Uutiset

Yleinen

4-rivinen AVR-perunannostokone Kauhavalle

Hermanni Huhtala viljelee luomuteollisuusperunaa Kauhavalla. Tähän mennessä perunahehtaarit on saatu nostettua ajettavalla 2-rivisellä AVR:llä, mutta täksi korjuukaudeksi Hermanni hankki uuden 4-rivisen korjuukoneen AVR PUMA+:n.

Huhtalan tilalla on viljelty perunaa jo isoisoisän aikaan. Huhtalassa perunaa viljellään luomuna, kun ekologisuutta ja taloudellisuutta pohdittiin kokonaisuutena. Koko tila on nyt luomussa. Luomuteollisuusperunasta on saanut hieman parempaa hintaa, mikä helpotti päätöksentekoa, Hermanni kertoo. Jotta perunaa voi viljellä luomuna, pitää 30 % pelloista olla palkokasvilla, jotka sitovat typpeä. Siitä alkoi apilan viljely ja apilanurmea syötetään luomukarjalle, Hermanni kertoo. Tilalla kasvatetaan myös luomukalkkunoita.

4-rivinen perunannostokone

AVR PUMA+ on ensimmäinen 4-rivinen perunannostokone Suomessa. Kyseessä on uusi malli, kun AVR:n Puma päivitettiin Puma+:ksi.
– Uutta kalustoa korjuuseen hankittiin nimenomaan AVR:ltä, koska AVR:n ominaisuudet ovat tuttuja ja ne sopivat olosuhteisiimme. Käytössä oli aiemmin 2-rivinen ajettava nostokone. AVR:n koneet eivät ole suunniteltu preerialle, vaan tällaiseen rankkaan nostoon, jota suomessakin tehdään vaihtelevissa olosuhteissa, Hermanni kuittaa. AVR on avara kone, jolloin hankalampi materiaali kulkee koneesta ja sato tulee puhtaampana säiliöön.

AVR tehdas on Euroopan toiseksi isoin perunakonevalmistaja ja ajettavien 4-rivisten osalta se on markkinajohtaja. 4-riviä nostavia ajettavia koneita on valmistettu jo toista sataa.
2 rivisestä 4-riviseen
– 2-riviä nostava oli tehokas kone, mutta nostotyö pitää saada sujuvammaksi, Hermanni perustelee hankintaa. Kun ylimääräistä työvoimaa ei ole, pitää ketju saada toimimaan jouhevasti. Meillä se tarkoittaa sitä, että yksi nostaa ja kahdella perävaunulla ajetaan perunaa pois pellolta. Sillä saadaan nostoon sopiva rytmi.
4-riviseksi koneeksi AVR on kevyt. Kuivapaino on 22 tonnia ja nesteitä on noin 1 tonni. Sen päälle tulevat koneessa oleva multa ja sato, jota käsitellään. Tankkiin sopii noin 8 tonnia tavaraa.

– Ainakin meidän mailla tämä toimii ja eivätkö nämä toisenlaisia ole kuin monella muullakaan, Hermanni toteaa.

Vahva runkopalkki

Puman korjuukoneen komponentit on koottu palkkirungon ympärille. Keskellä oleva runkopalkki ei haittaa päivittäisiä huoltotöitäkään, jotka taas tehdään sivusta.
Aivan edessä runkopalkkiin on kiinnitettynä varsistonmurskain. Kun perusrunko on keskellä, sopii molempien mattolinjojen komponentit toimivaksi kokonaisuudeksi palkin molemmin puolin. Ensin on nostomatto ja tämän jälkeen on molemmilla linjoilla kaksi seulamattoa. Molemmat mattolinjat jatkuvat itsenäisinä ja esimerkiksi toisen rikkoontuminen ei pysäytä nostoa.

Kaikkia koneen toiminnot pelaavat hydrauliikalla, jolloin niitä on helppo säätää. Ohjaukseen käytetään CAN Bus-väylää, jolle tietoa syötetään ohjaamosta. Kuljettajalla on ohjaamossa terminaali, josta nostolle oleellisia haluttuja arvoja muutetaan.

Tasapainoinen kokonaisuus

AVR:n 2-rivinen on nelipyöräinen kuten 4-rivinenkin kone. Se antaa koneelle vakautta.
– Oikeastaan tämä 4-rivinen on vielä tasapainoisempi kone etenkin kuormattuna, kun takapyörät ovat hieman edempänä. Säiliöhän koneessa on keskellä takapyörien etupuolella, jolloin korjuun aikana painopiste ei muutu, Hermanni kertoo.
Nostoyksiköitä voidaan säätää pareittain, jolloin esimerkiksi kaltevalla alustalla nostotulos on paras mahdollinen. Puhdistuskoneiston matot jatkuvat koneen taakse, ja mattoja on yhteensä 19,2 neliötä. Kun puhdistusmatot ovat pitkät, parantaa se sadon puhtautta etenkin huonoissa korjuuolosuhteissa.

Koneen liikkuminen pellolla ei vaadi voimaa paljokaan enempää kuin 2-rivinenkään kone, kun perusrakenteet ovat molemmissa kuitenkin olemassa. Toisen nostopään ja mattorivin ja käsiteltävän sadon vaatima tehomäärä ei ole enää suuri. Ivecon 6-sylinterinen 315 kW-tehoinen moottori riittää.
– Eikä polttoaineen kulutus ole merkittävästi tuntia kohti enempää, mutta samalla se on nostettua perunatonnia kohti vähemmän, Hermanni pohtii.

Öljytoiminen ja hydrostaattinen

Kun veto on hydrostaattinen, voidaan vedon tasapainoa säätää etu- ja takapään välillä. Tällöin kone saadaan liikkumaan mahdollisimman pehmeästi. 

AVR:n maahantuoja vaihtui viime vuonna ja uusi yrittäjä toi uutta kilpailua alalle. Klåvus Group Oy on AVR:n (perunakoneet) Agronomic:n (perunanistutuskoneet) ja Farmax:n (lapiomuokkaajat) maahantuoja ja koneiden myynnistä vastaa ensisijaisesti Peter Klåvus, joka itsekin on perunanviljelijä. Kun maahantuojalla on omaakin tuntumaa perunanviljelyyn, ymmärretään myös asiakkaan tarpeita hieman toisin. Klåvus tuo maahan myös käytettyjä traktoreita ja koneita. Jälleenmyyjinä toimivat myös Rosenbackan Kauppa (Lapväärtti) sekä Ab Lantbruk (Ahvenanmaa)

www.farmers.fiLue seuraavaksi