Uutiset

Yleinen

Arctic Machinen ja AM Agro Oy:n levitinuutuudet

– Meidän tuotteissa on se etu etenkin urakoitsijoille, että varasosat löytyvät kotimaasta ja lyhyelläkin toimitusajalla. Tällöin koneen korjaamista ei tarvitse odottaa, vaikka sattuisi joku haverikin, muistuttaa Juha.

Yksi osoitus yritysten positiivisesta kehittymisestä ovat uudet tuotteet. AM Agron näyttelyn uusi tuote on lietteen levitin, jossa on kaksoiskiekkovantaat.

– Yhä useammat sijoittavat lietteen maahan, kun siitä on taloudellista etua, kertoo Mika Venäläinen. Letkulevittimien markkina on supistunut ja nyt hankintaan lietteen maahan sijoittamiseen tarkoitettua kalustoa.

AM Agron uutuutta on tarjolla 6 ja 8-metrisenä. Kiekkovantaat ovat samalla linjalla ja lautaset avaavat uran lietteelle tallaamatta vaon pohjaa. Kuutioita saadaan uraan sovitettua sitä enemmän, mitä syvemmälle lautaset upotetaan. Kun lautasia upotetaan syvemmälle, lisääntyy toki vastuskin, jolloin traktorin vetotehon tarve lisääntyy.

Vantaat joustavat sivuttain, jolloin vaunulla voidaan tehdä levitettäessä myös tiukka kaarros. Laakerit ovat voideltavat. Pystysuunnassa lautaset joustavat noin lautasen korkeuden, joten liete saadaan maan alle epätasaisemmassakin maastossa. Lautaset ovat painotettu hydraulisesti.

Arctic Machinelta uusi levitin

Arctic Machinen osastolla oli esillä aikaisemmin markkinoilla olleen traktorilla hinattavan 3000:sen liukkaudentorjuntaan tarkoitetun levittimen isoveli, jonka tilavuus on kuusi kuutiota. Uusi hinattava hiekotin on toteutettu niin, että alusta on erillinen ja sen päälle voidaan vaihtaa vesisäiliö tai vaikka lava. Tällä saadaan alustalle monikäyttöisyyttä.

– Kun hiekoitusurakkaa lasketaan, pitää muistaa olla tarkkana kaluston suhteen, Ismo Virtanen muistuttaa. Ympäristösyistä ei haluta, että sepeliä kylvetään ylimäärin, kun pienempikin määrä useimmiten riittää. Kun tarjoukset on laskettu tiukaksi, ei urakoitsijalle ole edes taloudellista levittää sepeliä liikaa, Ismo painottaa. Haluttu kitka saadaan aikaiseksi useimmiten pienemmälläkin sepelimäärällä.

– Tässä mallissa esimerkiksi on kuuden kuution tilavuus ja levittimellä päästään kuuden metrin työleveyteen. Kun levitysleveys on riittävän suuri, päästään hiekoitus tekemään usein kerta-ajolla ja kun oikealla reittisuunnittelulla saadaan kustannuksia pudo­tettua, Ismo muistuttaa.

Urakoitsijoiden töitä ja työn laatua seurataan tarkkaan, mutta samaan aikaan urakoitsijan pitää seurata omia kustannuksiaan. Urakkahinnat eivät ole ainakaan noususuunnassa, joten kallista sepeliä ei kannata levittää ylimäärin.

Uuden levittimen telialusta painaa reilu tonnin ja lastattuna kuuden kuution säiliöllä painoa yhdistelmällä on noin 12 tonnia.

(runsaasti lisäkuvia lisäkuvat-välilehdellä)

Lue seuraavaksi