Uutiset

Yleinen

108 aurinkopaneelia pihattosikalaan

Biolan Ekoasuminen asensi Paijan tilan pihattosikalan katolle 108 aurinkopaneelia. Paneeleiden kokonaispinta-ala on 178 neliötä. Paneeleilla tuotettua aurinkosähköä käytetään kaikkiin tilan toimintoihin.

Asennustyössä Henri Rantanen ja Eero Honkamäki. Kuva Riikka Kerttula.

Paijan tilan yli 700 possua kasvaa jatkossa aurinkoenergialla. Huhtikuun lopulla katolle asennettiin 178 neliötä aurinkopaneelia. Yhteensä 108 paneelia tuottaa aurinkosähköä, joka käytetään veden lämmitykseen, valaistukseen, kuivurin toimintoihin ja ruokkijan toimintaan.

Ympäristöystävällisyys ja sähkönsäästö olivat pääsyitä, kun Urjalassa sijaitsevan Paijan tilalla ryhdyttiin miettimään uudenlaisen energiaratkaisujen toteutusta. Merkittäviä on myös kustannukset sähkönsiirrossa. 

– Halusimme juuri valmistuvasta pihattosikalasta asteen ympäristöystävällisemmän. Mielestämme aurinkoenergia on helppo tapa ottaa askel kohti kestävämpää tuotantoa. Sähköä kuluu paljon maatilalla ja siirto on kallistunut hurjasti ja tähänkin haluttiin ratkaisu. Syyt olivat siis sekä ympäristöllisiä, imagollisia että taloudellisia, tilan omistaja Henna Paija kertoo.

Lisää ympäristöystävällisiä ratkaisuja tulevaisuudessa

Paijan tilalla kasvatetaan sikoja. Omaa porsitussikalaa ei ole, vaan possut ostetaan vieroituksen jälkeen läheiseltä tilalta. Tilalla on kerrallaan kasvamassa noin 700 possua, kokonaisuudessaan paikkoja on 850. Ympäristöystävällisyys ja ekologisuus ohjaavat Paijan tilan toiminnan suunnittelua myös muutoin kuin aurinkoenergian osalta.  

– Isoin yksittäinen ekotekomme on siirtyminen kuivalantaan lietteen sijaan. Jatkossa lannan levitys tapahtuu vain kerran vuodessa kasvukauden alkaessa. Tulevaisuuden investointihaaveena olisi teurastamon tekniikan uusimista, jolloin voitaisiin hyödyntää eläinten tuottama lämpö ja talvella ulkoilman lämpötila voitaisiin hyödyntää. Teurastamolle nyt valmistunut aurinkoenergiainvestointi ei vielä ulotu, mutta se on lähivuosien suunnitelmissa, Henna Paija avaa tulevaisuuden näkymiä.

Biolan Ekoasumisen aurinkoenergiaratkaisu Paijan tilalla

  • Paneeleiden asennus aloitettu 26.4.2018, valmistumisaika noin viikko
  • Paneeleiden lukumäärä 108 x 275 W
  • Paneeleiden nimellisteho yht. 29,7 kW
  • Paneeleiden pinta-ala yht. 108 x 1,65 m2 = 178 m2

Lue seuraavaksi