Uutiset

Yleinen

Alkuperätieto esiin – lisää kotimaisia viljatuotteita

Kaikki Suomessa leivotut ruisleivät eivät vielä ole täysin kotimaisia, vaikka pakkauksesta saattaisi näin päätellä. Sama koskee monia muita viljatuotteita, joissa alkuperätietoa ei kerrota.   – Ruoan alkuperä kuitenkin kiinnostaa kuluttajia ja se kannattaisi heille kertoa, muistuttaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila MTK:n ja STTK:n vaalipaneelissa 16.2.2015 Lahdessa.

Viime vuosien tuottajahinnoilla ruokaviljan viljely ei ole ollut Suomessa kannattavaa. Viljan ostajien ja käyttäjien puolelta ei ole myöskään osoitettu riittävää sitoutumista kotimaisuuteen muutamaa myönteistä poikkeusta, kuten Fazer Myllyä lukuun ottamatta.

–  Teollisuuden taholta esitetään enimmäkseen arveluja ja epäilyksiä raaka-aineen riittämisestä, sanoo Marttila.

MTK haastaa suomalaisen viljaketjun osapuolet kehittämään yhdessä laatuviljan sopimustuotantoa ja reiluja sopimuskäytäntöjä.

– Voimme yhdessä varmistaa suomalaisille kuluttajille monipuolisen tuotevalikoiman kotimaisesta viljasta, kehottaa Marttila.

– Viljamarkkinoille – ja ruokamarkkinoille ylipäätään –  tarvitaan toimivat ja reilut markkinat, jossa viljelijä on tasaveroinen markkinatoimija. Ruoan hinnan muodostuminen on avattava koko ketjun osalta, vaatii Marttila.

– Tulevalla hallituksella on tässä iso tehtävä.

Biotalouteen voidaan luoda jopa 100 000 työpaikkaa. Ruoantuotanto on biotaloutta, ja se tuo työtä. Se on monen maakunnan vahvuus.

Lue seuraavaksi