Uutiset

Yleinen

100 % ruiskutusta

Jotta seuraava askel saavutettaisiin, eli 100 % ruiskutukseen päästäisiin, pitäisi parantaa välineistöä. Vaihtoehtona ovat ruiskutusurat pellossa, joka toimii yksivuotisilla kasveilla. Ruiskutusura on äärimmäisen tarkka, eivätkä urat temppuile tai anna +–20 sentin tarkkuutta, jos ne vain saa kylvössä paikalleet. Toinen vaihtoehto on vaahtomerkitsin. Kolmas vaihtoehto, joka on ehkä kaikista käyttökelpoisin ja monipuolisin on GPS.

GPS:ään investointia kasvinviljely mutta etenkin kotieläintiloilla kannattaa harkita tarkkaan. Kun apulantaa ja karjanlantaa levitetään kasvukaudella yhä useammin viljoille mutta etenkin nurmille, antaa GPS levitykseen tarkkuutta. Myös nurmen ruiskuttaminen on tarkkaa GPS:n avulla.

GPS on etenkin urakoitsijoiden työkalu ja apuväline. Oudot pellot, työnteko muulloin kuin valoisaan aikaan, leveät työkoneet, työketjujen toimivuus ja työn dokumentointi asiakkaalle ovat perusteita GPS:n hankintaan. Kyse hankinnassa on lähinnä siitä, millaisia ominaisuuksia GPS:ltä halutaan ja miten sitä pystyy päivittämään, kun tarpeet kasvavat.

Tarkkana ruiskutuksissa

Kasvinsuojeluruiskutuksia on tehty jo etenkin nurmille, mutta myös viljan oraille, jotka saatiin kylvettyä ajoissa. Lämmin ja kostea alkukesä saattaa edesauttaa rikkakasvien kasvua, kuten otollinen säätila on edesauttanut nurmien kasvuakin.

Vesihuolto kuntoon

Ruiskutuksissa olisi syytä ottaa käyttöön välivesisäiliöt, jotta ruiskutukset voitaisiin tehdä ajallaan yhtä kyytiä. Kun vesi on valmiina astiassa, josta se valutetaan ruiskun säiliöön, pitää vain täyttää säiliö ja jatkaa ruiskutusta. Jos vesi varastoidaan muutama päivä etukäteen, jotta vesi ehtii lämmetä kunnolla.

Kun vettä otetaan kaivosta hieman pidemmällä aikaa, kaivo ehtii paremmin täyttyäkin ja samana iltana kun ruiskutetaan riittää vettä myös muualle. Monella on kaivo jälleen tyhjä, kun ruisku monta kertaa täytetään.

Kun vesi on lämmintä tai vaikka vain muutaman asteen lämpöisempää kuin kaivolämmin vesi, toimivat torjunta-aineet paremmin. Lämpimästä vedestä ei tule kasviin shokkivaikutusta ja lämpimään veteen, ensin esimerkiksi ämpäriin esisekoitettaessa torjunta-aineet liukenevat myös paremmin kasvinsuojeluruiskun säiliössä.

Kun muistetaan säiliöön täyttää vain juomavedeksikin kelpaavaa vettä, on ruiskutuksen onnistuminen varmempaa. Humuspitoinen pintavesi esimerkiksi saattaa muuttaa torjunta-aineen tehoa huomattavasti.

Kasvukausi on tarkkailun aikaa

Kun kasvukausi on käynnissä ja viljeltävillä alueilla liikutaan useampaan kertaan, ajatukset ovat syystäkin kuluvan kasvukauden tapahtumissa ja odotuksissa.

Kun ensi vuoden ruiskutuskausi on koko ajan lähempänä, kannattaa ne huomioida jo tässä vaiheessa.

Vaikka uutuuksia on tulossa markkinoille ennen seuraavaa kautta, tiettyjä perushavaintoja voidaan tehdä jo nyt. Jollei tälle kasvukaudelle hankitut torjunta-aineet vastaa aivan tarvetta, ensi kaudeksi uusia suunnitelmia voi tehdä jo tässä vaiheessa.

Mahdolliset vuokramaat tarkkailuun

Jos ensi vuonna viljelykseen on mahdollisesti tulossa vuokramaita, kannattaa niihinkin tutustua etukäteen ja tarkastella rikkakasvitilanne. Vuokramaat tuottavat joskus yllätyksiä ja kasvinsuojelun kustannukset niillä kasvavat.

Lue seuraavaksi