Uutiset

Yleinen

114 vuotta reilua kaupankäyntiä – Rautia K-maatalous Saarnio uusiin tiloihin Jalasjärvellä

Sami Saarnio on neljännen polven kauppias ja hän on käytännössä kasvanut kaupan hyllyjen välissä. Hänen isänsä Matti muutti suvun kaupan Luopajärveltä Jalasjärven keskustaan vuonna 1968 ja vuonna 1973 otettiin suuri askel ja rakennettiin nykyaikaiset toimitilat Keskustielle, joissa yritys edelleen toimii. Sami ja hänen veljensä Juha ottivat vetovastuun vuonna 1987 ja yhtiön toiminta on laajentunut Peräseinäjoelle ja Parkanoon.

Jalasjärven kiinteistössä toiminut K-Market muutti uusiin tiloihin ja näin vapautuneet tilat otettiin rauta- ja maatalouskaupan käyttöön. Sami on erittäin tyytyväinen uusiin valoisiin 1 600 neliön myymälätiloihin sekä laajoihin varastotiloihin. Tilaa vaativille kone-esittelyille on paremmat mahdollisuudet ja työkalupuoli sekä puutarha- ja sisustusosastot ovat saaneet runsaasti laajemmat osastot. Tämä onkin heti näkynyt uutena asiakaskuntana ja varsinkin lisääntyneenä naisasiakkaiden määränä. Osin tämänkin ansiosta kuljetus- ja asennuspalvelujenkysyntä on lisääntynyt ja niihin panostetaan yhä enemmän.

Jalasjärvi voimakas maatalouspitäjä

Etelä-Pohjanmaan eteläkärjessä sijaitseva Jalasjärven kunta on aina ollut voimakasta maatalousseutua. Maata­lous on ollut ja on edelleen hyvin monipuolista, sillä alueella on paljon isoja maitotiloja, mutta myös lihakarjaa, viljatiloja sekä runsaasti eri alojen koneurakointia. Kunnassa on isoja turvesuoalueita ja muutekin urakointi ja yhteistoiminta ovat lisääntyneet ja joka isännällä ei tarvitse olla joka konetta itsellään. Konekauppiaalle

Jalasjärvi on muutenkin oiva paikka, sillä vilkas kolmostie kulkee kunnan läpi ja tietä käyttää noin kuusi tuhatta autoa päivittäin. Saarnio näkee positiivisena asiakkaiden lujan uskon tulevaisuuteen haastavista talousnäkymistä huolimatta. Alueella on paljon nuoria alan yrittäjiä, joilla on selkeät suunnitelmat ammatistaan.

Konekauppa muuttunut vuosien mittaan

Sami Saarnio sekä liikettä 36 vuotta palvellut Vesa Lehtola ovat huomanneet paljon muutoksia alalla. Myyjältä vaaditaan yhä enemmän teknistä asiantuntemusta huippumodernien koneiden esittelyssä ja käyttöopastuksessa. Tämä näkyy kasvaneessa koulutuksen määrässä ja laadussa. Tämä on tärkeää, sillä nykyään puhutaan sen hintaluokan koneista, ettei niitä ole varaa huolimattomalla tai asiantuntemattomalla käytöllä rikkoa. Jalasjärvellä, kuten muuallakin Suomessa, tilakoot ovat kasvaneet voimakkaasti ja tämä näkyy koneiden koossa. Sami kertoo, että esimerkiksi 120 hevosvoiman traktoria pidettiin hänen kauppiasuran alkuaikanaan suurena ja nyt siihen vaaditaan jo eri sataluku.

Puhuttaessa suurista keskusliikkeistä harvemmin kehuja kuuluu, mutta Saarnio tekee iloisen poikkeuksen. Hänellä on koko kauppiasuransa ollut hyvät suhteet Keskoon ja hän antaa runsaasti kiitosta Keskon suunnalta saatuun tukeen esimerkiksi suunnitelmien ja niiden toteutusten kanssa.

Vesa Lehtola kertoo, että hänen työssään parasta ovat mukavat asiakkaat ja heidän palvelemisensa. Konekauppiaan ammatti on Vesan mielestä kutsumusammatti ja kahta samanlaista päivää ei vastaan tule. Lehtolalla on myös itsellään maatila, joten hän osaa asettua asiakkaan asemaan ja tietää tarkkaan missä tilanteessa ollaan ja mitä toimenpiteitä se vaatii.

Tulevaisuus näyttää komialta

Saarnio ja Lehtola vaikuttavat selvästi ylpeiltä ja tyytyväisiltä uusiin tiloihin. Kauppa on nyt trimmattu hyvään kuntoon ja sinne kannattaa ajaa kauempaakin. Seinäjoelle on vain 40 kilometriä, Vaasaan 100 eikä Tampereellekaan matkaa tule kuin 140 kilometriä valtatietä. Saarnio on tyytyväinen myös kesämökkiläisasiakkaiden määrän kasvusta ja heidänkin palveluunsa kiinnitetään runsaasti huomiota. Urakoitsijoille Saarniolla ja Lehtolalla on tarjota Konekeskon viimeisen päälle kattava valikoima maustettuna hyvällä jalasjärveläisellä palvelulla.

www.rautia.fi/kaupat/jalasjarvi