Uutiset

Yleinen

Aloita pienestä – kasva isoksi

Onko urakointityön hinnassa sitten eroa? Ei pitäisi olla, jos käytössä on vain oikeat yksiköt. Hehtaarin niiton tai puinnin hinta ei merkittävästi pitäisi vaihdella riippumatta siitä, millä kalustolla tai kuka työn tekee. Työn laatu pitää tietenkin molemmissa tapauksissa olla kunnossa.

Pienestä ponnistettu

Moni urakoitsija on aloittanut pienestä. Isostakin on mahdollista aloittaa, mutta siinä piilee riskejä. Riskit liittyvät erityisesti rahoitukseen ja siihen, miten töitä riittää. Pienestä aloittanut ja omalla työllään menestyksensä rakentanut urakoitsija on yleensä kohtalaisen vakavarainen.

Koneita on uusittu tarpeen ja taloudellisen tilanteen mukaan. Vanhoillakin koneilla moni selviää, etenkin kun hoitaa huollot ajoissa. Sinänsä toimivan, varmatoimisen laitteen vaihtaminen uuteen tekniikkaan ei työsaavutuksen kannalta ole aina perusteltua. Perustelut löytyvät useimmiten työmukavuudesta ja säädettävyydestä. Työmukavuus ja ergonomisuus astuvat etenkin ”puolet elämästään traktorissa työtä tekeville” merkittävään rooliin.
Jotta töitä pystyy tekemään pidempään ilman ammattitauteja, kannattaa työoloihin panostaa. Työoloihin kannattaa panostaa myös niiden, jotka eivät vielä jatkuvasti urakoi.

Rutiinit nopeuttavat

Urakoinnissa on rakennemuutoksen siemen. Vaikka samaa työtä tehdään ”viikkotolkulla” työn mielekkyys löytyy ammattitaidon kehittymisestä ja rutiineista, joita voi helpottaa taas uudella tekniikalla.

Satunnaisesti urakoiva saattaa kohtalaisen pienin ponnistuksin löytää itsensä ammattiurakoitsijoiden joukosta. Kyse on vain siitä, että asiakaskunta laajenee, jollei sen laajenemista omilla virheillään rajoita. Työtä on kuitenkin tehtävä koko ajan niin hyvin kuin osaa ja joskus jopa paremmin.

Kalustoa saatavilla

Vanha periaate, että suurimmat voitot tehdään silloin kun hinnat ovat edulliset ja muut myyvät, pitää edelleen paikkaansa. Tuo edellinen liittyy tietenkin osakkeisiin ja vaikka asuntokauppaan. Sama pätee kuitenkin myös konekauppaan. Tällä hetkellä kalustoa saa suhteellisen edullisesti, jos rahoitus on kunnossa.

Toivotan menestystä uudelle yrittämiselle vuodelle 2010.

Tuulitiedot Suomessa on julkaistu www.tuuliatlas.fi sivustoilla. Paljon puhutaan tuulivoimasta ja sen hyödyntämisestä sähkövoiman tuotannossa. Nyt olisi erittäin luonteva tilaisuus tuottaa lähienergiaa kaupungeissa. Etenkin meren rannalla sijaitsevat kaupungit, kuten Helsinki ja Turku, olisivat oivia paikkoja sijoittaa tuulivoimaloita jo valmiisiin perutuksiin lähelle energian käyttäjiä. Kerrostaloissa on valmiina jo perustusta, eikä tämän jälkeen tarvita välttämättä enää kuin 50 metrin masto. Miksei Tampereellekin, vaikka Pispalan harjulle, voisi rakentaa aluksi 50 tuulivoimalaa. Paikka olisi mitä mainioin. (katso kuva)

Lue seuraavaksi