Uutiset

Yleinen

Antin pakettikuivaamo automatiikalla

Kun uusi kuivaamo rakennetaan, on syytä heti alusta saakka pohtia, miten automaattiseksi koneisto rakennetaan. Nykytekniikka antaa automatisointiin hyvän mahdollisuuden, jolloin koneistolle annetaan etukäteen ohjeet ja kuivaamon toimintaa valvotaan netin yli etänä. Kalle Rönni ei halunnut perinteisiä kuivaamosulkeisia vaan käyttöön otettiin Antti-Teollisuuden valmistama ja Hankkijan myymä paketti. 

Erien vaihtaminen syksyllä työllistää vanhoissa kuivaamoissa melkoisesti. Manuaalisesti hoidettaviin kuivaamoihin ei erän vaihtajaa enää tahdo monellakaan löytyä yöllä. Jotta kuivauskapasiteetti voidaan hyödyntää mahdollisimman tarkkaan, erät pitäisi saada kosteana vuonna vaihtaa niin, ettei katkoja kuivaukseen juuri tulisi. Kuivana vuonna kiirettä ei yleensä ole, mutta nopeammin kuivaamisesta ei yleensä haittaa ole. Yleensä syksyn mittaan kuivauskelitkin heikkenevät, kun säätila jäähtyy ja sataa.

Mitoitukset kuntoon

Viljan kuivaaminen on edelleen yleisin tapa hoitaa vilja varastointikelpoiseksi. Rönnin tilalla vilja puitiin tänä syksynä uudella Claasin Lexion 750:lla, mihin oli varusteeksi hankittu telat ja Cemos-automatiikka puimurin säätöjen ohjaamiseen. Pöytä on 7,7-metrinen. Claasissa on nyt kolakuljetin ilman ketjuja, jolloin puimurin tutuista äänistä on ”puolet” pois. Puimurilla puidaan omat ja pystyynostetut yhteensä noin 400-500 hehtaarin viljat.

-Puimurilla saa puida täyden päivän, että kuivaamon ja vielä kärryt saa täyteen. Olemme mitoittaneet perävaunut, siilot ja kuivaamon siten, että perusyksikkö on 40 kuutiota tai sen kerrannainen, Kalle kertoo. Kuivaamon kaappi on 60 kuutiota ja kaatomonttuun sopii reilu 60 kuutiota, jolloin suppiloon voidaan ajaa pellolta kaksi kuormaa ja tämän jälkeen kuivaamo saadaan käyntiin. Seuraavaan erään tarvitaan enää yksi perävaunullinen.

Rönnille hankitun Antin koneisto on mallia Stand Alone. Kuivaamon kennosto on suojattu. Pyöreissä siiloissa on kartiopohjat. Pellolta suoraan ei syksyllä kuivattu tällä kuivaamolla vielä yhtään. Rapseja kuivattiin, kun ne olivat ensin kuivaavassa siilossa etukäteen ja loppukuivatus tehtiin uudella kuivaamolla.

Uusi kuivaamo

Uutta kuivaamoa alettiin suunnitella viime vuoden puolella. Antin kuivaamo valittiin luotettavuuden ja automatiikan vuoksi. Rakennusurakasta tehtiin kolme sopimusta, kun maansiirto- ja pohjatyöt tehtiin rakennuspaikalla itse; rakennusliike teki rakenteet, Antti-Teollisuus toimitti koneiston ja sähkömies hoiti oman osuutensa.

Ennen kuin aamulla lähdetään puimaan, annetaan kuivaamolle toimintaohjeet. Kuivaamo tietää sitten itse, miten paljon tavaraa otetaan kaatosuppilosta, mihin kosteuteen erää kuivataan ja mikä on loppusijoituspaikka ja varapaikka, jos ykkösvaihtoehto tulee täyteen. Kun kaatosuppiloa vain pidetään täynnä, kuivaamo jatkaa automaattisesti toimintaansa. Toinen vaihtoehto on, että kuivauserien määrä rajoitetaan ja suppiloon jää tavaraa odottamaan uutta toimintakäskyä.

Kuivaamon toimintaa voidaan seurata netin yli ja antaa myös uusia ohjeita, jolloin esimerkiksi sähköinen jakaja ohjaa kuivaa satoa haluttuun siiloon.

-Meille rakennustyö oli kohtalaisen helppo, kun paikka oli sopiva rinnetontti. Maansiirtotyöt aloitettiin maaliskuussa. Tämän jälkeen alkoivat perustustyöt. Kuivaamon siilojen lisäksi rakennettiin kaksi pyöreää siiloa ja viereen jätettiin varaus yhdelle  siilolle.

-Rakennus valmistui aikataulussa ja sillä päästiin kuivaamaan syksyllä vielä rapseja. Normaalina vuonna kuivattavaa uudessa kuivaamossa olisi ollut enemmän, Kalle toteaa. Hyvä oli kuitenkin, että nyt syksyllä eriä ajettiin kuivaamosta läpi, jotta kaikki toiminnot päästiin testaamaan.

Kuivaamolle ei tehty rakennusta vaan malli on Stand Alone. Kuivaamossa ei ole varsinaisesti säälle herkkiä osia ja rakennuksen pykääminen kuivaamon ympärille lisää kustannuksia melkoisesti. Nyt rakennuksen kuivaamo-osuutta suojaavat vain sivupellit.

Nyt kun kuivaamo on koneistoineen omilla jaloillaan ulkona, tarvittaessa laitteistojen päivitys on kätevä tehdä myöhemminkin, kun rajoja ei ole rakennettu kuin sivusuunnassa. Tarvittaessa koneistoa voidaan päivittää kätevästi.

Optivol toimii automaattisesti ja sulkee kennoja, jos kuivaustaso laskee.

uivurissa päällimmäisessä kennossa on Optivol, jolla automaattisesti voidaan sulkea harjakanavat, jos kuivataan vajaata erää tai erän tilavuus vajaantuu kuivauksen aikana liikaa.

Komponentteja esikasattiin pihassa siten että iso autonosturi oli paikalla neljänä päivänä. Siilot nostettiin kahdessa osassa. Kuivaamo oli kolmessa osassa, kun alusta oli erikseen. Ainoastaan toista kuivaamon komponenttia nostettiin kaksi kertaa. Kaikki muut nousivat kertanostolla paikoilleen. Rakennuksessa itsessään on kuusi varastosiiloa ja viereen rakennettiin kaksi kartiopohjaista varastosiiloa, jolloin varastokapasiteetti on yhteensä 2400 kuutiota.

Purkupaikka on suunniteltu niin, ettei rekan kanssa tarvitse kikkailla ja peruutella. Rekka ajetaan siilon alle ja täytetään laatikot. -Monenmoisista paikoista on aikoinaan viljaa haettu eikä ainakaan omiin nurkkiin haluttu hankalaa lastauspaikkaa, Kalle toteaa.

Lämpö suoraan kattilasta

Kuivausta hallitaan Antin Ultima-keskuksella, johon on lisätty automatiikkaa, jolla hallitaan kuivausprosessia ja kuivausprosessin jälkeen jäähdytystä ja kuivurin tyhjennystä haluttuun siiloon. Kun kuivaamo on tyhjä, kuivaamo täyttää itsensä uudelleen niin monta kertaa kuin halutaan. Järjestelmää hallitaan netin kautta ja tiedot tallennetaan pilveen.

Kalle Rönni vaihdinhuoneessa. Imuilma otetaan joko radiaattorin läpi tai suoraan ulkoilmasta ja automatiikka hoitaa moottorin ohjauksen. Hakekattilan jäähdytys täydestä kuormasta kestää noin varttitunnin ja sen ajan ilmaa imetään vielä radiaattorin läpi. Tämän jälkeen imuilma otetaan suoraan ulkoa.

Kuivaamoon ei rakennettu erillistä pannuhuonetta, vaan lämpö otetaan nykyisestä järjestelmästä. Pannuhuone on kuivaamon välittömässä läheisyydessä ja vain lämpökanaalit kaivettiin kuivaamolle. Lämpö otetaan vaihtimen kautta kuivausilmaan. Pannuhuoneessa on myös kaasuvaraus, jos joskus polttoaineiden hintasuhteet muuttuvat ja jos jossain vaiheessa paljon lämpöä halutaan todella nopeasti.

-Yhteensä talouskeskuksen järjestelmässä on noin 25 kuution vesitilavuus, jolloin pannulla on aikaa reagoida lämpötilamuutoksiin, kun kuivaamo käynnistetään ja sammutetaan jäähdytykselle.

Minkäänlaista varaajaa ei ole välissä ja kun kuivaus on päättynyt ja pannua ajetaan alas niin kattila ajaa itseänsä alas noin vartissa. Tämän ajan lämpöä pitää ottaa vielä radiaattorille ja jäähdyttää järjestelmää. Kun järjestelmä on jäähtynyt, kääntää moottori automaattisesti toiseen imuilmakanavaan ja jäähdytys hoidetaan sitä kautta ulkoilmalla. Yksi hyvä puoli järjestelmässä on myös se, että radiaattori ei jäädy pakkasilmalla kuivatessakaan. Radiaattorissa kiertää lämmin vesi talvellakin, jolloin putkisto ei jäädy.

-Kellään muulla en ole vastaavasti tehtyä lämpöjärjestelmää ole nähnyt, jossa on automaattinen kaksoiskanava imuilmalle, Kalle toteaa.

– 90 minuutin jäähdytysajan ja kuivaamon tyhjennyksen ja täytön ajan lämpökuormaa ei ole. Kun uusi erä on kuivaamossa, käännetään imuilma otettavaksi radiaattorin läpi ja otetaan kattilasta taas kaikki irti. Lämpötilan nosto vie aikaa noin 10 minuuttia ja tarvittaessa kuivaamoon saadaan reilu 100 asteinen vesi, Kalle kertoo.

Kun kuivaamo käynnistetään, lämpöä tarvitaan paljon, jotta tavoitelämpötilat saavutetaan suurilla ilmamäärillä. Periaatteessa Rönnin kuivaamoon olisi normaalisti sovitettu 1200 kW uunia. Nyt lämpö otetaan vanhasta lämpökeskuksesta. Pohjakuormaa kotieläinrakennuksista on kylmään aikaan 6-700 kW, mutta kuivausaikana lämpökuorma muualla on yleensä pienempi ja verkosto toimii puskurina kuivaamon ottolämmän vaihteluille. Kuivaamisessa hakekäytöllä muutokset ovat aina hieman hitaampia, kuin öljypoltinta tai kaasuliekkiä käytettäessä.

Kuivaamon päällä on jakaja, josta ohjataan elevaattorin nostamaa viljaa. Jakajassa on valmiina yksi vapaa yhde mahdolliselle yhdelle uudelle varastosiilolle.

Automatiikka hoitaa

-Kuivaamoon haluttiin automatiikkaa niin paljon kuin mahdollista, kun kuivaamolla ei haluta käyttää aikaa mihinkään turhaan. Erä otetaan automaattisesti siilosta kuivaukseen, erä kuivataan ja sille on määritelty siilo, mihin tavara automaattisesti puretaan. Tämän jälkeen otetaan automaattisesti kaatosuppilosta kuivaukseen seuraava erä.

Muutakin urakointia

Rönnvik Group Oy:n nimissä tehdään kaikenlaista urakointia.

-Aiemmin levitimme kiinteää lantaa, mutta siitä urakoinnista ollaan luopumassa, koska levitystyöt menevät hankalasti päällekkäin oman tilan töiden kanssa, Kalle kertoo. Ajosilppurilla korjataan nurmea noukkivalla pöydällä ja maissia maissipöydän kanssa Pirkanmaalla ja Hämeessä ja ajossa on myös kaksi perhosta niitossa ja murskauksessa. Tämän lisäksi pari traktoria ja perävaunua on siirtoajossa rehuketjussa.

Kiinteistöjen ja teiden kunnossapitohommat tasaavat hieman sesonkeja ja samalla työtä on myös talveksi. Kaksi pyöräkuormaajaa on Pälkäneen keskustassa auraamassa kunnan kaavateitä ja Ely:n teitä. Kuusi traktoria on käytettävissä talvihoitoon. Lähiseudun sorateitä pidetään kunnossa myös läpi vuoden. Niistä on myös kokonaisvastuuta, kun hoidettavana ovat myös rummut ja ojat. Kokonaisvastuussa urakoitsijaa kannustetaan hoitamaan esimerkiksi tie syksyllä talveksi kuntoon.

Kaksi kuorma-autoa on jatkuvasti ajamassa lietettä biokaasulaitoksille ja takaisin etäsäiliöihin.

Jotta kalusto olisi tutumpaa käyttäjille ja huoltajille, on pitäydytty pääasiassa muutamassa konemerkissä. JCB:n kanssa touhutaan maansiirto- ja kurottapuolella, Claas on valikoitunut merkiksi korjuukoneissa ja Fendt traktoreissa, Kalle toteaa. Kun merkkivalikoima on rajoitettu, on mahdollista kotonakin pitää parempaa varaosavarastoa.

Rönnin Claas on varustettu teloilla ja kolakuljetin on hihnoilla eikä ketjuilla kuten tavallisesti. Tähän mennessä olen kylvänyt ja puinut itse, Kalle toteaa.

Lue seuraavaksi