Uutiset

Kuljetuskalusto

Visio vuoteen 2020

Kuljetuskaluston kehitys ja kehittyminen on kulkenut varsin lujaa viimeisen 50 vuoden ajan. Eikä kehityksen vauhti ainakaan hiivu, mikäli Volvon insinööreihin on uskominen.

”Kymmenen vuoden kuluttua, vuonna 2020 muulta liikenteeltä eristetyillä teillä kulkevat kuorma-autot eroavat varsin paljon nykyisin käytetystä kalustosta niin ulkonäkönsä kuin teknisten yksityiskohtiensakin osalta.  Yhdistelmät ovat aikaisempaa suurempia ja niiden ohjastaminen hoituu paljolti automatiikan avulla”, maalailee Volvon muotoilujohtaja Rikard Orell tulevaisuutta. Orellin mukaan valtaosa Volvo Concept Truck 2020-ajokin vaatimasta tekniikasta on jo olemassa, joskin tuotekehitystä on edelleen jatkettava monelta osin. 

Tavaroiden kuljettaminen maanteillä tulee Orellin mukaan lisääntymään kaikkialla, joten liikenteen turvallisuuden ja tehokkuuden parantamiseksi on löydettävä uusia keinoja. Yksi tehokkuutta ja turvallisuutta lisäävä keino on siirtää tavaraliikenne muusta liikenteestä erotetuille väylille, missä ohjastaminen tapahtuu automatiikan turvin marssinopeuden ollessa 90 km/h. Polttonesteenkulutuksen alentamiseksi yhdistelmistä tehdään aikaisempaa suurempia ja ne voivat automatiikan avulla liikkua lähestulkoon yhtenäisenä helminauhana kuljettajan viettäessä taukoaan ohjaamossa.

Omien väylien ansiosta tavaraliikenne sujuisi aikaisempaa jouheammin, mikä samalla alentaisi onnettomuusriskiä. Sujuvampi liikenne tarkoittaisi nopeampia ja polttoainetehokkaita toimituksia.

Kaiken keskipiste

Kuljettaja on Volvon tulevaisuudessa kaiken keskipiste, jonka työoloihin on luvassa huomattavia uudistuksia. Konseptiautossa kuljettajana maailma on avara, ilmava ja esteetön.

”Perinteiden kojelauta on nakattu museoon ja tilalle on tuotu kompakti näyttö, joka välittää kuljettajalle kaiken olennaisen tiedon. Kosketusnäytön avulla ajokin hallinta on aikaisempaa helpompaa ja samalla ohjaamotilaa vapautuu muuhun käyttöön”, kaavailee Orell.

Lisää tilaa saadaan myös vaihtamalla perinteinen kuljettajan istuin enemmän konttorituolia muistuttavaan, ilmastoituun istuimeen. Olohuoneen puolelta löytyy sohva, joka illan tullen on levitettävissä mukavaksi ja leveäksi vuoteeksi.

Tulevaisuuden ohjaamoissa on aikaisempaa enemmän lasipintaa, mikä lisää kuljettajan näkyvyyttä lisäten samalla myös turvallisuutta. Illan tullen lasipintoja voidaan himmentää yksityisyyden takaamiseksi. Ohjaamon valaistus tulee sekin olemaan aikaisempaa mukautuvampi kuljettajan tarpeisiin.

Muotoilutiimin tehtävänä oli luoda konseptiajokille sulava ulkomuoto, joka olisi paitsi käytännöllinen, myös ilmanvastukseltaan optimaalinen. Ilmanvastuksen alentamiseksi keulaan on tuotu kyömy, joka samalla turvaa kuljettajaa ja mahdollista vastaantulijaa yhteentörmäyksissä. Orellin mukaan turvallisuutta lisäävää kyömyä ei pitäisi laskea mukaan ajoneuvon kokonaispituuteen.

”Eihän nykyautojen peilivarustuskaan ole suurimman sallitun leveyden sisäpuolella”, huomauttaa Orell päätteeksi.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi