Uutiset

Yleinen

Aloita talvivalmistelut nyt

Valmistautuminen talven tuloon aloitetaan kerrostaloyhtiöissä sisälämmityskauden alkaessa. Valmisteluihin on syytä varata aikaa vähintään kuukausi. Etenkin lumenkasauspaikat herättävät yhtiöissä joka vuosi keskustelua.

Talven tuloon varautumisen tarkoituksena on ennen kaikkea taata taloyhtiön asukkaille viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö olosuhteista riippumatta. Valmistautuminen on syytä aloittaa hyvissä ajoin, jotta talven tulo ei aiheuta ikäviä yllätyksiä.

”Kuukausi on varmasti minimi. Omissa kohteissani Espoossa pyrimme aloittamaan valmistelut syys–lokakuun vaihteessa, kun asuntojen sisälämmitys kytketään päälle”, sanoo huoltomies Jukka Hällfors Lassila & Tikanojalta.

Kun patterit hohkaavat lämpöä asukkaiden koteihin, isännöitsijän ja huoltomiehen on suunnattava ajatukset tulevaan talveen. Yhdessä he ryhtyvät kartoittamaan, mitä hankintoja yhtiössä täytyy ennen talven tuloa tehdä ja mitä tarvikkeita yhtiöltä puolestaan löytyy jo valmiiksi.

”Onko huollolla käytössään toimivat lumenluontivälineet, kuten lumikolat ja -lapiot? Tarvitaanko ”varokaa katolta putoavaa lunta tai jäätä”-puomeja, eristysnauhoja tai muuta erityistä, kuten aurauskeppejä? Onko hiekotusastia täynnä?” Hällfors luettelee.

”Useat valmistelut, kuten esimerkiksi pensaiden alas leikkuu tai pyörien siirtäminen pyöräkellareihin ehkäisevät esimerkiksi aurauksessa tapahtuvia vahinkoja ja lisäävät muutenkin pihan siisteyttä.”

Paras lumenkasauspaikka – kokemus opettaa

Kerrostaloyhtiöissäkin lumenkasauspaikkojen sijainnit aiheuttavat paitsi päänvaivaa, myös kuumentavat tunteita. Moni kokee niiden haittaavan omaa liikkumistaan – varsinkin, jos lumen poiskuljetus ei ole säännöllistä tai riittävän tiheää.

”Lumenkasauspaikat ja niiden päivittäminen katsotaan yhdessä huoltomiehen kanssa vuosien varrella hyviksi koettujen kasauspaikkakarttojen pohjalta”, isännöitsijä Joona Kosonen VVO:lta kertoo.

Kokemuksesta opitaan. Huoltomies Jukka Hällfors kertoo taloyhtiöiden olevan vuosi vuodelta paremmin talveen valmistautuneita. ”Ainakin omissa kohteissani ikäviä yllätyksiä sattuu enää todella harvoin. ”

Lue seuraavaksi