Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN eTruck -täyssähkökuorma-auto kiihdyttää vauhtiaan

MAN eTruck

MAN eTruck esiteltiin ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle IAA Transportation 2022 -näyttelyssä ja nyt se ottaa seuraavan suuren askeleen kohti tulevaisuuden sähköistä liikkumista. MAN:n täyssähkökuorma-auto valmistautuu tulevaan megawatin latausstandardiin ja samalla se soveltuu paikallisiin, alueellisiin sekä raskaisiin pitkän matkan kuljetuksiin.

MAN eTruck kuljettaa ekologisesti ja CO2-vapaasti. Verrattaessa dieselkuorma-autoon, pitkän matkan kuljetuksen keskimääräinen polttoaineenkulutus on 27 litraa; yksi täyssähkökuorma-auto voi säästää jopa 100 tonnia CO2-päästöjä vuodessa 120 000 kilometrin aikana. Koska täyssähkökuorma-auto käyttää energiaa paljon tehokkaammin, kustannussäästö voi olla jopa 7 000 euroa vuodessa.

”Meidän uusi eTruck sähköistää pitkän matkan kuljetukset vuodesta 2024 eteenpäin. MAN kuljettaa silloin sähköisesti ja CO2-vapaasti kaikilla tuotealueillaan – pakettiautoista linja-autoihin ja jakelukuorma-autoista pitkän matkan kuorma-autoihin. Vuosikymmenen puolivälissä on jo taloudellisempaa ajaa täyssähköisellä kuorma-autolla kuin perinteisellä dieselillä. Uskomme, että vuoteen 2030 mennessä jo puolet meidän myymistä ajoneuvoista Euroopassa on sähköisellä voimalinjalla varustettuja. Jotta tämä tapahtuu, myös latausinfrastruktuurin on oltava valmiina”, sanoo MAN Truck & Busin toimitusjohtaja Alexander Vlaskamp.

MAN eTruck: pitkä toimintamatka, loistava suorituskyky, laaja valikoima

Vuonna 2024 markkinoille saapuva MAN eTruck on alusta saakka valmiina tulevaisuuden megawatin lataukseen. Korkea latausteho ja lyhyt latausaika mahdollistavat päivittäisen noin 600–800 kilometrin, myöhemmin jopa 1 000 kilometrin toimintamatkan.

Yhdessä alhaisten käyttökustannusten ja energiankulutuksen kanssa täyssähköinen kuorma-auto on kaksi kertaa suorituskykyisempi kuin tämän päivän perinteinen polttomoottori tai polttokennolla varustettu kuorma-auto. Malliston ja mahdollisten runkovaihtoehtojen suhteen täyssähköinen kuorma-auto ei häviä tämän päivän dieselkuorma-autoille, mutta se on CO2-vapaa, oli se sitten pitkän matkan ajoneuvoyhdistelmä kylmäkuljetuksiin tai 3-akselinen jäteauto kaupungissa.

MAN eTruck tuotanto

Münchenin tehtaan täyssähkökuorma-autojen tuotantolinjalta on valmistanut jo 20 tulevaisuuden täyssähkökuorma-auton prototyyppiä. Samaan aikaan on testattu, kuinka samalla tuotantolinjalla voidaan valmistaa sekä täyssähkökuorma-autoja että perinteisellä voimalinjalla varustettuja kuorma-autoja.

MAN eTruck
MAN eTruck -prototyyppi IAA Transportation -messuilla Hannoverissa syyskuussa 2022.

Vuoden 2025 alusta alkaen MAN Truck & Bus valmistaa myös laajamittaisesti korkeajänniteakkuja täyssähkökuorma-autoihin ja täyssähkölinja-autoihin Nürnbergin tehtaalla. Yritys investoi seuraavan viiden vuoden aikana noin 100 miljoonaa euroa perinteisesti polttomoottoreistaan tunnettuun tehtaaseen. Vuosittainen tuotantokapasiteetti nousee asteittain 100 000 akkupakettiin.

Latausinfrastruktuuri

MAN Truck & Bus näkee myös, että latausinfrastruktuurin laajenemisen kiihdyttäminen on ainoa tapa saavuttaa kuljetusliikenteen evoluutio ja ympäristötavoitteet. Osana Traton-konsernia MAN osallistuu yhteishankkeeseen teollisuuskumppaneiden kanssa kehittääkseen ja operoidakseen huipputehosta yleistä latausverkostoa, jonka tavoitteena on vähintään 1 700 vihreällä sähköllä toimivan latauspisteen avaaminen ympäri Eurooppaa.

Tarkoituksena on helpottaa sähköistä liikkumista kaikilla alueilla. MCS-latausjärjestelmä vaatii uudenlaisen tehoteknologian, jossa jännite on yli 1 000 volttia. Järjestelmän sähköturvallisuus ja luotettavuus ovat välttämättömiä näillä tehotasoilla ja ennakoitavissa olevissa käyttötapauksissa. Sitova ja yhtenäinen standardi on myös ratkaisevan tärkeää MCS-teknologian saamiseksi markkinoille.

Euroopan pitkän matkan kuljetusliikenteen sähköistäminen tarvitsee koko yhteiskunnan panostusta. ACEA:n arvion mukaan siihen tarvitaan noin 42 000 latausasemaa. Olettaen, että Euroopan teillä liikkuu vuoteen 2030 mennessä 350 000 täyssähkökuorma-autoa, tarvitaan uudistuvalla energialla tuotettu 37 terawattitunnin latauskapasiteetti vuodessa. Tämä vastaa keskimäärin noin 6 000 tuulivoimayksikön vuosittaista energiatuotantoa. 



Lue seuraavaksi