- ja sosiaalitiloja on 216 neliötä sekä lisäksi on 250 neliön kylmävarasto.

Monipuolisella konekannallaan ATI-Teräs Oy tekee oman tuotannon lisäksi alihankintatöitä muun muassa telakka-, ajoneuvo- ja rakennusteollisuuteen sekä konepajoille. Yrityksen ydinosaamista alihankinnassa ovat erilaiset metallirakenteet ja muut metallityöt laivateollisuudelle, rakennusten metallisten runkorakenteiden valmistus, naulojen sinkityslinjat sekä autokorien tuotannossa tarvittavat kiinnitysosat. ATI-Teräksellä on vankka ammattitaito teräksen leikkaamisessa, särmäyksessä, rei’ityksessä ja hitsaamisessa.

ATI-Teräksen toiminnan laadusta kertovat muun muassa valinta Jokioisten Vuoden 2000 yrittäjäksi, InnoSuomi-kunniakirja vuonna 2003 peltomopon kehittämisestä, Suomen Yrittäjien Kultainen Yrittäjäristi 2009 sekä luottoluokitus AAA .

 

Hieta-Heikki hiekoittimilla toimintavarmuutta ja kestävyyttä tienhoitoon

Kaikki ATI-Teräksen valmistamat ATI- ja Hieta-Heikki -hiekoittimet ovat kotimaisia avainlipputuotteita ja niiden rakenne on suojattu. Ne valmistetaan lähes alusta loppuun omassa tuotannossa laadukkaista materiaaleista. ATI-Teräksen kauhahiekoittimet ovat toimineet erinomaisesti sekä ammattikäytössä että testeissä.

Traktorisovitteiset hiekoittimet

Hieta-Heikin traktorin nostovarsiin tai etukuormaimeen kiinnitettävissä hiekoittimissa on hydraulimoottorin avulla liikkuva pohjalevy, joka kylvää hiekan säiliön ja heiluripohjan väliin jäävästä säädettävästä raosta noin 0,5 – 0,8 metriä säiliötä leveämmälle alueelle eli jopa 2,5 metrin kaistalle, koska hiekkaa lentää myös molemmilta puolilta sivuille. Tätä yksinkertaista, mutta nerokasta rakennetta eivät yksittäiset kivet tai kokkareet haittaa ja se on osoittautunut erittäin toimintavarmaksi ja kestäväksi. Hieta-Heikki on myös turvallinen, koska siinä ei ole pyöriviä osia ja suuri työleveys poistaa ojaan suistumisen vaaran.

Erikoiskiinnityksen ansiosta Hieta-Heikki -hiekoittimet ovat itselastaavia. Hieta-Heikin pienemmät, 400-, 500- ja 600-litraiset mallit toimivat ilman hydraulista työntövartta suoraan traktorin kolmipistenostolaitteeseeen kiinnitettynä. Isommat 800-, 1000- ja 1200-litraiset mallit toimivat hydraulisella työntövarrella ja niin sanotulla välitangolla varustettuina, jolloin samaa hiekoitinta voidaan käyttää traktorin edessä tai takana kulloisen tarpeen mukaan.

Rakenteeltaan vieläkin jämerämpiä ATI 15, ATI 18 ja ATI 20-hiekoittimia saa myös nostolaite- tai etukuormainsovitteisina. ATI 15 hiekoittimen leveys on 1,8 metriä ja tilavuus 1 500 litraa, ATI 18 hiekoittimen tilavuus on vastaavasti 1 800 litraa ja leveys 1,8 metriä ja suurimman ATI 20 hiekoittimen tilavuus on 2 000 litraa ja leveys 2,0 metriä.

ATI-hiekoittimissa on vakiona nostolaitesovitusta varten kolmipistepukki. Hiekoitinsäiliön ja kolmipistepukin välissä on vakiona myös hydraulisylinteri, jonka avulla kuormaus suoritetaan. Sylinterin ja kolmiopukin tilalle voidaan asentaa kuormainsovite, jolloin hiekoitin saadaan kuormaimeenkin sopivaksi. Tällöin samaa hiekoitinta voidaan käyttää traktorin takana tai etukuormaimessa. Säiliö voidaan täyttää suoraan hiekkakasasta sorakauhan tapaan. Kun nostolaite tai etukuormain nostaa säiliön hiekkakasasta ylös, hiekoitin palaa pystyyn eli levitysasentoon. Hiekoitin on helppo saada täyteen asti, koska kauhan kärki nousee nopeasti maasta. Hiekan kulutusta voidaan säädellä muuttamalla pohjalevyn ja säiliön välistä rakoa tai hydraulimoottorin pyörimisnopeutta.

 

Hieta-Heikki -perävaunuhiekoittimet

Hieta-Heikki -perävaunuhiekoittimia on neljää eri kokoa: 2,5 m³, 4,0 m³, 6,0 m³ ja 9,0 m³. Kaksi suurinta ovat jarrullisia ja suurin on lisäksi varustettu teliakselistolla.

Hieta-Heikki 2 500 on hinattava hiekotin urakointikäyttöön. Hiekoittimessa on muista malleista tuttu heiluripohja, joka sietää hyvin kiviä. Kivet eivät tuki hiekoitinta, vaan ne jäävät hiekoittimen pohjalle, josta ne on helppo poistaa mekaanisesti avattavan heiluripohjan ansiosta. Tilavuudeltaan 2 500 litran hiekoitin riittää pitkienkin matkojen hiekoitukseen. Hiekoitusleveys on 30 – 50 cm koneen leveyttä suurempi. Hiekoitin on varustettu näkyvillä takavaloilla sekä kääntyvällä letkujen pidikkeellä, joka estää hydrauliletkuja ja valojohtoja menemästä traktorin renkaan ja vetoaisan väliin. Hieta-Heikki 6 000- ja 4 000-mallit on toiminnaltaan samanlaisia kuin 2 500 -malli, mutta tilavuudet ovat 6 000 ja 4 000 litraa.

Perävaunuhiekoittimien suurin, yhdeksän kuution Hieta-Heikki 9 000 on tarkoitettu pitkille tieosuuksille. Sen runko on putkipalkkirakenteinen ja siinä on vankkarakenteinen teli, jossa on jarrut kaikissa neljässä pyörässä. Vaunun rengaskoko on 500/50-17. Hiekoitinosa on vaunun keskellä ja etu-/takaosissa on kippaavat lavaosat, joiden avulla hiekoitusmateriaali saadaan siirrettyä keskellä olevaan hiekoitinosaan. Kumpikin lavaosa on kipattavissa erikseen toisistaan riippumatta. Kipattaessa vaunun korkeus ei nouse suureksi, joten painopiste pysyy alhaalla ja vakaus säilyy kovassakin ajonopeudessa.

Hiekoittimen heiluripohja on tässä mallissa hydraulisesti säädettävissä ja avattavissa kokonaan lopputyhjennyksessä. Hydraulisen pohjan ansiosta vaunulla voidaan suorittaa myös kesällä tehtäviä teiden parannushiekoituksia eli hiekan matolle vetoa. Rungon etuosan alle on lisäksi saatavissa alusterä polanteen poistoon tai kesäkunnostukseen. Hiekoitinta voidaan käyttää alusterän kanssa samanaikaisesti.

www.ati-teras.fi

 

Miika Nyrö

 

 

Lue seuraavaksi