Uutiset

Yleinen

Ajettava jyrsin FAE:lta.

FAE groupin tytäryhtiö, PrimeTech Spa:n toimialana on tela-alustaisten työkoneenkantajien valmistaminen, joita voidaan käyttää metsä- ja maarakennus-alalle. Kun alusta saakka suunnitellaan ajettava laite, johon kiinnitetään työlaite kuljettajan näkökenttään, on työtä mukava tehdä. Kyseessä ovat siis ammattilaisille suunnitellut laitteet, joilla on tarkoitus tehdä töitä kaikissa olosuhteissa.
Prime Techin ergonomia on jyrsintään suunnitellussa ajettavassa laitteessa perinteistä traktorijyrsintää parempi. Kaikki toiminnot on voitu keskittää juuri kuljettajan kannalta parhaaseen paikkaan. Kuljettajaa on ajateltu myös varustamalla kone vakiona ilmastoinnilla, hiljaiseksi äänieristetyllä ohjaamolla ja paksuilla Lexan Margard® ikkunoilla. Lisäksi varustelistalta löytyy vakiona ilmajousitettu ja lämmitettävä istuin ja peruutuskamera 7” näytöllä.
– Tätä ajettavaa mallia on tilattu nyt muutama Suomeen. Asiakkaat ovat pääosin turvetuotannon tai pellonraivauksen alalla toimivia urakoitsijoita, kertoo Tapio Pirttinen.
Jyrsimille on tänä päivänä kysyntää, ja yrityksessä uskotaan tuotteeseen.
Jos urakoija lähtee uusimaan kalustoaan, tällainen tela- alustainen jyrsintraktori tarjoaa perinteiseen traktoriin nähden paremman ergonomian ja työtehokkuuden eikä hinnanero jyrsintyöhön varusteltuun traktoriin ole merkittävä.

Tehokas moottori

Prime Tech:in PT-200:n ja työkoneiden liikkumisesta huolehditaan 180-hevosvoimaisella John Deeren 6,8-litrainen moottorilla. Voimansiirto on kokonaan hydrostaattinen ja käytössä on 390 litran minuuttituotto 420 barin paineella.
Suomeen tilatut mallit edustavat Prime Techin keskimmäistä mallisarjaa PT-300, joissa samaan runkoon on istutettu niin ikään John Deeren moottori mutta 275 hevosvoimaisena versiona. Myös hydrauliikan tuottoa on nostettu (427litraa/420bar) ja teloja levennetty. Suomeen tulevat Prime Tech PT-300 mallit on tällä hetkellä varustettu FAE:n SSL-tyyppisillä raivausjyrsimillä, joita käytetään peltojen raivaukseen, turvesoiden raivaukseen ja kunnostukseen tai vaikkapa kantojen jyrsintään.
Työlaitteiden käytössä on hieman vähemmän eli 260 litran minuuttituotto 350 barin paineella (PT-200) tai 373 litraa minuutissa 320 barin paineella (PT-300).
Kun voima siirtyy myös murskaimelle hydraulisesti, vältetään koneessa turhat värinät ja ajomukavuus on hyvä. Hallintalaitteen on kerätty kuljettajan oikealle puolelle paneeliin ja työssä tarvittavat ohjaimet on koottu kahteen joystickiin kyynärnojissa. Ajonopeus esimerkiksi säädetään portaattomasti rullalla.

Telastolla kantavuutta

PT 200 painaa jyrsimen kanssa noin 11 tonnia. PT-200:n telaston leveys 51 senttiä, jolloin pintapaine on 0,34kg/cm2. 70-senttisillä teloilla pintapaine putoaa 0,25kg/cm2. Leveämmillä 800 millisillä teloilla ja tehokkaammalla moottorilla varustettu, mutta lähes samanpainoinen PT-300 alittaa nämäkin lukemat, sillä sen pintapaine on enää 0,21kg/cm2.
Kun pintapaineet ovat tuota luokkaa, laite kulkee pehmeämmässä maastossa, kuin ihminen normaalisti pystyy kävelemään. Laite on suunniteltu, sellaiseksi, ettei se turhaan vaurioita maan pintaa ja sillä voidaan tehdä työtä esimerkiksi kunnostettavilla soilla. Käyttötarkoituksia on monia, laitteen eteen liitettäviä jyrsimiä ja murskaimia on erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten tonttien raivaus, ajourien ja kulkuväylien avaus, pintamateriaalien ja kantojen murskaus, peltojen ja turvesoiden jyrsintä.

Tontin perkaus

Esittelykohteena FAE:n jyrsimellä oli 6-7 vuotta kasvanut pusikko golf-kentän laidalla. Jalkaisin pusikkoon ei ollut enää mitään asiaa. Kun moottori kävi noin 2000 kierroksen minuutti nopeudella, 175- senttisellä jyrsimellä puusto murskattiin kävelyvauhtia. Jyrsimen ottavuutta säädettiin hydraulisesti, jolloin jyrsimen sai kulkemaan aivan maan pintaa ja puut murskattua telaston alle. Maan alla jyrsiminen ja juuriston murskaaminen vaatii enemmän voimaa, jolloin ajonopeutta piti vastaavasti hidastaa. Nopeus valittiin rullalla, jonka käytön oppi nopeasti. Raivaus ajettavalla jyrsimellä oli mielenkiintoinen kokemus, täytyy myöntää.

PrimeTech PT-300 FAE SSL jyrsimellä on nähtävänä KoneAgria näyttelyssä Jyväskylässä 21.–23.10. Tapio Pirttinen Oy:n osastolla.

www.tapiopirttinen.fi

Lue seuraavaksi