Uutiset

Yleinen

AlfaFlame kontista pannuhuoneeseen

Viljankuivaamoissa ja etenkin isoissa sellaisissa otetaan yhä useammin käyttöön kotimainen energia lämmön lähteenä. AlfaFlamen rakentamien uunien tekniikkaa esiteltiin 22. elokuuta Kuusjoella. Kyseessä oli viljankuivaamo, johon oli aikoinaan asennettu öljykattila, mutta nyt oli kuivaamossa uusi pannu.

Kuivaamo on aikoinaan valmistunut 2001 ja 34 m3 koneistoltaan se on alkuperäisessä asussa. Kalliista öljylaskusta haluttiin eroon ja öljypannun tilalle asennettiin AlfaFlamen ilmasta ilmaan-uuni, jossa voidaan polttaa kotimaista energiaa.

Vaikka tilaa ylöspäin on riittävästi, monesti hakevaraston ovet suunnitellaan liian mataliksi, eikä isolla perävaunulla mahdu kunnolla kippaamaan haketta varastoon. Kun kippaustilaa on riittävästi, kuorma sopii sisään ilman etukuormaintyötä. Kannattaa varautua myös hakkeen ostoon ja siirtokalusto on yleensä tieliikenteen sallimassa maksimi korkeudessa. Varastossa on hakkeelle tilaa noin 65 m3 ja pohjalla on jousipurkain.

Hake kulkee sulkusyöttimen kautta, jolloin takapalon riski on pieni. Kun vettä ei ole kuivaamolla, ruuvissa on panossammutin.

Alkuun ajattelimme, että kontti olisi toimiva ratkaisu moneen paikkaan. Erillislaitteiden kysyntä on oikeastaan hieman yllättänyt meidät ja silloin on tietysti mahdollista rakentaa suurempi hakevarasto, Ari tunnustaa. Ari jatkaa, että alkuun pääpaino oli pienemmillä laitteilla, mutta kysyntä on entistä enemmän nimellisteholtaan vähintään 600 kW laitteissa, joka tässäkin kuivaamossa on. Ja hinnan ero pienten ja isojen laitteiden välillä on kuitenkin kohtalaisen pieni, joten isompaan laitokseen tartutaan herkemmin, etenkin kun niissä käytettävät polttoöljymäärät ovat suuremmat ja sitä kautta laskennalliset säästöt ovat mittavammat.

Vanhaan pannuhuoneeseen sopi juuri ja juuri uusi uuni. Uuni asennettiin niin että normaalit puhdistuksen toimenpiteet onnistuu tekemään etuovista kulkemalla. Takasivulle rakennettiin tasanne, jota pitkin pääsee uunin taakse palo-ovista. Tämä kuivaamo on ylipaineinen, mutta vastaavia laitoksia on mahdollista hankkia myös alipaineisena, Ari Inkivaara Alfa Falmelta  kertoo. Käytännössä esimerkiksi tämä 640 kW uuni laitteistoineen käy joustavasti 50 m3 kuivaamoihin ja pienempiin.

Lue seuraavaksi