Uutiset

Kuljetuskalusto

MAFI:n edustus Matti Tolvanen Oy:lle

Perus MAFI koostuu vetomestarista, hanhenkaulasta ja lauttavaunusta. Vetomestareita on useita eri tyyppejä ja niissä on huomioitu kulloisenkin tehtävän erityistarpeet. Konttisatamissa lauttavaunun tilalla käytetään niin sanottua konttialustaa, jolla kontit siirretään nosturien avulla laivasta varastoon.

MAFI-tuotteiden kohderyhmät löytyvät pääosin teollisuudesta ja satamista, joissa MAFIn tuotteilla voidaan ratkaista sisäisen logistiikan raskaat ja usein ongelmallisetkin haasteet. Perusratkaisuna MAFI tarjoaa satamien ja teollisuuden sisäisiin kuljetuksiin perinteisen systeemin, joka koostuu vetomestarista, hanhenkaulasta ja lauttavaunusta. Lauttavaunua voidaan käyttää kuljetuksen lisäksi myös siirrettävän kappaleen varastointiin.

Varsinainen idea lauttavaunusta sai alkunsa 60-luvulla. RoRo-aluksien lastaus ja purkaus ”hanhenkaulalla” varustetulla vetomestarilla kävi nopeasti yhden miehen toimesta. Nelivetoinen, ilmajousitettu, kääntyväpenkkinen, erikoisominaisuuksilla varustettu vetomestari pystyy vetämään tai työntämään 120 tonnin MAFI-lauttavaunua tai puoliperävaunua nopeasti ja kätevästi. Tämä on ominaisuus, jota satamissa arvostetaan, koska rahtialusten seisominen satamassa on kallista. Vastaavanlaisia vaunuja käytetään myös teollisuudessa ja silloin ”hanhenkaula” voidaan kiinnittää esimerkiksi trukkiin. Tällöin esimerkiksi 15 tonnin nostoteholla olevalla trukilla voidaan liikuttaa jopa 50 tonnin vaunua.

MAFI-vetomestarit ja vetolaitteet

MAFI on keskittynyt vetomestareissaan EMEA-talousalueelle, jossa myydään vuosittain noin 45 % maailman vetomestareista. MAFI tekee teknisesti edistyksellistä ja laadukasta eurooppalaista tuotetta, eikä pyrikään kilpailemaan halpatuonnin kanssa.

MAFI-vetomestareita valmistetaan sekä teollisuus- että satamakäyttöön ja niiden suurimmat erot löytyvät varustelusta. RoRo-tehtävissä nelivetoisuus on itsestäänselvyys. Myös kuljetuskorkeudet RoRo-käytössä ovat usein rajalliset, jolloin muun muassa rengaskoolla voidaan asiaan vaikuttaa. Erityisen matalia kohteita varten MAFIn tuotantoon kuuluu tyyppi ”Low-Rider”, jolla vetopöytäkorkeus saadaan alle metriin. Tällä tyypillä myös RoRo-aluksissa käytettävien irtoperien trestle-järjestelmää voidaan ongelmitta hyödyntää.

Teollisuuskäytössä ympäristön asettamia erityisvaatimuksia ovat muun muassa kemialliset aineet ja poikkeukselliset lämpötilat. Nämä seikat huomioidaan tietysti myös muissa MAFI-tuotteissa.

Kaikkien MAFI-vetomestareiden ohjaamot ovat ROPS- ja FOPS-testattuja ja sertifioituja. Niiden hallintalaitteet, lukuun ottamatta MT 25 YT –perusmallia, kääntyvät 180-astetta, jolloin niitä voidaan ajaa molempiin suuntiin. Käännettäessä myös ohjauksen ja hallintalaitteiden logiikka kääntyy, jolloin kuljettajan ei tarvitse vaihtaa vasenta oikeaksi, vaan toiminnot ovat ajosuunnasta riippumatta normaalin logiikan mukaisia.

MAFI-vetomestareissa on myös käyttötarkoitusta varten suunniteltu vankka erikoisrunko, toisin kuin eräiden valmistajien kuorma-auton runkoon perustuvissa ratkaisuissa. Moottoriksi voi valita Cumminsin, Volvon tai Mercedes-Benzin dieselmoottorin ja vaihteistot ovat ZF:n valmistamia.

MAFI-vetomestareiden jälkimarkkinointi toimii hyvin, kaikista laitteista löytyy muun muassa täydelliset räjäytyskuvat sähköisestä varaosakirjasta. Lisäksi CAN-väylä mahdollistaa suoran yhteyden tehtaalle mahdollisen vian diagnosoimiseksi.

Vetomestareita on erikokoisia riippuen käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi satamien merikonttijärjestelyissä käytetään usein MT 25 YT-mallia (vetopöytäpaino 25 tonnia), jonka vetopöytään voidaan kytkeä normaalien irtoperien ja hanhenkaulojen lisäksi konttialusta. Seuraavaksi suuremmat versiot ovat MT 32 ja MT 36, joita käytetään RoRo-alusten purkamiseen ja lastaamiseen sekä teollisuuden siirtokuljetuksiin. Kaikista järeimpien kuormien vetoon käytetään MT 45-vetomestareita, jolloin systeemin kokonaispaino voi olla jopa 250 tonnia.

Kaikkiin tyyppeihin on saatavilla runsaasti lisävarusteita, esimerkiksi lisähydrauliikka, jolla voidaan käyttää erilaisten perävaunujen omia toimintoja.

Teollisuuden puolella käytetään usein myös akkukäyttöisiä laitteita, kun työskennellään sisätiloissa. Pienin akkukäyttöinen malli on MTE 2/15, jonka vetokyky on 15 tonnia. Seuraava malli on D-sarjan MTE 3/30, jonka vetokyky on vastaavasti 30 tonnia. Kolmas versio on lavalla varustettu D-sarjan MTEP 200, jonka lavan koko on 2,1×1,3 metriä ja kantavuus 2 tonnia. MTE 3/30-mallia saa myös hybridiversioina.

MAFI-siirtovaunut

MAFIn vakiotuotanto käsittää teollisuus- ja erikoisperävaunut 1,6 tonnista aina 320 tonniin, joista voidaan valita erilaisia pyörä- ja ohjausjärjestelmiä käyttötarkoitusten mukaan.

Kääntöpöytäohjauksella varustettuja teollisuusvaunuja MAFIlta löytyy sekä perusmallit, 1010 ja 1110 että jokapyöräohjausmallit 1020 ja 1120, joiden kantavuudet ovat 25 tonniin asti. Nämä vaunut saa myös samoilla kantavuuksilla olkatappiohjauksella olevina malleina 1060/1160-2 ja 1060 ja 1160-malleina. Raskaisiin kuljetuksiin tarkoitettuja malleja ovat 1110-4 ja jokapyöräohjauksella oleva 1120-4 malli ja niiden kantavuudet riittävät 63 tonniin asti. Näitä valmistetaan myös ryhmäpyöräversioina, jotka ovat mallimerkinnöiltään; 1170-2/2 ja 1170-4. Mekaanisella akselikuormanvakaimella varustetulla ja akseliryhmäohjauksella olevalla vaunulla päästään 140 tonnin kuormitukseen. Nämä mallit ovat tyyppimerkinnältään 1190-2/2 ja 1190-4.

Matti Tolvanen Oy

Matti Tolvanen Oy on yhden miehen yritys, joka on vuoden 2006 alusta lähtien toiminut saksalaisten Goldhofer-lavettien ja erikoisperävaunujen maahantuojana ja edustajana Suomessa. Viime kesänä Matti Tolvanen Oy:n tuoteryhmä laajeni saksalaisten MAFI-vetomestareiden ja –siirtovaunujen maahantuontiin ja myyntiin.

Tampereella Varastokatu 3:ssa myyntikonttoriaan pitävä Matti Tolvanen on koulutukseltaan insinööri. Kuljetuskaluston kauppiaaksi hän ajautui puolivahingossa lähtiessään auttamaan sukulaistaan perävaunun hankinnassa Saksasta. Yhteensä kuusi vuotta Saksassa asuneena on Matille muodostunut sinne hyvät yhteydet ja saksankielen taitokin on samalla kohentunut ollen suureksi avuksi kaupankäynnissä ja yhteydenpidossa päämiehiin.

Matti Tolvanen Oy:n toimintaa Matti kiteyttää lyhyesti,” kauppaa tehdään tunnetuilla merkeillä ja pääasiassa uusilla tuotteilla panostaen jälkimarkkinointiin yhteistyökumppaneiden ja päämiesten tuella sekä tietotaidolla”. Lisäksi Matti toteaa, että ”laatutuote ei ole aina hankintahinnaltaan halvin, mutta elinkaarihinnassa kokonaisedullisin”.

www.mattitolvanen.fi

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi