Uutiset

Yleinen

5 000 tuntia ajettu harvesteri iskukuntoon – AFM –harvesterikouralla motolle jatkoaika

Pentti Laitila on hakannut Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Haavan alueella jo pitkään ja harvennuksiin painottuvat leimikot ovat ohjanneet konevalinnan keskiraskaaseen Logman 811H –harvesteriin. Kolmas saman merkkinen kone samalla miehellä ja kouran vaihto kertovat koneen menneen pienillä murheilla.

Koivua paljon tekevän urakoitsijan kouran valinnassa painoi kouran lyhyt rakenne ja kolmen syöttörullan antama lipsumaton pito. Selkeä rakenne ja muiden käyttäjien kokemukset helpottivat päätöksen tekoa entisestään. Kokemuksen karttuessa on kourasta löytynyt runsaasti muitakin hyviä ominaisuuksia.

Katkonta sujuu

Laitilan hakkaamilta palstoilta tukki menee MHY:n välittämänä pääosin paikalliselle sahalle ja kuitupuut Stora-Ensolle. Saha lähettää koneen mittalaitteen apteerausta ohjaavan, valmiin apt. –tiedoston sähköisenä yrittäjälle, joka lataa ohjelman koneeseen.

Yksinkertaistaen tiedosto sisältää yhtiöiden sallimat pölkyn mitat, niiden keskinäiset arvosuhteet määräävän hintamatriisin ja eri pituus/läpimitta yhdistelmien osuuden puusumasta määräävän jakaumamatriisin. Ohjelman perusteella kone tekee suuren osan päätöksistä ja kuljettaja ottaa kantaa lähinnä puulajiin ja rungossa näkyviin vikoihin.

Mittalaite ohjaa kouraa kaatosahauksen jälkeen, pituus- ja läpimitta-antureiden tietojen perusteella. Laitila kiittelee uuden kouransa mittatarkkuutta, ”Pituusmitta on mahottoman tarkka ja läpimitta on justiinsa. Syksyn ensimmäisillä pakkasillakaan ei läpimittaan ole tarvinnut koskea”.

”Sahassa on voimaa ja ketjunkiristys toimii. Sahakontrolli pelaa säätöjen mukaan, eikä tekniikasta johtuvia teräongelmia ole lainkaan. Värimerkkaus toimii loistavasti ja väri osuu satavarmasti pöllin päähän”, summaa Laitila tyytyväisenä. Edellä mainittu apt. –tiedosto kertoo koneelle mikä väriyhdistelmä mihinkin pölkkyyn ruiskutetaan.

Syöttövoimaa

AFM-Forest toi ensimmäisten joukossa kolmannen syöttörullan kouriinsa. Erikoista AFM:n ratkaisussa on kahden moottorin käyttö ylärullalla, mikä osaltaan vaikuttaa kourien hyvään syöttövoimaan. Syöttövoima on AFM 45 ja 50 –sarjoissakin parhaimmillaan jopa 22 kN, mitä voidaan pitää kovana lukuna tässä kokoluokassa.

”Koura vetää hyvin ja koivukin tulee kakistelematta läpi. Rautarullakin pitää hyvin eikä lipsu” sanoo Laitila. Kouran lyhyttä rakennetta Laitila pitää isona tekijänä syötön sujumiselle mutkaisilla rungoilla.

Lue seuraavaksi