Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvon Electric -malleilla 80 miljoonaa kilometriä viidessä vuodessa

Volvo FH Electric Aero

Volvon sähkökuorma-autot ovat ajaneet yli 80 miljoonaa kilometriä – tai 2 000 kierrosta maailman ympäri – siitä lähtien, kun Volvo lanseerasi ensimmäisen sähkökuorma-autonsa vuonna 2019. Nämä kuorma-autot ovat vähentäneet CO2-päästöjä ja samalla parantaneet merkittävästi kuljettajien työympäristöä.

Volvon uusimmat seurantatiedot paljastavat, että sen sähkökuorma-autot ovat ajaneet yli 80 miljoonaa kilometriä kaupallisessa liikenteessä ympäri maailman vuodesta 2019 lähtien. Saman matkan suorittaminen vastaavilla dieselkäyttöisillä kuorma-autoilla olisi kuluttanut yli 25 miljoonaa litraa dieseliä ja pakoputkesta tulevat hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 68 000 tonnia. Lukemat perustuvat asiakastietoihin samanlaisista dieselkäyttöisistä kuorma-autoista GLEC framework versio 3:n well-to-wheel-laskelmien mukaisesti.

Sähköauton latausta

”Olen iloinen nähdessäni, kuinka kuljetusyritykset omaksuvat sähkökuorma-autojen hyödyt päivittäisessä toiminnassa. Liikennesektori edustaa seitsemää prosenttia maailmanlaajuisista hiilidioksidipäästöistä, ja akkusähkökuorma-autot ovat tärkeä väline ilmastojalanjäljen pienentämisessä. Monien varhaisten käyttäjien ansiosta voimme jo nyt nähdä tämän tekniikan valtavan potentiaalin”, Volvo Trucksin johtaja Roger Alm sanoo. 

Viiden vuoden kokemus sähkökuorma-autoista

Volvon varhainen tulo sähkökuorma-autojen segmenttiin on rakentanut ainutlaatuista osaamista sähköisistä päästöttömistä kuljetuksista – oppia, jota hyödynnetään Volvon seuraavan sukupolven tarjonnan kehityksessä.

 • Varhainen käyttöönotto kannattaa – sähkökuorma-autoilla operoivilla kuljetusyrityksillä on vahva kilpailuetu, kun ne pystyvät tarjoamaan kuljetusten ostajille päästöttömän kuljetuksen
 • Investoinnin hyödyntämisen maksimointi sekä sähkökuorma-auton että latausinfrastruktuurin osalta rakentaa vahvan liiketoimintaedellytyksen kuljetusyrityksille – optimoimalla logistiikkaa ja ajoreittejä sekä jakamalla lataustiloja toimijoiden kesken
 • Sähkökuorma-autojen edut menevät ympäristöhyötyjä pidemmälle – kuljettajat kokevat huomattavasti paremman työympäristön, jossa melu- ja tärinätasot ovat paljon alhaisemmat

Sähkökäyttöisyys kasvaa maailmanlaajuisesti

Volvo Trucksin maailmanlaajuiset sähkökuorma-autojen toimitukset kasvoivat 256 prosenttia 1977 kuorma-autoon vuonna 2023, ja yhtiö näkee asiakkaiden kiinnostuksen jatkuvan vuonna 2024. Euroopassa yli puolet sähkökuorma-autojen asiakkaista valitsi Volvon tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä – Volvon osuus sähkökuorma-autojen segmentissä oli 56 prosenttia. Yhdysvalloissa Volvon osuus kaikista myydyistä sähkökuorma-autoista oli 44 prosenttia.

Volvo Electric Range
Volvo Trucks -sähkökuorma-automallisto

Volvo on tähän mennessä toimittanut yli 3500 sähkökuorma-autoa asiakkaille 45 maassa kuudella mantereella. Vuoden 2023 aikana Volvo Trucks laajensi sähkökuorma-autojen läsnäoloaan toimittamalla ensimmäiset raskaat sähkökuorma-autonsa Latinalaiseen Amerikkaan, ja ajoneuvot toimitettiin asiakkaille Brasiliassa, Chilessä ja Uruguayssa. Volvosta tuli myös ensimmäinen kuorma-autovalmistaja, joka toimitti akkukäyttöisiä raskaita sähkökuorma-autoja Marokossa, Etelä-Koreassa ja Malesiassa.

”Kuljetusyritysten lisäksi myös kuljetus- ja logistiikkapalvelujen ostajat ovat liittymässä SBTi – Science Based Target -aloitteeseen ja alkavat vaatia kestäviä kuljetusratkaisuja tarjoajiltaan. Tämä on jälleen yksi ajuri siirtymässä sähkökuorma-autoihin”, Roger Alm sanoo.

Akkusähkökuorma-autot kaikkiin kuljetustarpeisiin

Volvon sähkökuorma-autot vastaavat tarpeisiin monenlaisissa tehtävissä – kaupunkijakelusta ja jätehuollosta alueellisiin kuljetuksiin ja rakentamiseen. Viiden sähköistämisvuoden aikana Volvo on myös rakentanut vahvaa asiantuntemusta asennetun energian käytön, latauksen ja sähkökuorma-autojen huollon optimoinnissa.

Vuodesta 2019 tähän päivään Volvo Trucks on asteittain laajentanut sähkökäyttöistä tarjontaansa nykyiseen valikoimaan, joka sisältää kahdeksan täyssähkökuorma-autoa.

Volvo FH Aero Electric 4x2 T Globetrotter

Tarjolla olevat Volvon sähkökuorma-automallit

 • Volvo FL Electric
 • FE Electric
 • FM Electric
 • FM Low Entry
 • FMX Electric
 • FH Electric
 • FH Aero Electric
 • VNR Electric

Malleista suosituin, Volvo FH Electric, palkittiin arvostetulla International Truck of the Year 2024 -palkinnolla.Lue seuraavaksi