Uutiset

Yleinen

Ala-Talkkarin biolämpöjärjestelmällä kaikki kerralla kuntoon

Timo Pöntinen on Lapuan Mustamaalla maatilaa isännöivä idearikas uuden polven maatalousyrittäjä, jonka tilan pääsuuntauksina ovat teurashiehojen kasvatus sekä viljan ja rehun viljely. Hän päätti reilu vuosi sitten laittaa kerralla koko tilan lämmitys- ja viljankuivausasiat kuntoon ja tammikuussa 2013 ELY-keskukseen toimitetuille laskelmille tuli hyväksyntä jo maaliskuussa. Lopulliset suunnitelmat tehtiin alan huippuosaajien eli Veljekset Ala-Talkkarin asiantuntijoiden kanssa ja biolämpökeskuksen rakennustöihin päästiin toukokuun aikana.

Timo Pöntiselle oli heti projektin alkuvaiheessa selvää, että järjestelmän tulee hoitaa samasta keskuksesta viljan kuivauksen lisäksi tilan päärakennuksen, traktorihallin sekä navetan lämmitykset. ELY-keskuksen kautta saatu 35 prosentin investointituki (päärakennuksen lämmitys pois lukien) toimi tärkeänä vauhtiin panijana ja kahden vuoden rakentamismääräaikaa ei Pöntisen tapauksessa edes lähennelty. Uusi lämpökeskus valmistui vuonna 1998 rakennetun kuivurin yhteyteen nopealla tahdilla ja jo elokuussa kytkettiin Ala-Talkkarin toimittamat laitteet ensimmäisen kerran päälle sopivasti ennen viljankuivauskautta.

Hyöty irti tehokkaasti

Timo Pöntinen kertoo, että kuivurin yhteyteen rakennettiin lämpökeskukselle kerralla mittavat, noin 80 neliön eristetyt ja paloturvalliset tilat, joihin jätettiin vielä vähän kasvunkin varaa. Ala-Talkkarin ammattitaidolla laitesijoittelu saatiin optimoitua ja tiloissa ei tarvitse ahtautua tai turhia kumarrella. Ala-Talkkarin asennusmiehet hoitivat laitteet paikoilleen ripeästi, eikä Timon tarvinnut ammattimiesten toimiin puuttua.

Uunin sekä vesikattilan ja muun laitteiston sijaitseminen samoissa tiloissa helpottaa niiden hallintaa huomattavasti. Kuivissa sekä lämpimissä tiloissa vaativassa ympärivuotisessa käytössä olevien laitteiden elinkaari myös pitenee huomattavasti. Pöntinen on tyytyväinen Ala-Talkkarin palvelun korkeaan tasoon, sillä kustannusarvio on pitänyt paikkansa ja kaikki muukin on hoidettu sopimusten mukaisesti aikataulujen puitteissa

Timo Pöntiselle hake oli lämmitysmuotona uusi, joten hän epäili säätöjen ja oikeiden suhteiden löytämiseen kuluvan reippaastikin aikaa. Kaikki sujui kuitenkin yllättävän helposti ja Ala-Talkkarin asiantuntemuksen avulla keskuksesta saatiin nopeasti täysi hyöty irti. Pöntinen kehuukin järjestelmän helppokäyttöisyyttä ja varsinkin ohjauspaneelin monipuolisuus on miellyttänyt, sillä sieltä saa kaiken tarvittavan tiedon selkeästi ja uusien säätöjen asennus on helppoa. Säätöominaisuuksia tarvittiin erityisesti, kun lämmityksessä ryhdyttiin käyttämään hyväksi myös viljan esipuhdistusjaetta. Oikea suhde saatiin selville nopeasti ja hakkeen sekä esipuhdistusjakeen avulla viime syksynä kuivattiin jo yli 800 tonnia viljaa. Kuivauslämpötila oli 90 astetta ja viljan kosteusprosentti laski yli kahden prosentin tuntivauhdilla. Tuhkaa kokonaisuus synnytti noin viisi litraa lämpötuntia kohden.

Onnistunut ratkaisu

Timo Pöntinen on ollut erittäin tyytyväinen hankintaansa ja laitteiston toimintavarmuus on vakuuttanut. Tarkkana miehenä Pöntinen on laskenut lämpökeskuksen maksavan itsensä tällä vauhdilla jo kahdeksassa vuodessa ja vaikeiden syksyjen tullessa jo nopeamminkin. Tällä hetkellä Pöntinen on käyttänyt lähinnä ostohaketta, mutta jatkossa tullaan turvautumaan omien metsien tuottoon, mikä tekee lämmitysmuodosta entistäkin kannattavampaa. Hakesiilon koko Pöntisellä on noin 60 kuutiota, mikä riittää viljankuivausaikana noin 40:een kuivurin lämpötuntiin.

Timo Pöntisen (vas.) lämpökeskuksen toimintaa seuraamassa ollut Veljekset Ala-Talkkarin markkinointipäällikkö Hannu Ala-Talkkari kertoo asiakkaalta saatujen kiitosten olevan parasta mahdollista palautetta. Hannu kertoo, että kotimaisen energian arvostus on nousemassa ja varsinkin bioenergian osuus tulee jatkossa kasvamaan merkittävästi. Hän lupaa yrityksensä pysyvän alan kehityksen kärjessä myös jatkossa ja uusia teknisiä innovaatioita on lupa lapualaisyritykseltä odottaa hyvään tahtiin. Hän korostaa automatiikan merkityksen kasvamista asiakkaiden etsiessä yhä kustannustehokkaampia kokonaisuuksia. Hannu Ala-Talkkari muistuttaa lisäksi valtion tämän hetkisestä positiivisesta suhtautumisesta bioenergiaan, sillä investointitukien haku on auki tänäkin vuonna neljä kertaa.Lue seuraavaksi